5 Reacties

2 jaar geleden

Het peetouderschap heeft geen wettelijke betekenis. Vroeger had het voor de kerk wel een betekenis. Wil je wel dat ze voogd worden mocht er iets met jou gebeuren, dan moet je dit in een testament vast leggen. Het peetouderschap is tegenwoordig alleen een gevoelskwestie. Persoonlijk zie ik het telkens ook minder gebeuren.

2 jaar geleden

Volgens mij komt het oorspronkelijk uit de katholieke kerk. De peetoom en peettante hebben dan een extra rol in het bijdragen van de (geloofs)ontwikkeling van het kindje. Vroeger bij ons betekende het vooral dat je net even een specialere band had, alleen al doordat je wist dat iemand je peetoom of peettante was. Werd gezegd dat diegene op je zou letten als je ouders iets zou overkomen. Dus niet perse dat je daar in huis zou gaan. Dat is echter iets wat je in een testament bij de notaris moet laten vastleggen, wil je echt dat er specifieke mensen voogdij krijgen mocht jullie iets overkomen. Het is dus tegenwoordig meer een eretitel of wel nog vanuit de oorspronkelijke betekenis van het geloof. Officiele dingen goed laten vastleggen!

2 jaar geleden

Als je de voogdij voor je kinderen in Nederland wilt regelen voor wanneer er iets met jullie als ouders gebeurt, kun je dat vast laten leggen bij de notaris wanneer je een testament op laat maken.

2 jaar geleden

Peetouderschap heeft idd geen juridische waarde, maar voogdij vastleggen hoeft niet in een testament/bij de notaris. Kan gewoon gratis online in het voogdijregister: https://www.rechtspraak.nl/Onderwerpen/Voogdij/Paginas/Aanwijzen-voogd-(formulier).aspx Voor de verantwoordelijkheden die bij een voogd horen (en ook het verschil tussen 1 of 2 voogden), zie https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ouderlijk-gezag/vraag-en-antwoord/rechten-plichten-voogd

2 jaar geleden

Dankjulliewel! Dan doen we het vooral voor de eer, dat was onze insteek. We wilden sowieso nog langs de notaris na de geboorte om het een te laten vastleggen.馃憣