25 Reacties

3 jaar geleden

Wanneer je de adviezen van de Gezondheidsraad er op na slaat kan je lezen dat er qua vlees onderscheid gemaakt wordt tussen geen risico en aanvaardbaar risico bij bepaalde soorten vlees: “Bij biefstuk, varkenshaas en ander vlees dat zich leent voor baktechnieken waarbij het deels rauw blijft, kan gekozen worden tussen ‘zekerheid’ of voor het nemen van een ‘aanvaardbaar risico’. Door en door verhitten tot een kerntemperatuur van 75°C is de enige manier om de risico’s van Listeria en Toxoplasma helemaal te vermijden. Als dit vlees echter minimaal vier dagen in de vriezer bij -12°C is bewaard (of drie dagen bij -20°C), is het vrij van Toxoplasma. Listeria kan alleen op de buitenkant van dit vlees zitten, dus na invriezen volstaat rondom verhitten om het risico van besmetting met Listeria te voorkomen. Maar let op: dit geldt niet voor ‘plakvlees’ en vlees dat is geïnjecteerd; die soorten vlees moeten altijd door en door verhit worden. ‘Plakvlees’ oogt als een geheel zonder snijvlakken, maar bevat toch snijvlakken binnenin, waardoor er ook Listeria ín het product kan zitten. Ook wordt vlees soms geïnjecteerd en kan het dan op die manier besmet raken met Listeria. Als onduidelijk is of het om plakvlees gaat of om vlees dat geïnjecteerd kan zijn, is het verstandig om het vlees door en door te bakken.” Tartaar zou ik per definitie niet eten daar dit gemalen vlees is, daardoor zit door het gehele vlees mogelijk dus de Listeria bacterie. Gedroogde/salami/fuet worsten dus idem. Qua vlees en vis wordt het volgende nog genoemd: e Bij schaal- en schelpdieren zijn de risico’s van Listeria en Toxoplasma groter dan bij vis en is door-en-door verhitten altijd nodig. f Bij rauwe vis kan gekozen worden tussen ‘zekerheid’ of voor het nemen van een ‘aanvaardbaar risico’. Wie kiest voor zekerheid, dient vis door en door te verhitten tot een kerntemperatuur van 75°C, want dat is de enige manier om de risico’s van Listeria en Toxoplasma helemaal te vermijden. Wie kiest voor een aanvaardbaar risico, dient de vis voor consumptie rondom te verhitten, omdat Listeria vooral voorkomt op het oppervlak van vis.Toxoplasma komt in vis veel minder voor dan bijvoorbeeld in vlees, waardoor dit risico wellicht al als aanvaardbaar kan worden aangemerkt. Het risico van Toxoplasma kan met zekerheid vermeden worden door de vis voor consumptie minimaal vier dagen in te vriezen bij -12°C (of drie dagen bij -20°C). Uit het voorgaande blijkt dat het eten van rauwe vis altijd risico’s met zich meebrengt (Toxoplasma, Listeria en eventuele andere micro- organismen), maar als dagverse rauwe vis binnen één dag na de vangst wordt gegeten is het risico van Listeria klein, omdat de eventueel aanwezige Listeria dan nauwelijks kans heeft gehad om zich tot risicovolle hoeveelheden te vermenigvuldigen. Eet rauwe vis alleen bij zekerheid dat de vis dezelfde dag of maximaal één dag geleden is gevangen. g Bij gerookte vis kan onderscheid gemaakt worden tussen koudgerookt en warmgerookt. Ga ervan uit dat de vis koudgerookt is, tenzij zeker is dat de vis warmgerookt is. Voor koudgerookte vis gelden de aanbevelingen als voor rauwe vis, omdat de vis bij koud roken niet wordt verhit. Als zeker is dat de vis warmgerookt is, kan deze echter worden behandeld als vis die door-en-door gegaard is. Dit alles is dus uit onderstaan document: https://www.gezondheidsraad.nl/binaries/gezondheidsraad/documenten/adviezen/2021/06/22/voedingsaanbevelingen-voor-zwangere-vrouwen/Advies-Voedingsaanbevelingen-voor-zwangere-vrouwen.pdf

3 jaar geleden

Volgens mijn verloskundige mag dit inderdaad, maar dan moet het wel diep gevroren zijn geweest. Geen huis- tuin- en keukenvriezer dus, maar een professionele.

3 jaar geleden

Ik zou het risico echt niet lopen.

3 jaar geleden

9 maanden is zo voorbij, zou het risico niet nemen

3 jaar geleden

Ik zou het risico niet willen lopen. Iedereen moet vooral doen wat voor diegene goed voelt. Je zou met je VK in gesprek kunnen gaan om de risico's te achterhalen. Op internet is een hoop te vinden maar vind bespreken met een VK toch net altijd betrouwbaarder. Je zou opzoek kunnen naar vega alternatieven. De AH vega carpaccio is erg goed. Vond alleen de pesto die erbij niet zo dus die zou ik zelf maken of vervangen voor truffelmayo. De vega filet american van de vegetarische slager is ook erg goed. Is kwa smaak iets zoeter dan de echte. Maar ik doe er dan peper, ui en ei op dan lijkt het net de echte. Je hebt tegenwoordig zelfs vega garnalen. Je mag ook zoveel dingen wel eten.

3 jaar geleden

Reactie op Bloesem

Wanneer je de adviezen van de Gezondheidsraad er op na slaat kan je lezen d ...
Het Voedingscentrum etc baseert trouwens zijn adviezen op de adviezen van de Gezondheidsraad waar het document van de reactie van is 😉

3 jaar geleden

Mijn verloskundige zei minimaal 2 dagen in de vriezer met -12 graden voor rauw vlees. Ik heb tijdens de zwangerschap dit ook gedaan en gegeten

3 jaar geleden

Ik zou gewoon wachten tot na de bevalling meid. Zulke risico's zou ik echt niet willen lopen en al helemaal niet in de zomer zoals je zegt met oplopende temperaturen rauw vlees gaan eten tijdens je zwangerschap. Genoeg alternatieven toch voor die paar maandjes 😋

3 jaar geleden

Ik zou echt het risico niet nemen

VRIEND

3 jaar geleden

Née, gewoon 9 maanden wachten.

3 jaar geleden

Bedankt voor al jullie reacties! Helaas woon ik in t buitenland (europa, even goede standaards als in NL qua hygiene), maar hier hebben ze dus geen vega alternatieven zoals bv vega filet americain etc. Ze lopen wat dat betreft enorm achter. Ik ben me bewust van alle risico's en weet nog uit mn eerste zwangerschap dat mn gynaecoloog super chill is en zei dat ik best af en toe rauw vlees/ vis mag eten (want controles etc zijn zo goed dat kans oo besmettingen nagenoeg nihil zijn). Daarom wilde ik dit met de vriezer even navragen, om zo toch nog wat meer zekerheid te creëeren. Ga er nog even over nadenken wat ik doe :)

3 jaar geleden

Reactie op Kleine Aap

Bedankt voor al jullie reacties! Helaas woon ik in t buitenland (europa, e ...
Fijn dat je gynaecoloog chill is, maar iemand dichtbij mij is met 30 weken bevallen door besmetting (terwijl zij wel voorzichtig was ) en dat wil je niet. Je neemt hoe dan ook risico. Denk je dat je kunt genieten van het vlees? Ik zou nogmaals echt die korte periode even wachten

3 jaar geleden

Reactie op Kleine Aap

Bedankt voor al jullie reacties! Helaas woon ik in t buitenland (europa, e ...
Fijn dat ze chill is maar ook zij kan niet garanderen dat het goed afloopt als je wel besmet raakt. Zou echt het risico niet nemen maar goed🙃

3 jaar geleden

Waarom zou je dat doen? Het is maar 9 maanden en er is zoooooveel wat je wel mag eten.

3 jaar geleden

Reactie op catharina123

Mijn verloskundige zei minimaal 2 dagen in de vriezer met -12 graden voor r ...
Mijn verloskundige zegt dit ook. En zo lang je t niet elke dag eet moet t geen kwaad kunnen. 3 jaar geleden, met mijn vorige zwangerschap stond het ook nog in t boekje van de overheid. Als je zorgt dat t vers is (wij halen altijd bij een goeie slager) en dan meteen in de vriezer gooit, zit je naar mijn idee safe!

3 jaar geleden

Hoe vaak komen er niet meldingen in de zwangerhap app met producten die worden teruggeroepen vanwege mogelijke besmetting met mb Listeria. En dit ondanks goede controles. Je hoeft maar 1 x een product te eten wat het bevat en de redenering als je het niet zo vaak doet dan is het niet erg, gaat dan niet op. Ik zou gewoon wachten en andere lekkere alternatieven zoeken.

3 jaar geleden

Dat word toch ook een natte bende als het ontdooit? En tijdens het ontdooien kunnen er toch ook weer bacteriën in gaan groeien? Het idee alleen al 🤢

3 jaar geleden

Ik dacht juist altijd dat je, als iets ingevroren is geweest het altijd door en door moet verhitten, omdat er tijdens het ontdooien ook weer van alles kan gaan groeien...

3 jaar geleden

Vaak wordt te veel de focus gelegd op wat je niet mag eten, probeer de focus te leggen op wat je wel mag eten (en dat is nog heeel veel uiteraard). 😁 ik zou zelf het risico niet nemen, ik zou het mezelf niet kunnen vergeven mocht het dan toch mislopen.. het is uiteindelijk maar een paar maandjes. Daarna kan je volledig los gaan 🤪

3 jaar geleden

Kan je beter maar even mee wachten zou zelf ook geen risico willen lopen.