24 Reacties

5 jaar geleden
Als het goed verhit is, dan wel.
Tip: Download de app Zwangerhap, staan al dit soort antwoorden in.

5 jaar geleden
Je gaat toch niet de gynaecoloog bellen om te vragen of je een panini gerookte zalm mag 😅..
Google of zoals hieronder de zwangerhap app staat alles.

5 jaar geleden
Gerookte zalm kan bacteriën bevatten die schadelijk zijn voor de baby. Een verwarmde panini krijgt niet genoeg hitte om die bacteriën te doden. Onder verhitten van bijvoorbeeld gerookte zalm word bedoeld daadwerkelijk de vis op het vuur bakken, niet een paar minuten onder een grill. In de zwangerhap+ app vind je zon beetje alle mogelijke eten.
Een broodje kruidenkaas met gerookte zalm en sla, staat hoog op mn lijstje direct na de bevalling!!

5 jaar geleden
Ik gebruik de vuistregel "is vlees of vis volledig doorbakken?" bij gerookte zalm die alleen is opgewarmd en niet volledig verhit is het antwoord duidelijk nee. Vooral bij de vacuüm verpakte zalm is de kans op bacteriën heel groot. Niet eten dus...

5 jaar geleden
Vragen stellen is altijd goed. Ze willen graag dat je je niet bezwaard voelt om te bellen als je twijfelt of alles wel goed gaat met jou of met de baby of andere vragen/zorgen daaromheen. Bij jouw vraag zou ik echter zeggen wacht tot de volgende afspraak of het spreekuur. Je kunt immers gewoon wat anders eten tot die tijd en het heeft totaal geen invloed op hoe het met jou of de baby gaat. De app ZwangerHap kan je voor het eten en drinken aanhouden als betrouwbaarste bron. Volgens Google mag je namelijk niks eten of drinken. Gerookte zalm wordt gezien als een risico (dus niet een absolute nee, maar dat je je bewust bent dat je mogelijk schadelijke bacteriën binnenkrijgt). Persoonlijk zou ik in dit geval het risico niet nemen nu de zalm enkel indirect nog wordt verwarmd of je moet eerst zelf de zalm nog in de pan doen en daarna tussen de panini (wordt er denk ik niet lekkerder op). Lekker een nieuw favoriet broodje bedenken en daarvan genieten 😉

5 jaar geleden
Volgens mij gaat het er bij gerookte zalm ook om dat hij vacuüm verpakt heeft gezeten en dat dat slecht is.
Mijn verloskundige zegt dat je rauwe of gerookte zalm mag, mits hij vers is en niet uit een pakje komt. Wij maken gerookte zalm zelf en vriezen t dan nog 48 uur in. Ik wordt daar heel blij van. Lekker op een bagel met roomkaas!
T zelfde geldt voor biefstuk en carpaccio, dit mag je rauw eten, mits is t eerst 48 uur invriest.
Als je Google (en zelfs ZwangerHap) aanhoudt mag je echt niks meer. En er komt steeds meer bij. Waar m’n beste vriendin een aantal jaar geleden heel dr zwangerschap tonijnsalade heeft gegeten, mag je nu ineens geen tonijn meer.
Tis ook meer hoe je er zelf in staat en welke risico’s je wilt nemen.

5 jaar geleden
Ik maak wel eens (homemade) pizza met daarop avocado en gerookte zalm.. Gewoon in de oven 220 graden laten bakken. Zalm is dan niks mis mee. Ik zou zeggen: panini goed in de oven bakken en lekker opeten. Maja. Ik zou hiervoor echter niet een specialist van het zkh gaan bellen.. Misschien eerder een diëtist?

5 jaar geleden
Reactie op Boysmom90
Listeria gaat niet dood in de diepvries, alleen toxoplasmose.
Dus biefstuk ...
Rauw mag niet kan je zelfs als je niet zwanger ben ziek van worden (kan he)

5 jaar geleden
Volgens mij als het vers is van de visboer mag het best een keer.
Ik vind haring lekker en dacht dat het niet mocht. Net zoals gerookte makreel.
Bij de laatste controle gaf mijn verloskundige aan dat ik het lekker moest gaan eten (van de visboer en niet het voorverpakte vanuit de supermarkt). Juist gezond.
Het kon volgens haar geen kwaad zolang je het maar niet paar keer per week eet.

5 jaar geleden
Reactie op JOvD
Dit bericht is verwijderd
Helemaal mee eens, maar vragen zoals dit komen sowieso nooit bij de dokter terecht, die worden gewoon door de verpleegster/assistente beantwoord.
Gerookte zalm kun je in principe beter niet eten (tenzij vers van de visboer maar dan nog zou ik het liever niet doen, waarom onnodig risico lopen voor iets wat je over 9 maanden gewoon weer kunt eten zoveel je wilt) en een panini ligt een paar minuutjes onder de grill om de kaas te smelten maar of dat genoeg verhit is voor de zalm? Is aan jezelf of je voor die dingen kiest qua risico’s 🤷♀️

5 jaar geleden
Volgens mij gaat het er bij gerookte zalm ook om dat hij vacuüm verpakt hee ...
Dit zijn nou echt dingen die je noemt die eigenlijk gewoon niet aangeraden worden en in mijn ogen onnodige risico’s vormen 😅 Ik kan voor mezelf ook wel omweggetjes bedenken voor bepaalde dingen waar ik heel erg zin in heb maar ik heb liever deze maanden even de zelfdiscipline om het niet te doen. Genoeg andere dingen om te eten. En wat ik hier vaak hoor van mensen ‘dit mocht 5 jaar geleden nog wel dus dan is het nu ook best okay’ dat vind ik écht opportunistisch: de wetenschap ontwikkelt zich en ze vinden nu eenmaal om de zoveel jaar nieuwe dingen die een risico vormen 😅 Daar heeft verder niemand baat bij en is alleen maar ter bescherming van jou en je baby. Alcohol en sigaretten waren jaren geleden ook nog volkomen onschadelijk 🙀
Aan iedereen de eigen keuze of je die risico’s tijdens je zwangerschap wilt nemen of niet, maar trek niet de wetenschap in twijfel omdat je nou eenmaal zelf zo’n onbedwingbare zin hebt in een broodje tonijn of panini met zalm 🙈😅

5 jaar geleden
Dit zijn nou echt dingen die je noemt die eigenlijk gewoon niet aangeraden ...
Snap ik, maar t staat gewoon in t boekje van t rivm. Alleen niemand lijkt t te weten

ADMIN
5 jaar geleden
Hoi allemaal,
Houd het svp ontopic en respectvol. Let op je toon en hoe iets over kan komen :) Ik zal alle off topic reacties verwijderen. Aan de topicstarter: gerookte zalm wordt afgeraden. Helemaal goed verhit (gebakken, gestoomd) kan wel, maar ik denk dat het in een paniek niet warm genoeg is: https://www.24baby.nl/zwanger/voeding/zalm-tijdens-zwangerschap/
Succes!