16 Reacties

2 jaar geleden

Ik kom er door jouw vraag pas achter dat het niet zou mogen 🥲 heb er aardig wat op, oeps… dacht alleen dat echt rauw niet oké was

2 jaar geleden

salmonella gaat dood boven de 70 graden, dus de binnenkant moet warmer zijn geweest dan dat. :) kan je meten met een thermometertje

2 jaar geleden

Er is hier heel veel onderzoek naar gedaan. In Engeland mogen zwangere vrouwen rauwe eieren ook gewoon eten (met bepaald keurmerk). In Nederland is de herkomst niet altijd goed bekend en er komt nog heeeeel soms salmonella voor in eieren die uit het buitenland geïmporteerd worden. Hier kan je flink ziek van worden en dat is vervelend. De kans is echt enorm klein, en het is dus je eigen afweging. Ik zelf doe het niet, maar ik eet bijvoorbeeld wel kroepoek en af en toe wat garnalen. Oh en ik heb per ongeluk een volledig stuk blauwe kaas gegeten dat niet gepasteuriseerd was. Tja. Overigens is een zacht gekookt eitje ook echt het gene wat ik het meeste mis. En ansjovis. Kan niet wachten tot ik weer een mooie Caesar Salad kan bouwen straks 😂

2 jaar geleden

Ik eet dit gewoon. De kans op salmonella van een ei is heel klein en buiten dat kwam ik er na wat onderzoek achter dat salmonella niet schade is voor je baby. Je kan er alleen zelf ziek van worden maar dat is altijd.

2 jaar geleden

Ik doe het soms wel en dan keer ik het hele ei gewoon even om en laat hem nog 1/2 min bakken zodat het eigeel ook verhit is geweest!

2 jaar geleden

de kans dat er iets mis gaat is echt heel erg klein, maar ik zelf eet het niet (ookal heb ik er ook extreem zin in). Want stel dat het toch wel mis gaat zou ik mezelf nooit kunnen vergeven dat het is gebeurt door iets wat makkelijk te vermijden is. Maar dat is natuurlijk hoe ik er zelf tegenaan kijk. Vorige zwangerschap had ik ook echt extreem zin in zacht gekookt ei, en toen ik die eindelijk weer kon eten na de bevalling was dat zoooooooo lekker 😂

2 jaar geleden

Tsja waarschijnlijk gaat t goed, maar op tiktok zie ik vaak genoeg ook mensen met Listeriose en dat is toch vaak een miskraam of dood geboren kindje, dus zou het zelf niet gokken ook al is de kans klein 🫣

2 jaar geleden

mijn 3 zwangerschappen gewoon gegeten.( ze zijn allemaal super gezond) mijn verloskundige zei ook ben je ooit een keer ziek geworden van een ei?? nee nog nooit precies. ze kan er zelf ziek.van worden maar de baby niet zal het gewoon eten niet overmatig natuurlijk 😉

2 jaar geleden

Ik eet ook weleens een zachtgekookt eitje hoor :) een vers bio eitje.

2 jaar geleden

Ik zou zelf niks riskeren qua (deels) rauw ei. Er wordt niet voor niets voor gewaarschuwd 😜 Maar je kunt het spiegelei ook volledig doorbakken: deksel op de pan en/of na een tijdje het ei op de andere zijde bakken zodat het eigeel ook volledig doorbakken is.

2 jaar geleden

Ik heb gelezen dat jij ziek kan worden van een rauw ei als het besmet is (en die kans is klein), maar je baby niet. Check ZwangerHap maar eens. Maar ik ben geen deskundige en zou het zelf toch even laten. Maar keus is uiteraard aan jou ☺️

2 jaar geleden

Ik eet gewoon zacht gekookte eieren en spiegeleieren. Zoals gezegd al maakt het jou ziek en niet het kindje, maar ziek zijn brengt ook risico’s met zich mee zoals uitdroging etc. Ik let er wel op dat ik niet onze eigen kippeneieren eet gezien de grotere hoeveelheid afvalstoffen en omdat ik mijn kippen niet kan controleren op andere gekke dingen.

2 jaar geleden

Ik eet gewoon zacht gekookte eieren. Ik zorg er wel voor dat ik "goede" eieren koop. Dus even wat onderzoek doen en overleggen waar de eieren vandaan komen. Vind je meestal niet in de welbekende supermarkt maar neem even een biologische wildhandel/gevogelte specialist. **Een eigen ervaring: mijn zoontje van 6 heeft een jaar geleden salmonella gehad van een chocolade kinder surprise. Kan je niet geloven maar er was een uitbraak in de kinder-surprise fabriek in België (Google maar even). Hij is toen 5 dagen ziek geweest maar verder oké. Wij daarentegen zelf als ouders en familie niet ziek van geweest. Omdat we wss allemaal in ons leven wel al eerder kleine beetjes van de bacterie hebben binnen gekregen. Meer als weetje, dat er vaak angstig gedaan wordt over bijvoorbeeld eieren - terwijl als je wat onderzoek doet naar de herkomst van de dingen die je eet / drinkt de kans echt nihil is dat er wat kwaad kan. En er dus ook risico zit in producten waar we geen weet van hebben / of waar we niet gewaarschuwd voor worden door een app 😝

2 jaar geleden

Ik eet ook gewoon zacht gekookte eieren en spiegeleieren. De kans op salmonella is een stuk kleiner en minder gevaarlijk dan Listeria dat ongeveer overal in kan zitten tegenwoordig. Bij mijn vorige zwangerschap was ik een stuk strenger hiermee, maar heb het nu losgelaten. Ik eet geen rauw vlees en rauwe melk, probeer niet te veel vis en schaaldieren met zware metalen te eten en pas op met leverproducten. Maar ook leverproducten eet ik af en toe. Ik moet zeggen het is een stuk relaxter en ik heb minder last van frustratie dat ik dingen niet mag die ik wel wil eten.

2 jaar geleden

In aanvulling, Emily Oster heeft een boek geschreven: Expecting Better. Hierin heeft ze de risico's onderzocht van dingen die je niet zo mogen eten en is met een nieuwe lijst gekomen waar een stuk minder op staat. Ik kan maar een foto toevoegen, dus hierbij degene met de lijst. Er is ook nog een tabel over vis.

2 jaar geleden

Reactie op Chanty1986

In aanvulling, Emily Oster heeft een boek geschreven: Expecting Better. Hie ...
Ja dit boek is echt een aanrader! Ik heb daaruit ook geleerd dat salmonella vooral op de buitenkant van het ei zit. Adviezen voor zwangeren zouden dus veel meer moeten waarschuwen dat je goed je handen moet wassen na het breken/aanraken van een ei, maar daar hoor je nauwelijks iets over! Naar mijn minder is het risico van een (goede kwaliteit) zachtgekookt ei heel beperkt, en ik ben daar net als Chanty bij de tweede ook makkelijker in geworden