25 Reacties

6 jaar geleden

Toen ik zwanger was van mijn dochter 7 jaar geleden mocht ik 1x per week tonijn uit blik eten vanwege het kwik? wat er in zat.. nu zeggen ze dat je helemaal geen tonijn mag. Ik vind het nu zo streng tegenwoordig 🤨

6 jaar geleden

Er wordt inderdaad geadviseerd dat je geen tonijn eet. Het valt onder de roofvissen en bevatten meer zware metalen als kwik ed... grote hoeveelheden kan invloed hebben op het zenuwstelsel van de baby.. het risico op een gevaarlijke inname is klein, maar omdat het er wel is, wordt het afgeraden. Paar jaar geleden was dit anders, zo at een vriendin af en toe wel tonijn.. het wordt elk jaar strenger wat je wel/niet mag eten..

6 jaar geleden

In tonijn zitten bepaalde dioxines (en andere giftige stoffen volgens mij) die schadelijk kunnen zijn voor de kleine, vandaar dat tonijn wordt afgeraden.

6 jaar geleden

Ik eet af en toe wel tonijn, je moet er zoveel van eten om er teveel van binnen te krijgen! Mijn advies is gewoon lekker ervan genieten 🙈

6 jaar geleden

Vroeger mocht dit wel omdat ze toen dachten dat tonijn in blik minder kwik bevatte dan verse tonijn. Na onderzoeken zijn ze er achter gekomen dat dit niet het geval is. Hoge kwikgehalte kan leiden tot een lagere iq van de baby. Je moet dan wel veel tot je nemen. Een onderzoek liet zien dat 1 mg kwik per gram (2x meer dan veiligheidsgrens) leidt tot 2 maanden achterstand bij ongeboren baby.. Ik hou van tonijn, maar toen ik dat allemaal las dacht ik.. Laat maar..

6 jaar geleden

Maar dit is niet tonijn uit blik of rauw.. het is zeg maar gebakken en nog een keer in de oven.. dan is toch alles al “ dood”? Of dan dus ook niet..

6 jaar geleden

Reactie op ik81

Maar dit is niet tonijn uit blik of rauw.. het is zeg maar gebakken en nog ...
En haring eten jullie dit wel? Als ik dit zo lees misschien toch m’n quiche maar laten staan:(

6 jaar geleden

Reactie op ik81

En haring eten jullie dit wel? Als ik dit zo lees misschien toch m’n quiche ...
Het ligt aan hoeveel trek je er in hebt.. Je kan het beter niet doen, maar het kan geen kwaad als je het doet.. lekker vaag. Ik weet hoe je je voelt, had een tijdje geleden precies hetzelfde met een heerlijk nicoise salade.. had het besteld en kwam er toen achter dat tonijn niet verstandig was. Heb toen besloten de tonijn niet te eten. Wel de sperzieboontjes en aardappeltjes en uitjes en olijfjes en ansjovis. Maar denk niet dat het heel erg was als ik het wel gewoon had gegeten, is meer hoe je jezelf erbij voelt.

6 jaar geleden

Lekker opeten, niet te vaak. We ontwikkelen allemaal zo’n angst voor eten. Volgens mij is dat nog erger dan een keertje zondigen. We zijn geen broedmachines he. We zijn liefhebbende moeders die af en toe een foutje maken. Wen er maar alvast aan voor de komende 20 jaar 😉

6 jaar geleden

Reactie op boysmup

Lekker opeten, niet te vaak. We ontwikkelen allemaal zo’n angst voor eten. ...
Nou inderdaad dus dit! Mensen ook om me heen die zo panisch doen als ik koffie neem, cola drink, tonijn eet, noem maar op!

6 jaar geleden

Reactie op ik81

Maar dit is niet tonijn uit blik of rauw.. het is zeg maar gebakken en nog ...
Kwik en dioxine gaan niet dood 😉

6 jaar geleden

Kwik en dioxine gaan niet dood 😉
Hahah nee snap Ik maar ik denk dan als T verwarmd is.. maar ja bedankt voor alle Reacties! T staat voor me ik denk nog even na;)

6 jaar geleden

Reactie op ik81

Maar dit is niet tonijn uit blik of rauw.. het is zeg maar gebakken en nog ...
Kwik is geen bacterie die dood kan gaan door verhitting. Kwik is een vergif. Dit zal dus altijd aanwezig blijven, hoevaak je het ook verwarmt. Maar goed, 1x eten zal vast geen kwaad kunnen. Ik zou zeggen geniet er lekker van en eet het met mate als je het echt niet kunt laten.

6 jaar geleden

Reactie op ik81

En haring eten jullie dit wel? Als ik dit zo lees misschien toch m’n quiche ...
Haring mocht een paar jaar geleden wel. Voortschrijdend inzicht heeft tot het advies geleid geen rauwe haring meer te eten. Er bestaat een (hele) kleine kans dat je listeria oploopt en ziek wordt. Dit kan uiteindelijk mogelijk leiden tot een miskraam. De kans is heel klein, maar de gevolgen kunnen groot zijn. Dat is een afweging die je zelf moet maken...

6 jaar geleden

Heb m toch maar laten staan.. bedankt voor de reacties

6 jaar geleden

Nie t doen

6 jaar geleden

Nou inderdaad dus dit! Mensen ook om me heen die zo panisch doen als ik kof ...
Mijn tante laatst. Zitten ze op een verjaardag allemaal flink aan de wijn en de zware bieren, ik vraag een tonic. ‘Dat mag je niet drinken, hoor! Daar kun je een miskraam van krijgen.’ Meteen ook zo stellig alsof ik ter plekke mijn baby ter dood veroordeelde. Dan is die telefoon toch verrekt handig 😂 Mag gewoon, maar nee, geen liters, nee. Wel allemaal met zwaar bier weer van België naar Rotterdam rijden, maar ik een tonic, nee, dat is onverantwoord 🙄

6 jaar geleden

Reactie op boysmup

Mijn tante laatst. Zitten ze op een verjaardag allemaal flink aan de wijn e ...
Wat een figuren🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

6 jaar geleden

Quiche wordt verhit....ik zou het gewoon nemen

6 jaar geleden

Reactie op boysmup

Mijn tante laatst. Zitten ze op een verjaardag allemaal flink aan de wijn e ...
Ik heb laatst eens uitgerekend (vraag me niet waarom....) Dat je 117 liter tonic of bitterlemon moet drinken achter elkaar om de dodelijke hoeveelheid kinine binnen te krijgen... 🤔😄