13 Reacties

3 weken geleden
Ik ben 32 uur per week met geiten, schapen, koeien, varkens etc in de weer en inmiddels tweede zwangerschap. Als je de hygiëne in acht houdt loopt het wel los. Het is niet zozeer toxoplasmose wat het grootste risico vormt (tenzij je met mest in de rondte gaat lopen, maar lijkt me niet). Maar Qkoorts is gevaarlijker (aldus mijn vk) alle openbare kinderboerderijen zijn verplicht om hun schapen en geiten jaarlijks te enten ivm de publieksfunctie en de kans van overdracht op mens is inderdaad groter tijdens de aflammerperiode (vruchtwater). Ook dan moeten kinderboerderijen hun drachtige of net bevallen dieren tijdelijk afschermen voor publiek tot het grootste risico geweken is. Hopelijk stelt dit iets gerust.

3 weken geleden
De kans is heel groot dat je al toxoplasmose hebt gehad. Komt goed!

3 weken geleden
Reactie op HartelijkeBliksem594129
De kans is heel groot dat je al toxoplasmose hebt gehad. Komt goed!
Waar is dit op gebaseerd? Ik werk al meerdere jaren intensief met dieren en heb m'n hele leven dieren gehad maar ik heb nog nooit toxoplasmose gehad (ivm mn werk hebben ze dit gecheckt tijdens zwangerschappen). Zo vanzelfsprekend is dit niet. Dus sowieso goeie hygiëne in acht houden :)

3 weken geleden
Reactie op Aroid
Waar is dit op gebaseerd? Ik werk al meerdere jaren intensief met dieren en ...
Ja dit, is echt onzin. Mijn hele leven opgegroeid met katten. Stage gelopen in de dierentuin, dierenasiel, bij de dierenarts en zelfs bij een boer geholpen met aflammeren. Ik heb het ook niet! Getest tijdens de zwangerschap.

3 weken geleden
Reactie op MJN82
Ja dit, is echt onzin. Mijn hele leven opgegroeid met katten. Stage gelopen ...
Voorkomen in Nederland
De seroprevalentie van de Nederlandse bevolking neemt toe met de leeftijd: van ±10% bij personen jonger dan 20 jaar tot meer dan 80% bij personen in de oudste leeftijdsgroep (van den Berg 2023). De gemiddelde seroprevalentie van de Nederlandse bevolking wisselt over de jaren en lijkt na een daling nu gestabiliseerd. Deze was in 1995/1996 40,5%, in 2006/2007 26% en in 2016/2017 29,9%. Bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd is de seroprevalentie gedaald van 35,2% in 1995/1996 tot 18,5% in 2006/2007 en 17,5% in 2016/2017 (Hofhuis 2011, Kortbeek 2004, van den Berg 2023).
Niet zo'n onzin hoor.

3 weken geleden
Maar, corrigeer me als ik het verkeerd lees, sinds 2016/2017 is er dus niet meer gekeken naar het percentage van de vruchtbare vrouwenbevolking wat antistoffen heeft en was die destijds 17,5% (wat ik vrij laag vind). Ook was deze dalende ten opzichte van voorgaande jaren. Dan is dat percentage waarschijnlijk toch nog steeds vrij laag? Die 80% waar ze het over hebben betreft 65 plussers, waar wij (als het goed is haha) niet onder vallen.

3 weken geleden
Reactie op Eppetie
Voorkomen in Nederland
De seroprevalentie van de Nederlandse bevolking neem ...
Dus van de groep van vrouwen in de vruchtbare leeftijd heeft 17.5% antistoffen. In 2016/2017. En dat aantal daalde. Jij vindt dat veel? Niet toch. Dan is de kans toch niet groot dat je antistoffen hebt?

3 weken geleden
Reactie op MJN82
Dus van de groep van vrouwen in de vruchtbare leeftijd heeft 17.5% antistof ...
Het aantal fluctueerde inderdaad. Maar daarna staat dus dat het gestabiliseerd is. Dat betekent dat er nu niet zo'n stijging/daling meer is te zien. Maar ja ik vind 1 op de 5/6 personen redelijk veel ja. Probeer daarmee dus TS enigszins gerust te stellen, waarschijnlijk net als Hartelijke bliksem. Probeer er daarom geen discussie van te maken die niet draait om TS.

3 weken geleden
Reactie op Eppetie
Het aantal fluctueerde inderdaad. Maar daarna staat dus dat het gestabilise ...
Het was ook zeker niet mijn doel om een discussie te starten, en ook ts geruststellen, zoals mijn eerste bericht in dit topic waarschijnlijk/hopelijk wel duidelijkmaakt. Ik wilde alleen even een tegengeluid laten horen dat het niet zo vanzelfsprekend is dat je het al hebt gehad en dus hygiëne op kinderboerderijen (en andere plaatsen met verhoogde risico's) belangrijk blijft. De definitie van wat hoog of laag is wat betreft percentages van mensen met antistoffen is blijkbaar persoonlijk. Maar fijn dat je er cijfers uit onderzoek hebt bijgehaald dan kan ts zelf het risico inschatten. Maar hopelijk is ze nu al enigsinds gerustgesteld. Fijn weekend iedereen🙂