31 Reacties
6 jaar geleden
Ik moet eerlijk zeggen dat ik de alcohol altijd vervang voor iets anders sinds ik zwanger ben.
Je kan op internet genoeg alternatieven vinden.
Ik neem liever het zekere voor het onzekere.
6 jaar geleden
https://www.nu.nl/eten-en-drinken/6010943/koken-met-alcohol-mensen-denken-ten-onrechte-dat-het-compleet-verdampt.html
Hierin zegt men dat het afhangt van hoeveel vocht er uit het gerecht is verdampt. Als ongeveer de helft is verdampt is de hoeveelheid alcohol nihil.
6 jaar geleden
Ik drink regelmatig nog een wijntje, 1 glas per week moet kunnen vind ik. Wel rode wijn, dat is een stuk zachter. Geniet van je stoofpotje meid, dat beetje wijn ga je geen last van hebben!
6 jaar geleden
Ik drink sowieso geen alcohol en gebruik het ook niet in gerechten.
Had laatst wel een wafel gegeten waar ze in het beslag een beetje rum hadden gebruikt.
Was ook vervlogen zei die vrouw. Maar hoorde het achteraf. Een wafel kan geen kwaad.
6 jaar geleden
Ik had vorige week stoofperen van m'n schoonmoeder gehad maar heb ze laten staan. Ze maakt ze altijd met port. Neem liever het zekere dan het onzekere 😊
6 jaar geleden
Dit gevraagd aan mijn verloskundige en zij zei dat het zoveel verdampt dat het af en toe best kan. Niet dagelijks zeg maar. Er schijnt in een overrijpe banaan ook net zoveel alcohol te zitten. Ik heb tot nu toe nog geen gerechten gegeten waarin alcohol verwerkt was trowuens maar toch! Er is zoveel te vinden op internet dat ik het ook lastig vind wat te geloven... dus vaar ik maar op de verloskundige.
6 jaar geleden
Engelse studie wijst uit dat het geen kwaad kan, Nederland is een mega betuttelend land wat voedsel en drinken betreft.
Het is niet wetenschappelijk bewezen dat het wel of geen kwaad kan. Het is van veel factoren afhankelijk: van een gen wat je in je hebt, tot de afbraak in de lever.
Er zijn mensen die alles doen wat niet kan, erachter komen dat ze zwanger zijn op het moment dat ze moeten bevallen en ook gezonde kinderen krijgen. Er zijn mensen die 1 glas hebben gedronken en het kind blijkt FAS te hebben.
Oftewel, of 1 glas nu schadelijk is of niet, het is niet bekend.
Een ieder moet het voor zichzelf weten, ik persoonlijk deed het niet.
6 jaar geleden
Reactie op Josina91
Dit is wel het ene uiterste. Ik zou nooit bewust kiezen voor een glas alcoh ...
Dan verschillen wij daarin van mening😘
6 jaar geleden
De alcohol die achterblijft in een gerecht na lang koken bijv bij een stoofgerecht is echt nihil. Alcohol begint al te verdampen bij 78 graden. Ik ben zelf kok van beroep en ik eet/proef wel de gerechten waar alcohol in verwerkt is (wel verhit natuurlijk). Na mijn mening kan het dus echt niet veel kwaad. In bijv een rijpe banaan zit ook alcohol en dat percentage is ook nihil. En de meesten weten dit ook niet.
Dus als ik jou was zou ik me niet zo druk maken.
6 jaar geleden
Reactie op Josina91
Dit is wel het ene uiterste. Ik zou nooit bewust kiezen voor een glas alcoh ...
Tien jaar geleden zei nog iedere gynaecoloog dat wat Nikita doet oké was. Ik ben toen twee x zwanger geweest en heb ook af en toe gedronken, maar het smaakte me nooit echt. Eentje is zo sneu ☺️
Ondertussen bij deze zwangerschap echt geen zin in, maar ook om de nieuwe inzichten doe ik het niet.
Klopt wel dat er ondertussen vreselijk betuttelend mee omgegaan wordt.
Natuurlijk moet je alcohol vermijden, maar een fractie van een fractie in een gerecht, ik denk er nog niet aan om me daar druk om te maken. We over-denken zo veel!
Ik ruik wel nog lekker lang aan een goed glas van anderen. Zaaaaalig 💋
6 jaar geleden
Ik vind alcohol (zonder koken) tijdens een zwangerschap echt not done! Door een gerecht waarbij de alcohol verdampt is, moet dat geen kwaad kunnen maar ik zou het toch in het vervolg vermijden. Een glaasjes wijn in de week tijdens zwangerschap, gaat mij echt veeel te ver. Citaat van Jellinek:
“ Als je zwanger bent mag je geen alcohol drinken. Alcohol tijdens zwangerschap is schadelijk voor het ongeboren kind. Bij minder dan een glas per dag is het risico op een miskraam, foetale sterfte of vroeggeboorte al verhoogd. Ook kan deze hoeveelheid al schadelijk zijn voor de geestelijke ontwikkeling van een kind. Bij één tot twee glazen worden de risico’s al hoger.
Als je zwanger bent is het enige advies: niet drinken. Alcohol is op ieder moment van de zwangerschap schadelijk voor het ongeboren kind. De risico’s nemen toe naarmate de consumptie stijgt. Andersom leidt iedere vermindering van gebruik tot afname van de risico’s.”
6 jaar geleden
Reactie op lisa486
Wauw heb je enig idee wat het FAS is? Ik werk met jongeren met FAS en ik vi ...
Dit kan ook komen door een gen wat je hebt of hoe je lever de afbraak doet 😉
Ik zeg niet dat het goed of slecht is, ik ben geen wetenschapper.
Maar het is wel wetenschappelijk onderzocht dat niet iedereen daar even slecht op reageert en ook niet dat ieder kind FAS krijgt. Zoals ik al zei, sommige moeders hebben gedronken zonder te weten dat ze zwanger zijn (anti conceptie, andere oorzaken)
Ik denk dat de moeder in spe zelf goed weet wat de gevolgen (kunnen) zijn en maken daarin hun eigen keuze.














