9 Reacties
6 jaar geleden
Gister nog broodje tonijn gehad. Ik denk dat heeeel soms geen kwaad kan. Niet te regelmatig. Vriendin van mij kon 1,5 jaar terug gewoon nog tonijn eten.
6 jaar geleden
Het risico met tonijn is kwik, een afvalproduct uit de industrie dat terecht komt in voedsel van vissen. Omdat de tonijn een roofvis is (net als makreel bijvoorbeeld) eet deze gedurende zijn leven heel veel vissen die ook kwik bevatten, hierdoor bouwen de kwikniveaus in de vis op (deze worden niet afgebroken) Hoge kwikgehaltes in tonijn vind je dus vooral in oudere grote vissen en de luxe dure tonijnvarianten zoals blue fin. Deze komen niet in je blikje tonijn en dus ook niet op je broodje terecht. De skipjack tonijn die hiervoor wordt gebruikt bevat maar weinig kwik en kan prima af en toe gegeten worden. Zie ook artikel:
https://www.healthline.com/nutrition/mercury-in-tuna#dangers
6 jaar geleden
Ik heb de avond voor ik erachter kwam zwanger te zijn nog een halfrauwe tonijnmoot gegeten 🤭, achteraf blij mee want ik mis het nu al. Kan geen kwaad hoor, las zelfs ergens dat je het max 1 keer in de week kon eten. Gaat inderdaad om het kwikgehalte dat je dan zelf binnenkrijgt, maar volgens mij moet je er dan echt best wat van eten voordat het schadelijk is.
6 jaar geleden
Mijn verloskundige zei dat maximaal eens per week geen kwaad kan. Je hoort zoveel verschillende verhalen.
6 jaar geleden
Kan geen kwaad! Vroeger aten ze alles en er zijn nog steeds mensen op de wereld. Stel nou dat je 2 kilo tonijn had gegeten was t wat anders 😛
Met mate kun je een hele hoop gewoon veilig eten.
6 jaar geleden
Ben zwanger van de tweede en in mijn vorige zwangerschap mocht tonijn nog gewoon, alleen niet te vaak. En dan hebben we het over 2 jaar geleden... De inzichten gaan super snel maar over één keer een beetje tonijn hoef je je echt niet druk te maken gelukkig!
6 jaar geleden
Het eerste dat ik (teleurstellend) zei ze tegen de verloskundige: "Owh nee nu mag ik heel lang geen sushi eten ". Zij heeft mij gerustgesteld dat je gewoon rauwe vis kunt eten zolang je maar zeker weet dat je het ergens eet waar het dagvers is. Ik heb tijdens mijn eerste zwangerschap dus ook gewoon sushi gegeten en überhaupt (rauwe) vis. Zolang ik maar wist waar het vandaan kwam.














