7 Reacties

één jaar geleden

Via je huisarts!

één jaar geleden

Idd via de huisarts een verwijzing vragen! Mocht de huisarts je naar een psycholoog door verwijzen dan betaal je de eerste gesprekken uit je eigen risico (totdat dat op is). De resterende gesprekken worden vergoed vanuit de basisverzekering.

één jaar geleden

Het beste is via een huisarts, die kan je meestal ook naar iemand binnen de praktijk doorverwijzen om in de tussentijd van de wachtlijst die er meestal is om je te helpen. Sinds 2014 wordt psychologische hulp door je basisverzekering vergoed. Het gaat hierbij om de gehele behandeling. Er is dus geen sprake van een maximaal aantal therapiesessies. Om voor deze vergoeding in aanmerking te komen, moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen. Voorwaarden voor vergoeding psycholoog Je hebt een verwijsbrief van een arts nodig. In de meeste gevallen is dit je huisarts, maar het kan bijvoorbeeld ook een bedrijfsarts of jeugdarts zijn. Bij deze arts trek je aan de bel als je met psychologische problemen kampt. De verwijzing functioneert voor je zorgverzekering als ‘bewijs’ dat psychologische hulp als medisch noodzakelijk wordt geacht. Een verwijzing is een jaar geldig. Er moet sprake zijn van een bepaalde diagnose. Sommige specifieke angststoornissen hebben geen officiële diagnose, waardoor de behandeling ervan niet vergoed wordt. Ook de behandeling van slaapstoornissen en relatieproblemen wordt door de meeste zorgverzekeringen niet vergoedt. Als je wordt doorverwezen naar een ggz-instelling of ggz-behandelaar, dan moet deze instelling of behandelaar een contract met je zorgverzekering hebben. Dit is meestal wel het geval, maar als dit niet zo is, dan worden de kosten mogelijk niet of slechts deels vergoed. Ook kan het zo zijn dat je de kosten in eerste instantie zelf moet voorschieten en vervolgens bij je zorgverzekering kunt declareren. Behandeling door huisarts of praktijkondersteuner Lichte psychologische klachten kan de huisarts, of de Praktijkondersteuner Huisarts (POH), zelf behandelen. Het voordeel hiervan is dat deze zorg onder de huisartsenzorg valt en helemaal vergoed wordt, zonder dat je hiervoor eigen risico hoeft te betalen. Bijkomende kosten Ook als je behandeling volledig vergoed wordt, spreken zorgverzekeringen wel je eigen risico aan. Dit eigen risico bedraagt €385. Als je geen lange behandeling nodig denkt te hebben, is het soms verstandiger zelf voor enkele sessies te betalen. Zo hoef je je eigen risico niet aan te spreken. Hou er verder rekening mee dat eventuele voorgeschreven medicatie niet (volledig) vergoed wordt.

één jaar geleden

Psycholoog hier 🙋🏼‍♀️: Afspraak maken bij de huisarts voor verwijsbrief, praktijken hebben ook een POH-GGZ (praktijkondersteuners), dat zijn psychologen vanuit organisaties dicht bij de mensen in de wijk en inpandig bij de huisarts. Mogelijk is dat iets en anders is een doorverwijzing passend. Let wel op: check of je zorgverzekeraar een contract heeft met de praktijk waar je heen gaat en houdt rekening met eigen risico. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

één jaar geleden

Bedankt allemaal ik ga de huisarts bellen zodra ik de moed bijelkaar heb verzameld🙄

één jaar geleden

Reactie op Rojaemco

Bedankt allemaal ik ga de huisarts bellen zodra ik de moed bijelkaar heb v ...
Je kunt het!! Kan nooit kwaad 😊

één jaar geleden

Reactie op Bosje02

Het beste is via een huisarts, die kan je meestal ook naar iemand binnen de ...
Je kunt toch beter wel je eigen risico dan aanspreken? Als je dan een keer wat anders hebt bv. in het ziekenhuis dan heb je al een deel betaald.