10 Reacties
één jaar geleden
Wij hebben een basisschool uitgekozen wat ons het beste gevoel gaf. Mijn broer geeft er muziekles en zijn schoonmoeder heeft daar altijd les gegeven waardoor wij weten dat het een goede school is. Het is kleinschalig wat wij belangrijk vonden. De weg er naar toe is vijftiger dan veel andere scholen bij ons in de buurt door een los fietspad langs de weg ipv dat de kinderen op de weg zouden moeten fietsen. Zeker als ze over een tijd alleen naar school zouden fietsen. Ze hebben oog voor het kind zelf (extra begeleiding of extra uitdaging als het kind dat nodig heeft) kinderopvang en bso een gebouw ernaast. Ze dien veel aan kunst en cultuur en zijn veel bezig met het worden van goede burgers ipv dat je alle landen van Afrika met de hoofdsteden kan benoemen bij wijze van. (Weten jullie dit nog nadat je het moest leren op school? Of googlelen jullie dit?😂)
Dit heeft in ieder geval voor ons een besluit doen nemen. De klik met de directrice was er ook direct. Een heel fijn gevoel en zijn ook geïnteresseerd in hoe het thuis gaat, ook met wat de ouders doen en niet alleen het kind.
VRIEND
één jaar geleden
Ik heb gekozen voor de basisschool waar mijn dochter nu ook al naar de speelzaal gaat. Zo is ze al een beetje gewend. De leraren kent ze nu ook al en voelt vertrouwd. Zo is de stap om naar groep 1 te gaan best klein. De school is kleinschalig en vind ik erg prettig. En het belangrijkste natuurlijk: ze heeft het er enorm naar haar zin op die locatie. Succes met je keuze 🍀
één jaar geleden
Zijn er ook mensen in de (rand)stad die voor de keuze staan?
Hebben jullie je de voorlichtingsprogramma’s die er gebruikt worden op de gekozen basisschool laten meewegen in jullie keuze voor de basisschool (veilig wijs , gendi, kriebels in je buik, wonderlijk gemaakt, enz).
Of heeft iemand al ervaring met een kind die voorlichting krijgt op de basisschool?
één jaar geleden
Wij zijn christelijk en hebben daarom voor een christelijke school gekozen.
En we hebben een kleinschalige school gekozen. Dus geen school met 2 groepen van elke klas.
Misschien kan het jou ook helpen om eens ouders van de school te spreken over hun ervaringen?
En ga gesprekken aan op de scholen en kijk hoe dat eruit ziet/voelt qua mensen, speelruimte, hoe zien klassen eruit..enz.
Ohja…en wat voor rooster heeft jouw voorkeur? Standaard (dus thuis lunchen), continue (8.30-14.30 en op school lunchen) of er is ook nog een tussenvariant met 5 gelijke dagen.
Wij hadden voorkeur voor thuis lunchen, zodat kids even rustmomentje zouden hebben. Dat bleek in de praktijk heeeeel anders. Druk met halen en brengen en constant op de klok aan het kijken.
Dus wij waren blij dat op onze basisschool een stemming kwam en voor continuerooster gestemd werd…ideaal! Maar is dus persoonlijk en het overwegen waard.
Succes bij het maken van je keuze!
één jaar geleden
Wij vinden het ook heel lastig.
Wij hebben 2 brede scholen met elk 2 scholen (beide 5 a 10 minuten fietsen). Daarnaast nog 2 scholen in het buitengebied (de ene 10 minuten fietsen, de andere 15 minuten fietsen).
De ene brede school heeft een christelijke basisschool en een gereformeerde basisschool. Daar zijn we niet gaan kijken.
De andere brede school heeft een christelijke basisschool (meer dan 300 leerlingen) en een openbare basisschool (minder dan 80 leerlingen).
Wij zijn niet gelovig, maar vinden het wel belangrijk dat onze zoon leert dat er verschillende geloven zijn en dat je elkaar daarin respecteert. Maar wij willen niet dat 1 geloof de boventoon voert.
De christelijke basisschool lijkt het geloof toch wel erg belangrijk te vinden. Daar beginnen ze ook elke dag met een tekst uit de bijbel (aangepast op leeftijd). En we dachten dat we een christelijke basisschool geen probleem zouden vinden, maar nu we er zijn wezen kijken, hebben we er toch onze bedenkingen bij. En dat terwijl mijn man op een christelijke basisschool zat en ik op een christelijke midelbare school. De christelijke basisschool heeft van elke groep 2 klassen.
De openbare basisschool is zo klein dat groep 1, 2 en 3 nu bij elkaar zitten. Heeft voordelen en nadelen. Het is wel heel gemoedelijk en er lijkt ook echt voor elk kind aandacht te zijn (er is ook nog een klassenassistent en onderwijsassistent). Bij de openbare basisschool is de afkomst van de kinderen wat diverser. Op de christelijke basisschool zagen we voornamelijk blank en blond haar en blauwe ogen. Ze waren er ook heel trots op dat ze nu een kindje met een hoofddoek op school hebben. Maar de christelijke basisschool lijkt het qua onderwijs dan weer heel goed op de rit te hebben. De uitstroomniveaus van die school zijn ook hoger. En aangezien onze zoon een ontwikkelingsvoorsprong heeft, is het niveau van onderwijs (en ondersteuningsmogelijkheden) ook erg belangrijk voor ons.
De ene school in het buitengebied is een openbare. Rond de 100 leerlingen. Maar voor ons toch net wat te ver weg.
De andere school in het buitengebied is een Jenaplanschool. Ongeveer 125 leerlingen. Daar gaan we nog kijken. Die school ken ik al van een aantal jaren geleden. Is toch een ander soort onderwijs en wij vinden het lastig in te schatten of dat past bij onze zoon.
Qua roosters maakt het hier vrij weinig uit welke school je kiest. Ze hebben allemaal een continurooster. Sommige scholen laten de kleuters op maandagmiddag niet naar school gaan. Op alle scholen zijn de leerlingen op woensdagmiddag vrij. En op vrijdagmiddag is de onderbouw vrij.
Ook qua routes naar school maakt het vrij weinig uit. Bij allemaal moet er een drukkere weg worden overgestoken.
De schoolpleinen van de brede scholen vinden wij heel treurig. Veel tegels en weinig groen. Ze willen dat wel graag groener, maar daarbij zijn ze afhankelijk van de gemeente. De scholen in het buitengebied hebben wel 'groene' pleinen.
De BSO rijdt naar alle scholen, dus ook daarmee hoeven we geen rekening te houden.
Tijdens de kennismakingsgesprekken proberen we ook goed op te letten hoe onze zoon reageert en we hebben het er ook over met hem.
Al met al vinden wij het dus best lastig. We willen het beste voor onze zoon, maar het is nu toch best lastig om te bepalen wat het beste lijkt😅
Heel verhaal. Wellicht heb je er iets aan ;)
Hebben jullie maar 2 scholen? Als er meer zijn, zou je daar ook nog kunnen gaan kijken. Ik wilde eigenlijk niet bij die kleine openbare basisschool kijken (i.v.m. dat ze wellicht over een paar jaar moeten sluiten), maar die grote christelijke basisschool gaf ons niet "het gevoel" en dus zijn we toch ook bij die kleine openbare basisschool gaan kijken. Zo konden we ook vragen stellen over het aantal leerlingen en blijkt dat er het komende schooljaar sowieso 8 leerlingen instromen in groep 1.
Misschien kunnen jullie van de scholen een lijstje maken met alles wat jullie erover weten en dan gaan kijken wat van die aspecten zwaar weegt voor jullie en welke dan de voorkeur heeft.
Zijn er bepaalde dingen waar jullie over twijfelen waardoor je nog geen keuze kunt maken?
En als jullie er echt niet uitkomen: kop of munt en dan 'voel' je wellicht of dat de juiste keuze is.
Succes!
één jaar geleden
Wij hebben een openbare school in de buurt gekozen waar ze nu ook naar de kinderopvang gaat. Zo is de overstap minder groot. Ze kent nu al heel wat juffen en meesters omdat ze weleens met groep 1 meespelen. En wij zijn allebei geen voorstander van het combineren van onderwijs met religie (gaat tegen onze normen en waarden in) dus een christelijke (of welk ander geloof dan ook) basisschool was geen optie ook al zit die letterlijk tegenover ons huis.