222 Reacties

één jaar geleden

Ik heb er niet direct een mening over vanuit dat het een beter dan het ander zou zijn, maar heb denk ik wel moeite met het ‘consumentisme’ in de zorg waar dit in mijn ogen ook een voorbeeld van is. En wat leidt tot hoge werkdruk in de zorg en hoge zorgkosten.

één jaar geleden

Tgoh.. ik denk dat er dan vrouwen zijn die zouden kiezen voor een keizersnede met als enige reden 'zodat het daar beneden niet verpest is', zonder goed te beseffen dat een keizersnede een zware buikoperatie is met een lange herstelperiode waarin er veel beperkingen zijn.

één jaar geleden

Een onderzoek naar of vaginaal bevallen een goede optie is tijdens de zwangerschap zou ik trouwens wel een zinnige toevoeging vinden, als dat daadwerkelijk betrouwbaar te onderzoeken valt!

één jaar geleden

Reactie op Mamsel

Tgoh.. ik denk dat er dan vrouwen zijn die zouden kiezen voor een keizersne ...
Ik denk dat, als jouw aanname waar is, de verloskundige hier een belangrijke rol in speelt. In mijn optiek is dit dan een traject van voorlichten, bespreken en keuze maken. Niet kiezen tussen een koekje of een chocolaatje, maar een keuze waarbij je eerst goed geïnformeerd wordt.

één jaar geleden

Mijn mening an sich is net als met pijnstilling; laat je goed voorlichten en dan zou de keuze aan jou moeten zijn.

één jaar geleden

Reactie op Lace

Ik heb er niet direct een mening over vanuit dat het een beter dan het ande ...
Beste Lace, bedankt voor je reactie en interessante invalshoek. Hier heb ik ook bij stilgestaan. Het zou interessant zijn om te bekijken hoeveel kosten er gepaard gaan met de duizenden bekkenbodemoperaties die jaarlijks plaatsvinden en dit dan afzetten tegen de kosten van keizersnedes. Geen idee wat daar uitkomt, maar ben er wel benieuwd naar! Groetjes, Danique

één jaar geleden

Ik ben het deels eens. Ik weet niet of het een geheel vrije keuze moet zijn maar wel dat de drempel lager moet zijn om ervoor te kunnen kiezen. Ik mag gelukkig kiezen om ergere bekken bodem schade te voorkomen maar de weg naar die keuzevrijheid was niet drempelloos. Er is bij vks en gyns een giga voorkeur voor vaginaal bevallen en in veel situaties is dat prima. In situaties zoals de mijne is helaas weinig bekend over risico’s voor nog een ruptuur maar is er ook geen zicht op wat risico’s kan verminderen. In die situaties zou het mi makkelijk moeten zijn een keuze te krijgen na voorlichting. Ik heb daar een heel gesprek over moeten voeren en dan nog was het afhankelijk van de gyn. Pas toen ik bij gesprek 2 en een andere gyn zei dat de risico inschatting voor mij bepalend was voor de keuze voor nog een kind bleek een ks een optie. Die keuze voor een kind zou daar feitelijk niet zo van afhankelijk mogen zijn en dus mag t wel ietsje makkelijker worden mijne inziens.

één jaar geleden

Jeetje, dit is nogal een stelling 😂 In eerste instantie zou ik nee zeggen, maar ik heb zelf twee goede vaginale bevallingen meegemaakt dus op dat gebied ben ik misschien ook wel bevooroordeeld. Ik heb er soms een beetje moeite mee dat tegenwoordig alles te plannen moet zijn, ook een bevalling. Lijkt soms alsof we geen geduld meer hebben en zie ik al topics van zwangeren die er voor 40 weken klaar mee zijn en over inleiden praten. En dat ongeduld geldt ook voor de medici als de zwangere. Een keizersnee is net als ieder andere operatie te plannen, daar zitten ook veel voordelen in voor een ziekenhuis. Ik vraag me af of je dat moet willen. Aan de andere kant zie ik ook wel in mijn omgeving wat een traumatische bevalling kan doen en dan is een keizersnee vaak geen optie want ‘dat doen wij niet’. Maar vraag me dan af of dat trauma meer zit in hoe er met de zwangere omgegaan wordt doordat er over grenzen heen wordt gegaan. Daarnaast zijn er ook wel een aantal lichamelijke voordelen aan vaginaal bevallen, zoals de hormonen die in werking worden gezet voor bv, binding, enzovoort. Interessant onderwerp, ik ben benieuwd naar verloop van dit topic.

één jaar geleden

Reactie op boompje

Jeetje, dit is nogal een stelling 😂 In eerste instantie zou ik nee zeggen, ...
Beste boompje, Bedankt voor je leuke en eerlijke reactie. Ik vind het erg leuk om over dit thema in gesprek te gaan. En ja, ik heb deze stelling er gewoon maar even ingeknald, haha. Mooi dat je beide kanten belicht. Aan beide vormen van bevallen zitten voor- en nadelen. Ik vind het heel fijn dat jij twee goede vaginale bevallingen hebt gehad. Over borstvoeding; doordat ik zo ontspannen de geplande keizersnede in ging, is mijn borstvoeding prima op gang gekomen en geef ik nu al bijna 4 maanden borstvoeding aan mijn zoon. Dit is misschien wel weer heel anders bij een secundaire keizersnede of een spoedkeizersnede. Groetjes, Danique

één jaar geleden

Wat een mooie genuanceerde blog heb je geschreven! Ik kan mij het artikel waar je het over hebt goed voor de geest halen. En de discussies die het opleverde! Ik denk dat er bij een vaginale bevalling nog veel bekkenbodemschade voorkomen kan worden door wat meer te richten op de zwangere, niet aanmoedigen om liggend te bevallen, meer doen om de fysiologie te waarborgen. Meer rust, stilte, privacy etc. Het verplicht en op aanwijzing van de verloskundige persen geeft bewezen meer kans op scheuren. Dat is de ene kant. Aan de andere kant ben ik een groot voorstander van goed voorgelicht keuzes mogen maken. We zijn weldenkende capabele vrouwen die prima in staat zijn om met goede voorlichting een keuze te maken voor ons lijf en onze baby. Als ze dan weten dat de kans op problemen bij een volgende zwangerschap groter is en daarmee gevolgen kan hebben op een eventueel volgend kindje en de zwangere dit risico aanvaardbaar vindt, zie ik het probleem niet en ben ik voorstander. Blijft natuurlijk ook nog het punt dat zorgverleners het recht hebben om een procedure niet uit te voeren als ze daar niet achter staan. Ze moeten hierbij wel helpen zoeken naar iemand die het wel wil doen. Kortom. Ik vind het een prachtige stelling en vind er van alle kanten wat voor te zeggen 😂.

één jaar geleden

Zeker zou een vrouw hiervoor moeten kunnen kiezen! Vanwege een traumatische eerste vaginale bevalling zou ik dolgraag met een keizersnede willen bevallen. Zo graag dat ik bijna hoop dat ze in stuit ligt oid. Mijn verhaal is geen reden genoeg om voor een kz te kiezen. Vind ik eigenlijk wel heel jammer. Ik weet dat er nadelen aan zitten maar die neem ik graag voor lief.

één jaar geleden

Reactie op Lace

Ik heb er niet direct een mening over vanuit dat het een beter dan het ande ...
Wat bedoel je met consumentisme? Ik heb hier zelf geen geïnformeerde mening over in de zin van: ik heb geen verstand van bevallen met keizersnede of vaginale bevalling. Mijn eerste reflex was dat een persoon het recht zou moeten hebben om te beslissen over hun eigen lichaam. Ik heb alleen de indruk dat vrouwen soms/vaak niet serieus genomen worden net omwille van dat ze een vrouw zijn.

één jaar geleden

Helemaal mee eens met je stuk. Als ik vooraf beter onderzocht werd was het al heel duidelijk dat het nooit zo lukken. Na bijna 17 uur lang geprobeerd , helemaal kapot te zijn en daarna spoed keizersnede… het was nooit vaginaal gelukt gaven de artsen achteraf aan. Veel leed had voorkomen kunnen worden en vraag me nog steeds af waar dat omslagpunt zou moeten zijn.

één jaar geleden

Reactie op Poogie

Wat bedoel je met consumentisme? Ik heb hier zelf geen geïnformeerde meni ...
Ik bedoel daarmee dat mensen onderzoeken en behandelingen eisen die medisch gezien niet nodig zijn. Bijv. huisartsenposten die overspoeld worden met niet-spoed, mensen die onnodige doorverwijzingen eisen etc. Of behandelingen die eigenlijk medisch niet echt als nodig of nuttig worden gezien. In de VS zie je bijv wel dat vrouwen een keizersnee plannen omdat dat handig is met werk. Dat zou ik dan te ver vinden gaan. Vind overigens in het voorbeeld hierboven van KS willen na traumatische bevallingservaring daar helemaal geen sprake van en dat dit zeker een indicatie voor vrijwillige KS zou mogen worden.

één jaar geleden

Zeker zou een vrouw hiervoor moeten kunnen kiezen! Vanwege een traumatische ...
Exact dezelfde situatie hier. Ik heb ook een heel zware eerde bevalling gehad (vaginaal) dat ik nu echt zit te hopen dat deze meneer in stuit ligt om met een keizersnede te kunnen bevallen… En dat is idd niet reden genoeg, hoewel het wel zou moeten.

één jaar geleden

Dames hij is weer open voor jullie voor diegene die dit verzoek hadden🤗

één jaar geleden

Ik vind dat men daarvoor mag kiezen indien het medisch beter is voor zowel vrouw als kind.

één jaar geleden

Ik vind dat het wel moet kunnen. Zelf vond ik het idee van bevallen, weeën, persen etc echt heel verschrikkelijk en ik zou dan ook graag een keizersnede gekozen hebben als dat mocht. Uiteindelijk heb ik niks gehad van wëeen en bevallen kreeg direct spoedkeizersnede, dus mijn "wens" kwam uit alleen nogal op een dramatische manier😂

één jaar geleden

Reactie op sterretje2021

Exact dezelfde situatie hier. Ik heb ook een heel zware eerde bevalling geh ...
Herkenbaar bij mijn 1e heb ik daar hier iedere dag op gehoopt, maar helaas. Die is geëindigd in een spoed keizersnede, waardoor ik bij de 2 mocht kiezen voor een KS. En wat was dat fijn! Persoonlijk doe ik liever 100x een keizersnede dan een vaginale bevalling. Herstel vond ik enorm meevallen. Heb vanavond (4 maanden na de bevalling) weer een 1/8 triathlon gedaan.

één jaar geleden

Ik vind dat men daarvoor mag kiezen indien het medisch beter is voor zowel ...
Ja, het zou dan echt alleen een medische keuze moeten zijn. Vrouwen die 'zomaar' voor een keizersnede willen kiezen omdat ze een gewone bevalling eng vinden, die moeten beter voorgelicht worden over de risico's en (levenslange) gevolgen van een ingrijpende buikoperatie als een keizersnede 😓😓 Ik lees zo vaak dat vrouwen ervoor willen kiezen omdat ze bevallen eng vinden of (cosmetisch) bang zijn dat hun seksleven eraan gaat na een vaginale bevalling 🙄