7 Reacties
4 jaar geleden
Niks. Je hebt er lekker van genoten en voortaan niet meer doen. Een keertje kan echt geen kwaad.
4 jaar geleden
Hoi!
Als eerste: een keertje zal niet zoveel uitmaken. Helemaal als je voor je zwangerschap dit vaker at, is de kans minimaal dat dit gevolgen heeft voor jou en je baby.
Als tweede: ik ben zelf een enorm grote Spaanse ham-fan en heb wat internet-onderzoek gedaan. Ik kan ook Spaans en heb mij ingelezen in Spaanse onderzoeken van Spaanse universiteiten over Serranoham en Iberico Ham.
In Nederland is het advies anders, er is ook geen op internet-vindbaar onderzoek naar gedaan. Dit vind ik niet raar, in Spanje zijn de mensen DOL op deze hammen en wordt het ook veel meer gegeten, er is dus ook meer reden tot onderzoek.
Echte Iberico ham is veilig voor zwangere vrouwen. (Whaaat! echt waar!) zolang de ham maar langer dan 18 maanden gerijpt is, uit onderzoek blijkt dat de eventuele gevaarlijke toxoplasma gondii dan volledig dood is en geen schade meer kan aanrichten aan jou of jouw baby.
Iberico ham mag pas iberico ham genoemd worden als het langer dan 24 maanden gerijpt is, daarom is dit altijd goed! Een aantal gynaecologen in Spanje zijn zelfs begonnen met het advies om iberico ham te eten i.v.m. De goede voedingswaarden! Serranoham is dit helaas niet, en daarom niet veilig.
De pata negra achterpoot is vaak 24+ maanden gerijpt, en daarom ook veilig! De voorpoot is echter 14-18 maanden gerijpt en is daarom tricky. Je zou kunnen navragen of het voor of achter-poot pata negra was.
In Spaanse onderzoeken wordt echter ook genoemd dat wanneer de ham van grote ketens komt, de aanwezigheid van de toxoplasma gondii zeer gering is, gezien de controle superstreng is.
Ik wil wel duidelijk zeggen: ik ben geen voedingsdeskundige of onderzoeker. Ik heb mijn informatie van het internet en de onderzoeken die daar op te vinden zijn.
Ben gewoon dol op ham 馃槄.














