21 Reacties

3 jaar geleden
Ik neem aan dat ZwangerHap actueler is dan je boek, dus ik zou de app volgen. Of bedoel je iets anders?

3 jaar geleden
En waarom iets vroeger wel mocht en nu niet: ze doen steeds meer onderzoek en komen achter meer risico’s en geven daarom het advies om het niet te doen voor de veiligheid van de moeder en de baby.
Even een heel stom en overduidelijk voorbeeld, vroeger was roken en drinken met mate ook nog prima. Destijds hadden ze geen idee hoe erg het kon zijn op langer termijn. Inmiddels, door meerdere onderzoeken en studies weten ze meer.
Ander voorbeeld, ik heb een heel formulier moeten invullen wat ik heb gegeten en in welke weken van mijn zwangerschap omdat mijn zoontje een zeldzame ziekte heeft. Ze onderzoeken as we speak of bepaalde voeding dusdanig effect kan hebben op de baby dat ze een ziekte ontwikkelen in je baarmoeder.

3 jaar geleden
Persoonlijk houd ik me qua vis aan de app van zwangerhap. Roofvissen krijgen nu eenmaal te veel kwik binnen om veilig te eten tijdens de zwangerschap. Overigens had ik een hele tijd tijdens mijn zwangerschap geen zin in vis 🤣. Onhandig, maar waar, je smaak verandert wat. De keuze van m'n partner en mij was om voorzichtig te doen en te luisteren naar deze adviezen. Overigens zijn er wel vissoorten die je kan eten, zoals bijvoorbeeld zalm. Succes!

3 jaar geleden
Reactie op wave
Zalm, Ansjovis en sardines zijn volgens mij prima in je zwangerschap. Wat a ...
Sardines (kwik) en ansjovis (te weinig over bekend) worden juist afgeraden in Zwangerhap, maar zalm mag idd volgens ZwangerHap ook gewoon, net als haring en forel, zo lang je het maar verhit!
Verder al gezegd: de app is recent nog helemaal ge-update met de meest recente onderzoeksgegevens, dus ik zou die volgen en het houden bij gebakken zalm, bokking (=verhitte haring) en gebakken forel.

3 jaar geleden
I am foodie heeft aanvullende info op hun website gezet: https://www.iamafoodie.nl/zwanger/

3 jaar geleden
Reactie op JC87
I am foodie heeft aanvullende info op hun website gezet: https://www.iamafo ...
Wat een goede oplossing van ze! Het aangepaste advies qua ‘veilige vissen’ daar komt idd helemaal overeen met de ZwangerHap: wel haring, zalm en forel, geen makreel, ansjovis en sardines.

3 jaar geleden
Reactie op Ber22
Wel bijzonder dat het Voedingscentrum juist zalm en forel aanraadt terwijl ...
Volgens mij zijn zalm en forel geen roofvissen

3 jaar geleden
Reactie op JC87
I am foodie heeft aanvullende info op hun website gezet: https://www.iamafo ...
Dankje! Nog niet aan gedacht om dat even op te zoeken. Fijn dat je meedenkt 😊

3 jaar geleden
Reactie op Lien19
Nee dat begrijp ik allemaal wel. 🙂
Ik dacht alleen dat het boek erg up to ...
Nee boek is uit 2019.
https://www.iamafoodie.nl/zwanger/
Als je naar beneden scrolt zie je de aangepaste adviezen van 2021.

3 jaar geleden
Nee boek is uit 2019.
https://www.iamafoodie.nl/zwanger/
Als je naar ben ...
Jep, net gezien van jc87 😊

3 jaar geleden
Het valt mij op dat het per 360 g vis gaat. Dat is echt ongelooflijk veel om aan je dagelijkse behoefte te komen. (En het lijkt mij vies, als iemand die enkel smakeloze witte vis lust 🤭🙈).
Tevens vraag ik mij af hoe mensen met een kleine portemonnee aan voldoende DHA moeten komen 🤷

3 jaar geleden
Reactie op MF088
Het valt mij op dat het per 360 g vis gaat. Dat is echt ongelooflijk veel o ...
Het is 360 gram per week om aan je behoefte te komen. Dus 3 x pw 120 gram (1 haring?) is voldoende.
Moet er zelf ook niet aan denken, dus ik slik Omega uit algen. Dat is niet zo duur, 1 per dag en stinkt niet naar vis.

3 jaar geleden
https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2021/06/22/voedingsaanbevelingen-voor-zwangere-vrouwen Zie hier resultaten van het onderzoek waarop advies is gebaseerd. Naast kwik zijn nu ook microplastics een probleem waardoor bijvoorbeeld garnalen worden afgeraden.