178 Reacties

één jaar geleden

Ik stuur je een privé bericht

één jaar geleden

Tegen mij is altijd gezegd dat vaginaal bevallen geen probleem is. En zo bleek; de vaginale bevalling ging ook prima. Wel beetje uitgescheurd en een knip, maar dat had verder niks te maken met LS. Heb er ook geen extra last van gehad na de bevalling.

één jaar geleden

Reactie op RGJ-

Ik stuur je een privé bericht
Top! 😌

één jaar geleden

Reactie op MarijkeYoshi

Tegen mij is altijd gezegd dat vaginaal bevallen geen probleem is. En zo bl ...
Ja voor nu ga ik ook gewoon vaginaal bevallen. Heeft toch mijn voorkeur!

één jaar geleden

Hoihoi, ik heb ook ls, heb 3 jaar geleden ook vulvakanker gehad en ben daaraan geopereerd, om een lang verhaal kort te maken heb ik heel wat gesleutel van onderen gehad ondertussen, ben 2 jaar geleden op de natuurlijke manier bevallen, een knip gehad en heb daarna amper last gehad van de ls, een opvlamming maar had door m'n zwangerschap toen andere hormoonzalf gekregen, daarna weer dermovate gesmeerd en het weer rustig gekregen 😊 ben nu zwanger van de 2e en natuurlijk bevallen heeft nu ook zeker weer mijn voorkeur!

één jaar geleden

Tijdens mijn tweede zwangerschap is ls geconstateerd. Ik vond het een klap om te horen dat het iets chronisch is met risico's. Wij dachten dat de problematiek down under tijdelijk was en gerelateerd aan mn zwangerschap. Er is mij toen ook verteld dat natuurlijk bevallen gewoon mogelijk is. Inmiddels natuurlijk bevallen en totaal geen last gehad van ls. Na de bevalling durfde ik 2 weken niet te smeren (ik had 2 hechtingen), maar daarna weer begonnen en had verder geen consequenties. Ik had toevallig vorige week nog een check door de gynaecoloog (5 weken na de bevalling). Laat het je dus niet tegenhouden om natuurlijk te bevallen! Wel hoor ik ook graag van anderen hoe zij met ls omgaan. Ik vind het vrij heftig wat ik op google vind en het is niet iets wat je snel met mensen bespreekt

één jaar geleden

Reactie op Momof-2

Hoihoi, ik heb ook ls, heb 3 jaar geleden ook vulvakanker gehad en ben daar ...
Mag ik je twee vragen stellen? Wist je al dat je ls had en is daarna vulvakanker geconstateerd (merkte je zelf een verschil of is dit bij de jaarlijkse controle gevonden)? En mocht jij tijdens je zwangerschap geen dermovate smeren? Ik heb namelijk deze zalf gekregen tijdens mijn zwangerschap.

één jaar geleden

Omdat dit best wel een intiem onderwerp is, wil ik niet zomaar de volgen knop indrukken maar ook laten weten dat ik het volg. Wegens klachten die niet over gaan moet ik een biopt van m'n schaamlip laten doen en dat vind ik best wel spannend. En dan zeker icm met een wens voor een tweede kindje (op termijn). Er werd LS en schaamlipkanker genoemd toen ik vroeg wat er zou kunnen zijn. Of helemaal niets kan ook. Dus toch goed om dit topic te volgen. Sterkte allemaal!

één jaar geleden

Reactie op Loon_21

Omdat dit best wel een intiem onderwerp is, wil ik niet zomaar de volgen kn ...
He wat spannend! Hopelijk is er niks aan de hand. Weet dat LS (als dit het is) echt geen belemmering hoeft te zijn voor je kinderwens. Bij mij is de diagnose 10 jaar geleden al gesteld en ik beval binnen nu en 4 weken van mijn 2e kind.

één jaar geleden

Reactie op MoemoeMJ

Mag ik je twee vragen stellen? Wist je al dat je ls had en is daarna vulvak ...
Ik geef, als ik zo vrij mag zijn, even antwoord op je tweede vraag. Ik mocht beide zwangerschappen gewoon dermovate smeren. Wel maar 1 keer per week. Het is wel belangrijk dat je dit bespreekt met je behandelaar.

één jaar geleden

Ik heb voor tijdens mn zwangerschap een zalf gekregen met klasse 3 ipv klasse 4 (Dermovate). Deze mag ik 2x per week smeren

één jaar geleden

Reactie op MoemoeMJ

Tijdens mijn tweede zwangerschap is ls geconstateerd. Ik vond het een klap ...
Grootste tip; niet googlen. Daar lees je de horrorverhalen, maar als jij onder controle bent zal dit minder snel gebeuren. Bij mij is het al 10 jaar geleden geconstateerd en sindsdien niet erger geworden. Wel snap ik de klap, die had ik toen ook. Belangrijk is naar je controles gaan, smeren bij last en mij helpt smeren met een simplex basiszalf heel erg! Dat doe ik iedere dag.

één jaar geleden

Reactie op MoemoeMJ

Mag ik je twee vragen stellen? Wist je al dat je ls had en is daarna vulvak ...
Tuurlijk mag dat😊 ik wist iets langer dan een half jaar dat ik ls had voordat de diagnose vulvakanker gesteld werd, ik merkte een wondje/ kloofje in m'n binnenste schaamlip wat ondanks het vele smeren met hormoonzalf maar niet over ging. M'n huisarts heeft er achteraf te lang mee door gemodderd en me op mijn verzoek uiteindelijk doorverwezen naar een dermatoloog die een biopt heeft genomen van het wondje en paar dagen later werd ik gebeld. Is gelukkig allemaal goed afgelopen (had alleen een operatie nodig en het was verder niet uitgezaaid) heb daarmee echt domme pech gehad. Ik sta nu onder controle van een gynaecoloog/oncoloog, volgens mij las ik zelf in de bijsluiter van de dermovate dat dit beter niet gebruikt kon worden tijdens een zwangerschap (bind me er even niet helemaal 100% op vast) maar heb toen contact gezocht met m'n gynaecoloog en zij heeft me toen emovate voorgeschreven. Na de bevalling een opvlamming gehad en ben toen weer dermovate gaan smeren. Nu zwanger van de 2e heeft ze me weer emovate voorgeschreven en zie straks wel hoe het gaat na de bevalling, tot nu toe is het bij mij heel erg rustig. Had ook tijdens mijn vorige zwangerschap bijna geen last dus kon het toen goed onderdrukken met een klasse 2 hormoonzalf 😊

één jaar geleden

Reactie op Momof-2

Tuurlijk mag dat😊 ik wist iets langer dan een half jaar dat ik ls had voor ...
Hoi, poeh toch schrikken lijkt me om te horen dat je daar kanker hebt. Maar wat fijn dat het goed is opgelost, en natuurlijk dat je tijdens de zwangerschap een lichtere klasse kon smeren. Maar wat ik mij nu afvraag is hoe was jouw bevalling? En hoe sta je er in voor de volgende bevalling?

één jaar geleden

Reactie op MarijkeYoshi

He wat spannend! Hopelijk is er niks aan de hand. Weet dat LS (als dit he ...
Hoi Marijke, hoe gaat het nu met je?

één jaar geleden

Hoi Marijke, hoe gaat het nu met je?
Hoi Fruitymutti, Hier gaat het goed hoor! Bevalling was wat zwaar, maar dat had niks met mijn lichen sclerosus te maken. Ook nu niet meer last dan normaal 😊 Heb je specifieke vragen nog? Die beantwoord ik graag hoor!

één jaar geleden

Hoi, poeh toch schrikken lijkt me om te horen dat je daar kanker hebt. Maar ...
Hoihoi, een fijne tijd was heb absoluut niet nee.. De onzekerheid hoe het allemaal verlopen zal bracht mij veel onrust toen. Op mijn bevalling kan ik heel goed op terug kijken, heb er dat het echt pijn begon te doen ong 8 uur over gedaan.. 1,5 uur aan het persen geweest wat niet echt vlotte omdat ik uitgeput was, daarom hebben ze toen besloten me in te knippen (wel eerst verdoofd) en een kleine vacuüm pomp gebruikt (een kiwi zoals dat heet), toen was onze dochter er zo 😊 heb toen onze dochter geboren werd ook weinig pijn gehad en verder geen pijnstilling nodig gehad. Ben na de tijd nog 1x gekatereriseerd omdat mijn blaas erg vol zat en de placenta zo makkelijker kon komen en nadien wederom heel voorzichtig verdoofd en daarna gehecht, dit deden ze heel netjes en voorzichtig en heb er niets van gevoeld! herstel ging ook snel, wel paar dagen een flink beurs/ blauwe plek achtig gevoel gehad van onderen maar dit trok al snel weg, een hechting is nog iets gaan wijken waardoor ik 2x per dag even in een soda badje moest gaan zitten maar dit is ook heel mooi genezen, de kraamhulp en verloskundige hielden ook echt het herstel heel goed in de gaten wat erg fijn was! Mijn volgende bevalling is binnenkort, over ong 3 weken ben ik uitgeteld en stap hier weer heel nuchter in, ik doe wat ik op dat moment fijn vind om de weeën op te vangen en wil wel weer bevallen op het zh. Mijn verloskundige weet dat ik graag bij eventuele ingrepen voorzichtig verdoofd wil worden en gehecht net als de vorige keer... En stiekem hoop ik dat het de 2e x heel iets sneller gaat haha 🤭 Ik ben wel heel open in het vertellen van mijn ls en dat ik vulvakanker gehad heb tegen de kraamhulp en vk, na mijn bevalling moet ik ook weer op controle komen bij mijn gynaecoloog 😊

één jaar geleden

Hoe ervaren jullie lichen sclerosus tijdens de zwangerschap? Ik heb er zelf veeel meer last van dan voorheen. Ben benieuwd of anderen dit ook zo ervaren en ook wondjes of klieven hebben nu ze zwanger zijn/toen ze zwanger waren

één jaar geleden

Reactie op Catharinax

Hoe ervaren jullie lichen sclerosus tijdens de zwangerschap? Ik heb er zelf ...
Ik had niet meer wondjes, maar wel meer jeuk. Heb je je gyn al gebeld voor advies?

één jaar geleden

Hoi bij mij is het ook geconstateerd na controle bij totaal ruptuur na 1ste bevalling. Hebben jullie toevallig ook ervaring met totaal ruptuur, lichen en nogmaals natuurlijk bevallen? Weet niet of ik het aan durf maar vond het zo’n mooie ervaring dat ik niet meteen voor keizersnede wil kiezen