809 Reacties

7 maanden geleden

Ik zou zeker wel een flesje aanschaffen. Borstvoeding is geen gegeven, zeker het live uit de borst voeden niet. Je moet er rekening meehouden dat je zult moeten bijvoeden en dus zal moeten kolven. Een flesje neemt natuurlijk ook 0 ruimte in de slag. Samen slapen met je baby is volgens de nieuwe adviezen niet veilig. Ik zou dus ook een co sleeper aanschaffen.

7 maanden geleden

In het begin gaat je baby ook te klein zijn voor de one size wasbare luiers. Wij kiezen daarom in het begin voor wegwerp. Anders moet je 2 maten aanschaffen. Hydrofiel doeken kun je ook niet zonder.

7 maanden geleden

Ook al wil je borstvoeding geven, ik raad je toch aan om flesvoeding en flessen in huis te halen voor het geval het niet lukt. Ik was in ieder geval blij dat ik het in huis had... Vier setjes kleding vind ik zelf wel weinig en een wiegje is wel prettig. Samen slapen met een newborn vond ik vrij pittig om ook aan je eigen rust toe te komen. Kinderstoel en wipstoel vind ik zelf ook handig. Zeker even op vinted en/of marktplaats kijken in het kader van de duurzaamheid 😃 Verder veel geluk en een fijne zwangerschap gewenst 🥰

7 maanden geleden

Gefeliciteerd! Google maar eens op een uitzetlijst en loop dit maar rustig bij langs, daar staan ook dingen op zoals washandjes, hydrofiele doeken, rompertjes, sokjes, slofjes, mutsjes, kruiken etc. Als je je verdiept in veilig samen slapen is dit inderdaad een optie. Andere optie is misschien een cosleeper die tegen je eigen bed aankan. Je zal zelf wel ervaren wat ook voor jou kindje werkt. Het ene kindje slaapt heerlijk samen, terwijl het andere kindje (op den duur) behoefte heeft aan z’n eigen bedje (begon hier rond 4/5 maanden dat hij juist onrustig van ons werd en op z’n eigen kamer wou). Borstvoeding kan zeker lukken! Maar is geen garantie voor. En ik weet niet of je werkt of van plan bent om af en toe zonder kindje weg te moeten, maar dan moet je afkolven en moet er een flesje borstvoeding worden gegeven. Dus dan heb je alsnog een flesje nodig.

7 maanden geleden

4 setjes kleding lijkt mij wel wat weinig. Vooral de eerste periode lekte mijn dochter soms wel 2x op 1 dag door. Lang leven de spuitluiers. Vooral omdat je in een koudere periode bent uit gerekend, de was is dan ook niet snel droog. Ik gok dat je met 6 setjes wel een eind komt (maar wel vaak wassen), en anders koop je snel genoeg iets bij. Qua wiegje kan je ook kijken naar een kinderwagen die veilig is voor slapen. Dan heb je dat ook direct twee in één. Of kijken of je een cosleeper kan lenen/huren. Buitenom dat het afwachten is of samen slapen voor jullie lukt, kan je baby niet alleen in een groot bed liggen als jij er niet bij bent. Overdag is dit dus niet heel praktisch zonder eigen bedje.

7 maanden geleden

Zo snel de dingen die ik bedenk: - Kruiken zijn vaak wel nodig als je kraamzorg afneemt. - Dekentjes, zeker voor de eerste week / weken. Die gebruik je dan niet alleen in bed. - 4 setjes kleding kun je HEEL snel doorheen gaan die eerste tijd. Je krijgt dan misschien ook geen volle was gevuld voordat je het al weer nodig hebt.. - Wiegje of cosleeper zou ik wel doen persoonlijk, maar anders inderdaad heel goed inlezen in veilig samen slapen. - Ik zou 1 flesje en kleinverpakking voeding voor de zekerheid in huis halen… je weet nooit of je opeens midden in de nacht omhoog zit in je kraamweek. - Een plekje om de kleine geborgen neer te leggen is wel fijn, zeker als je geen box oid hebt. Misschien een babynestje? En later een wipstoel en/of kleedje?

7 maanden geleden

Ik zou zeker in de eerste maanden zorgen voor wat meer setjes kleding, want denk aan spuitluiers en eventuele reflux of gewoon wat teruggeven

7 maanden geleden

Ondanks dat wol vuilafstotend is, wordt het met een pasgeboren baby echt wel vies. Zeker als ie net zo lekker spuugt als mijn zoontje deed, die kon ik 3x per dag omkleden, omdat ie gewoon doorweekt van t spuug was. Zou dus zeker wat meer setjes in huis halen. Is ook even zoeken wat je zelf fijn vindt, kwam ik pas achter toen de baby er eenmaal was. Draagdoek zeker heel fijn, die zou ik wel pas kopen ook weer als de baby er is en je even kan testen wat fijn zit. Samen slapen hebben we hier uit noodzaak ook een tijd gedaan, meneer sliep anders gewoon niet. Maar ik vond t wel een aanslag op m'n lijf, je ligt vrijwel de hele nacht in 1 houding. Iets van een cosleeper zou ik toch aanraden om te proberen, kun je ook huren eventueel om te testen.

7 maanden geleden

Samen slapen is niet de meest veilige optie, ik zou wel een eigen bedje voor je baby regelen, zoals een cosleeper. Ik ben bekend met de 'Veilig Samen Slapen' methode. Als je dan toch samen wilt slapen is dat de minst gevaarlijke optie. Voorwaarde is wel dat je zelf niet oververmoeid bent, en met een newborn ben je dat heel realistisch gezien hoogstwaarschijnlijk wel. Dus ik zou als echt must toevoegen: cosleeper + beddengoed + kruiken. Als je toch voor samen slapen kiest dan heb je nog slaapzakjes nodig (1 aan, 1 in de was, 1 in de kast vind ik daarvoor een goede stelregel, geldt ook voor beddengoed). 4 Setjes kleding lijkt me ook weinig: onze dochter gaf nogal eens "mondjes terug" en is ook door menig luier heen gelekt (ook wasbaar). Wol droogt traag, dus dan wil je wel voldoende backup hebben. Flesje etc kan je inderdaad eerst overslaan. Als je die toch nodig hebt is het zo gehaald. Een kolf kan je evt in de kraamweek huren indien nodig. Minimum aantal luiers is een beetje afhankelijk van het type luier dat je kiest, hoe vaak je wil wassen, en hoe snel je ze droog krijgt. Als je vaker wast kan je met minder toe, maar sommige materialen drogen erg traag, waardoor je weer meer tijd moet kunnen overbruggen. Hoe ga je de kleine mee naar huis nemen, stel je belandt in het ziekenhuis tijdens/na de bevalling? Een draagdoek is niet geschikt voor in de auto. Je zou evt een autostoeltje van bekenden kunnen lenen hiervoor?

7 maanden geleden

Reactie op Kleintje2023

Samen slapen is niet de meest veilige optie, ik zou wel een eigen bedje voo ...
Oh en hydrofiele doeken! Die had ik echt NODIG 😅

7 maanden geleden

- Geen water uit de kraan is ook geen wasmachine neem ik aan? Dan zou ik zeker voor meer setjes kleding gaan. De spuitluiers zijn al genoemd, en een kindje kan reflux hebben dus 3 keer per dag (of vaker) alles onderspugen. Maakt dan niet uit dat het wol is, dat wordt net zo vies ;). En je zult zeker in het begin waarschijnlijk ook niet altijd tijd hebben om meteen op de hand te wassen, plus dan de droogtijd. - kruiken voor als de kleine het koud heeft, zeker off grid -zou zeker een flesje, wat kunstvoeding en eventueel ook een kolf regelen. Borstvoeding is echt geen garantie, hoe graag je ook wil - hydrofieldoeken -iets om je kindje in te wassen (hoeft geen badje te zijn maar je hebt wel iets nodig) -slaapzakje

7 maanden geleden

Er zijn dagen dat er drie setjes kleding doorheen gaan, dus vier is echt weinig. Ik zou voor minimaal zes gaan. Twee omslagdoeken voor de baby, dan hoef je minder kledinglaagjes aan te schaffen en kun je ze afwisselen. Wij deden gelijk een ledikantje, geen wiegje of co-sleeper. Het ledikant kun je ook gebruiken om je baby veilig weg te leggen als je naar de wc moet ofzo. Wat voor wasbare luiers wil je? Wij hebben 24 voorgevormde luiers met 6 overbroekjes en hiermee redden we het goed. Je vergeet hydrofielen. Houd er rekening mee dat borstvoeding geen gegeven is.

7 maanden geleden

Gefeliciteerd! Een (positief) bijzondere manier van wonen lijkt me😊 - 4 setjes kleding gaat echt no way genoeg zijn. Baby's geven vaak mondjes (of golven) melk terug, spuitluiers zullen gaan gebeuren. Ik denk niet dat welk materiaal dan ook, ook wol niet, tegenop gewassen is. -een fijne draagdoek zou ik zeker doen! Kan in vele situaties gebruikt worden zowel tbv welbevinden van je baby als om je eigen handen vrij te hebben. - Zou me dan toch goed verdiepen in samen/veilig (co)slapen. Wat wij regelmatig hebben gedaan, is een aerosleep babynestje in ons bed gelegd, tussen onze hoofdkussens. Dan wisten we in ieder geval zeker dat de baby niet onder het grote dekbed terecht kwam. - geen ervaring met wasbare luiers. Volgens mij moet je deze toch een behoorlijk aantal hebben. Ik weet dat je ook inlegvellen nodig hebt, dus no waste zal het niet worden (uiteraard wel veel minder dan gewone luiers) - flesje ed niet nodig, zou ik ook zeker niet vanuit gaan. Borstvoeding kan ook niet lukken, en dan is het toch vrij handig dat je wel een flesje in huis hebt(ik adviseer lansinoh, zeker ook naast borstvoeding). Ik heb zelf 14 en 17mnd borstgevoed, maar de flesjes zijn hier toch onmisbaar geweest(ook bijv voor afgekolfde melk als je zelf weer gaat werken/of om andere reden niet in de buurt bent) -speentje hier ook onmisbaar, dat is deels een keuze natuurlijk. Babys hebben nou eenmaal zuigbehoefte. Verder (in mijn ogen) onmisbaar, wat me zo te binnen schiet: - kinderstoel/wipstoel: verschillende merken hebben een zo-veel-in-één-variant. -hydrofiele doeken (van grote kan je ook een draagdoek knopen op een bepaalde manier). -boxpakjes met rits ipv knopen - geen overslagrompers/-shirts gebruiken - 2ehands kleding scoren op Vinted -geen sudocrem maar zinkolie indien nodig -boxkleed voor op de grond

7 maanden geleden

Voor kolf raad ik je de handkolf van Avent of Medela aan. De kolf zit bovenop een flesje en daar draai je zo een speendop op. Lekker compact.

7 maanden geleden

het ligt er een beetje aan hoe makkelijk je naar een winkel toe kan, als dat goed kan zou ik zeker geen flessen of veel kleding in huis halen. die ene nacht overleef je dan ook wel met een lepeltje.. een pasgeboren baby drinkt maar 10cc.. ik zou vooral nadenken over een veilig plekje voor de baby, een wiegje of iets dergelijks. zodat je af en toe ook je handen vrij hebt.

7 maanden geleden

Ik zou wel één of twee flesjes aanschaffen (+ flessenborstel) want dat borstvoeding (meteen) lukt, is echt geen gegeven! Dan wil je je kindje toch iets kunnen geven als die om 4 uur ‘s nachts nog geen minuut heeft geslapen vanwege de honger, trust me! In datzelfde kader: een goede thermosfles voor warm water. Niet alleen voor flesjes maar ook om je kindje na een poepexplosie even op te kunnen frissen met een washand. Je vraagt hoeveel kledingsetjes. Ik zou even rekenen hoe lang het duurt om ze te wassen en drogen want ik neem aan dat je geen droger hebt. In principe is 4 genoeg om mee te beginnen maar dat is wel uitgaande van een droger in huis. Je geeft aan wol te willen gebruiken, als je kindje (zoals de mijne) meerdere poepexplosies per dag heeft of regelmatig spuugt, wordt óók wollen kleding snel vies. En het droogt maar langzaam 😞 Ik zou uitgaan van 2 setjes kleding per dag, dus reken op: aantal dagen dat het duurt om te wassen en drogen x 2 + 2. Dus duurt het 2 dagen om te wassen en drogen, dan 4+2=6 setjes. Hoe warm is het binnen? Aluminium kruiken zijn een must, ook in de zomer, maar omdat iedereen ze nodig heeft kun je ze waarschijnlijk wel van iemand lenen. Je hebt er twee nodig. Heb je de mogelijkheid om er elk moment van de dag water voor te koken? Zo niet, dan een extra kruik en ook iets om die goed geïsoleerd weg te leggen. Zorg voor voldoende dekentjes of dikke slaapzakken om je kindje warm te houden, reken op minimaal 2 slaapzakken maar evt een derde als het drogen lang duurt. Overleg het ook vooral bij de intake voor de kraamzorg! Even de lijst erbij en zien wat écht nodig is en of je dat op dezelfde manier kan als andere mensen of dat er een aanpassing nodig is. Tot slot: petje af! Super gaaf dat jullie dit avontuur aan gaan, ik weet zeker dat het allemaal goed komt!

7 maanden geleden

Ik zie dat spuitluiers meermaals genoemd zijn, maar wij hebben die nog niet gehad (3,5 maand), dus dat hoeft niet! Dit hoor je vaker bij wasbare luiers. We hebben wel wat doorgelekte urine gehad, maar hier moet je ook handigheid in krijgen.

7 maanden geleden

Ik denk dat je babys iets te rooskleurig inziet zoals ze in films zijn. Babys zijn vaak toch best vies (spuug en poep overal) en hebben behoorlijk wat spullen nodig wil je je baby tevreden houden. Borstvoeding is niet vanzelfsprekend. uiteraard hoop ik dit zeker wel voor je! Soms zijn er nu eenmaal kolven en/of flessen nodig. Je hebt geen stromend water? En geen stroom/riolering? Lees je even goed in overleg kruiken, temperatuur van babys en dingen als spugen, schoonmaken en badjes. Was bare luiers doen er soms wel drie dagen over om echt droog te worden, afhankelijk van merk en type. Reken op zon 6 luiers per dag (als het je meezit) en je hebt er als snel 18 nodig als je een snelle wasser bent.

7 maanden geleden

Reactie op Soof1920

Gefeliciteerd! Een (positief) bijzondere manier van wonen lijkt me😊 - 4 s ...
Er zijn wasbare inlegvellen. 😉

7 maanden geleden

Reactie op WeStok

Er zijn wasbare inlegvellen. 😉
Ik weet niet of je dat wil zonder wasmachine (aanname, maar zonder water en beperkt elektriciteit denk ik redelijk zeker)?