97 Reacties

VRIEND

4 jaar geleden

Up

4 jaar geleden

Wij hebben ervoor gekozen om geen NIPT test te doen. Voor ons had het niet veel meerwaarde omdat we toch niets met de uitslag zouden doen.

4 jaar geleden

Wij hebben de nipt wel gedaan. Je wordt namelijk niet alleen getest op down syndroom, maar ook op Edward en Patau syndroom. Bij deze laatste 2 syndromen is je kindje niet levensvatbaar. Voor ons ook de belangrijkste reden om de test wel te doen. Ik zou geen kind op de wereld willen zetten, waarvan ik bij voorbaat al weet dat hij het niet gaat overleven.

4 jaar geleden

Wij gaan het ook doen, maar zonder nevenbevindingen!

4 jaar geleden

Wij hebben ook de nipt laten doen, met nevenbevindingen. Gelukkig was deze helemaal goed ❤️. Als dat niet zo was geweest (lees: er was een ernstige trisomie afwijking uit gekomen) dan hadden wij de zwangerschap laten beëindigen. Het is voor ons geen optie om een zwangerschap uit te dragen en een kindje op de wereld te zetten dat binnen een paar uren/dagen overlijdt. Wij willen dat niet voor onszelf maar ook niet voor ons kindje. Gelukkig is dat niet het geval.

3 jaar geleden

Wij twijfelen nog best wel. Lijkt me zo moeilijk bij een verkeerde uitslag. Wat heeft jullie geholpen een keuze te maken?

3 jaar geleden

Wij willen ook de nipt laten doen zonder nevenbevindingen

3 jaar geleden

Mag ik vragen wat “met nevenbevindingen” betekent? Gr

3 jaar geleden

Reactie op Loon_21

Wij twijfelen nog best wel. Lijkt me zo moeilijk bij een verkeerde uitslag. ...
Als je van tevoren met elkaar besluit wat jullie willen met een slechte uitslag. Twee van de syndromen zijn sowieso dodelijk en Down is een persoonlijke afweging. Wij wisten dat we bij een trisomie afwijking de zwangerschap zouden afbreken uit belang van ons kind. Dat maakte dat wij voor de NIPT hebben gekozen.

3 jaar geleden

Mag ik vragen wat “met nevenbevindingen” betekent? Gr
Dan gaan ze nog dieper graven of er een afwijking kan zijn aan de baby, maar ondanks dat het gevonden word hoeft het niet altijd zo te zijn. Ik zelf wil geen nevebevindingen omdat ik me dan helemaal gek zou maken

3 jaar geleden

Klopt het dat je bij 11 weken, wanneer je de nipt test kunt laten uitvoeren, dan ook het geslacht al weet? Dacht dat dat pas vanaf 20 weken Was? In Belgie ook zo?

3 jaar geleden

Klopt het dat je bij 11 weken, wanneer je de nipt test kunt laten uitvoeren ...
In Ned krijg je het geslacht niet te horen, wij in ieder geval niet.

3 jaar geleden

Klopt het dat je bij 11 weken, wanneer je de nipt test kunt laten uitvoeren ...
In België wel, in NL niet (heeft in NL met abortus wetgeving te maken dat het geslacht pas later via bloedtests bekend mag worden gemaakt). In de US waar ik woon krijgen we het geslacht ook bij de NIPT met 12 weken

3 jaar geleden

Hoi, Ik ben zwanger van een 2eiige tweeling en krijg over een week een counseling gesprek over de NIPT. Ik kan hier echter weinig over lezen, zijn er mensen met ervaring? Ook positieve ervaringen zou ik fijn vinden terug te horen!

3 jaar geleden

Reactie op Marijn1986

Hoi, Ik ben zwanger van een 2eiige tweeling en krijg over een week een cou ...
Ik ben ook zwanger van een twee eiige tweeling en heb de NIPT in juli laten doen. Helaas slechte uitslag bij 1 van de baby’s en vruchtwaterpuncties gehad. Wij hebben de zwangerschap deels afgebroken dmv een specialistische ingreep in het LUMC. Ons andere zoontje doet het gelukkig heel goed en ik ben nu 33+3 💙. Wij wisten van tevoren dat we bij een trisomie afwijking de zwangerschap zouden afbreken, hier staan we beide achter. Je komt echt in een rollercoaster terecht. Maar een zwangerschap is nou eenmaal niet altijd rozengeur en maneschijn. Mocht je vragen hebben, stel ze gerust.

3 jaar geleden

Reactie op Ditte_

Ik ben ook zwanger van een twee eiige tweeling en heb de NIPT in juli laten ...
Jeetje wat dapper van en heftig voor jullie! Dankjewel voor je reactie!

3 jaar geleden

Reactie op Marijn1986

Jeetje wat dapper van en heftig voor jullie! Dankjewel voor je reactie!
De kans dat jullie uitslag gewoon goed is, is natuurlijk best groot! Wij gingen daar ook van uit. Helaas bleek dat niet zo te zijn. Het is echt aan jullie om hierin een keuze te maken 😊.

3 jaar geleden

Ik vond dit wel een duidelijke en uitgebreide uitleg over zowel de NIPT als de combinatietest. https://www.dropbox.com/s/ml9kjih1uhe9wcf/Screening-Down-Edwards-en-Patau.-pdf%20%281%29.pdf?dl=0

3 jaar geleden

2 keer de nipt gedaan bij beide kids met nevenbevindingen. Goede uitslagen gehad. En iedergeval 1 gezond kindje ;) ons ander kindje zit nog in me buik;) Uitslag was er in 8 dagen dus vrij snel ;) Bij ons geen twijfel we wilde allebei weten waar we aan toe waren. Als het een afwijking zou hebben vervolg onderzoeken en kijken hoe of wat. Kindje met afwijking bewust op de wereld zetten was geen optie voor ons. Gewoon omdat wij geen schuldgevoel willen hebben mocht het kindje ongelukkig zijn met haar /zijn beperkingen. En wij hem of haar toch hebben laten komen.

3 jaar geleden

Wij hebben het niet gedaan. Wilde mezelf niet voor niks onzeker en ongerust maken in de tijd dat we moesten afwachten. Ik ben nog jong en alles voelde goed. En als het een kindje met down was geweest had ik het nooit of te nimmer weg laten halen. Andere syndromen zijn ook te zien op de 20 weken echo. Dus als het dan alsnog mis was geweest, hadden we dan nog een beslissing kunnen nemen. Je moet dus helemaal doen wat zelf goed voor je voelt. Niks is goed of fout.