12 Reacties
5 jaar geleden
Ik eet zelf glutenvrij, maar ook noten, pinda, sesam, pijnboompitten vrij.
Ik heb moeite met aankomen in het normale leven. Nu ik geen/nauwelijks misselijkheid meer ervaar, blijf ik gewoon op gewicht.
Nu is het de vraag, heb je alleen het advies gekregen om geen tarwe mee te eten, of om glutenvrij te gaan eten? Want gluten zitten ook in andere granen, en sommige fabrikanten maken tarwe 'glutenvrij', wat zoiets wil zeggen dat het nog maar zo weinig gluten bevat dat ze t glutenvrij mogen noemen.
Dus alleen geen tarwe, dan kun je niet zo maar al het glutenvrije spul eten.
En alleen glutenvrij is meer dan alleen geen tarwe.
5 jaar geleden
Ik eet zelf glutenvrij, maar ook noten, pinda, sesam, pijnboompitten vrij.
...
Bedankt voor je reactie.
Ik heb het advies gekregen om geen tarwe producten te eten (brood, pasta, ontbijtgranen enz). Maar ik moet wel voldoende koolhydraten binnen krijgen. Toen ik zwanger werd ben ik volgens het Voedingscentrum gaan eten en heb ik last van mijn darmen, buikpijn en kan ik vaak 4 dagen niet naar het toilet.
De huisarts vroeg wat ik nu anders eet en dat is dagelijks brood en nu ook pasta (volkoren). Ze adviseert me om weer als vroeger te eten. Donderdag krijg ik de uitslagen van het bloedonderzoek en het kweekje van mijn ontlasting. Ik lees overal dat brood ivm het jodium belangrijk is voor de baby.
5 jaar geleden
Reactie op Jelise
Mijn dochter heeft een allergie voor gluten bij de ah verkopen ze vers glut ...
Meer peulvruchten en noten ga ik zeker doen. Wat eet je dochter als ontbijt naast het glutenvrije brood? Yoghurt en fruit?
5 jaar geleden
Bedankt voor je reactie.
Ik heb het advies gekregen om geen tarwe producten ...
Bijna overal zit zout in, als je echt puur natuur eet zou je eventueel zelf wat zout af en toe over je eten kunnen strooien, maar over zout maak ik mij geen zorgen.
Als je alleen geen tarwe hoeft te eten, blijven er nog veel granen over!
5 jaar geleden
Ik kan zelf ook niet heel goed tegen tarwe. Dit heeft bij mij niet met gluten te maken met fodmaps die er in zitten. Als je een prikkelbare darm hebt kan je vaak niet tegen fodmaps. Ik heb toen een tijdje ‘fodmapbeperkt’ gegeten, wat bijna glutenvrij is. Speltbrood mag daarbij nog wel (Max 2 sneetjes). Dus je zou nog kunnen proberen om je brood te vervangen voor speltbrood om te zien of dat verschil maakt.
Daarnaast kan; ontbijtgranen op basis van havermout of mais, pap van havermout en teff, zilvervliesrijst, glutenvrije pasta, aardappels. Nog zat opties!
En anders misschien langs een diëtist? Fodmap diëtisten zijn vaak gespecialiseerd in darmklachten.
5 jaar geleden
Reactie op Suzan86
Ik kan zelf ook niet heel goed tegen tarwe. Dit heeft bij mij niet met glut ...
Bedankt Suzan, ik dacht vandaag ook om een diëtiste te benaderen na de uitslagen.
5 jaar geleden
Ik eet al jaren glutenvrij en heb geen enkel probleem met het binnenkrijgen van de juiste voedingsstoffen. Het is wel even wennen in het begin en kan overweldigend zijn! Ik ben heel erg allergisch dus lees altijd alle verpakkingen van alles wat ik eet, inmiddels weet ik van veel producten dat het wel/niet kan. Even doorzetten dus! Pas vooral op met kruidenzakjes/kant-en-klaar maaltijden en van die wereldgerechten.
Ik vind het brood van Bakker Leo het lekkerst, dit is online te bestellen. Ze verkopen verschillende soorten brood en bolletjes, maar ook krentenbollen en eierkoeken.
Je kan bij de meeste supermarkten glutenvrije pasta kopen, maar je kan ook gewoon rijst of aardappelen eten. De verse gnocchi van de AH is ook glutenvrij.
Je kan pannenkoekenmix kopen; zelfs in een schud-fles van consenza, lekker makkelijk!
Ik maak tegenwoordig vaak “ontbijttaartjes” naar recept van Oh My Pie, zij gebruikt amandelmeel als basis voor deze recepten.
Mexicaans eten is prima te doen, je kan namelijk wel taco’s en nachos eten (geen burritos). Het verspakket Thaise Curry van de AH kan ook!
Op de Facebookpagina “Emmy’s glutenvrij” zijn nog tal van tips, recepten en supermarkt-vondsten te vinden.
Succes!
5 jaar geleden
Uiteraard even schrikken at first, maar goed te doen hoor! Ga vooral eens op pinterest zoeken, of glutenvrije blogs zoeken..er is zóveel! En tegenwoordig echt veel makkelijker dan vroeger, vooral bij AH.
5 jaar geleden
Misschien kun je tarwe vervangen voor spelt? Of Havermout? Er zijn tegenwoordig veel spelt-producten (ook pastasoorten). Is niet glutenvrij maar een ander graansoort waar veel mensen wel tegen kunnen. Dan is de stap iets makkelijker.
En verder; havermout is heel gezond! Wanneer je als ontbijt een pap van havermout maakt en eventueel lekker maakt met bijvoorbeeld gedroogd fruit en/of gomasio dan heb je een hele goede voedzame start van de dag! Succes er mee
5 jaar geleden
Misschien kun je tarwe vervangen voor spelt? Of Havermout? Er zijn tegenwoo ...
Ik zou spelt wel echt afraden als je niet tegen tarwe kunt. Dit is nauw verwant met elkaar dus leidt meestal tot een eenzelfde reactie. Haver is vaak besmet met tarwe maar is idd wellicht te proberen als je geen allergie/coeliakie hebt.
Verder is voor mij vers koken belangrijk dan heb je er bijna geen last van. Glutenvrije pasta’s zijn er voldoende (barilla is erg lekker). Ik eet zelf geen brood maar yoghurt met muesli of salade en crackers. Gaat ook prima!














