11 Reacties

vorig jaar
hier is zoon 6,5 jaar, zit in het 3e kleuterjaar op school. Bij start groep 1 logopedie ingezet,2x per week. Hij moet na de zomer naar groep 3 maar zijn hele ontwikkeling stagneert nu. Ik denk ook aan iets van autisme of tos. school denkt aan concentratie/aandachtsproblematiek. Toevallig beginnen morgen de onderzoeken, wat pittig is, hij is deel van een tweeling, broer gaat ook maar dan voor andere problemen/gedrag.

vorig jaar
Aanvulling: zoon begon ook pas na 2 jaar met praten trouwens, praat nu wel, maar bepaalde woorden/klanken blijven zeer onduidelijk. Voorbeeld:wc, spreekt hij alleen de "cee" klank uit.

vorig jaar
Hoi Laura, ik werk zelf bij Kentalis met kinderen met (vermoeden van) TOS met de leeftijd van je zoontje. Ik kan me goed voorstellen dat het lastig is om steeds iets anders te horen. Op de leeftijd van drie is het nog zo lastig vaststellen wat er precies aan de hand is. Wanneer een kind moeilijk tot spreken komt (TOS), laat een kind vaak ook symptomen zien die lijken op autisme. Bijvoorbeeld het ontwijken van contact past bij autisme, maar ook bij TOS. Als je de taal niet begrijpt of je niet kan uiten, is een logisch gevolgd dat je je terugtrekt. Ook wat betreft het IQ is het lastig beoordelen op die leeftijd, omdat het o.a. afhankelijk is van werkhouding. Vaak zijn de uitslagen van zo'n onderzoek dan ook maar een half jaar geldig.
Mijn ervaring (vanuit de andere kant) is dat ouders het vaak heel spannend vinden om bij zoiets als Kentalis te starten. Je kind heeft ineens 'iets'. Bij Kentalis bieden we in een hele kleine groep (+/- 8 kinderen en 2 behandelaren) vaak intensieve therapie. Spelenderwijs, door ervaren en heel veel herhaling, weten we in veel gevallen de kinderen goed op weg te helpen in de taalontwikkeling. Ouders worden tijdens de behandeling ook goed meegenomen in het traject. Na een intensieve behandeling van ongeveer 9 maanden, is er vaak veel te zeggen over de leerbaarheid van een kind en is het vaak duidelijker waar de problemen van het kind vandaan kunnen komen. Vanuit daar wordt je dan verder geholpen door te kijken welke vorm van onderwijs het best bij je kind past. Bijvoorbeeld regulier met ondersteuning vanuit een ambulant begeleider of misschien naar een cluster 2 school (TOS school).
Hopelijk vindt je snel wat meer rust en krijgt je zoontje de begeleiding die hij nodig heeft in zijn taalontwikkeling.

vorig jaar
Reactie op Mars25
Hoi Laura, ik werk zelf bij Kentalis met kinderen met (vermoeden van) TOS m ...
Bedankt voor je reactie. Zo fijn om dit te lezen. Ik ken namelijk niemand die ervaring heeft met TOS of Kentalis (niet werk gerelateerd, maar ook niet privé). Dus erg fijn dat je een reactie stuurt.
Ik twijfel heel erg tussen TOS of autisme. Hij maakt wel goed oogcontact, hij heeft niet super veel structuur nodig, hij eet en slaapt normaal, geen gedragsproblemen (soms een beetje frustratie). Maar daarin tegen sorteert hij wel speelgoed en speelt hij wel veel alleen. Doet hij zijn eigen ding.
Ik ben blij dat hij nu naar Kentalis mag. Ik vind hem hier meer passend dan een medisch kinderdagverblijf.
Hoe ziet zo’n intake bij Kentalis eruit? Wordt hij dan opnieuw getest? Zoals bij het audiologisch centrum?
Erg spannend allemaal! Maar nogmaals, bedankt voor je reactie!

vorig jaar
Reactie op michelle19902504
Aanvulling: zoon begon ook pas na 2 jaar met praten trouwens, praat nu wel, ...
Hee Michelle, bedankt voor je reactie. Wat een zorgen kan je dan maken hè?
Hoe was jouw zoontje als peuter?

vorig jaar
Reactie op lauraa1992
Bedankt voor je reactie. Zo fijn om dit te lezen. Ik ken namelijk niemand d ...
Bij kinderen met TOS zie je vaak dat ze ook wel behoefte hebben aan structuur. Dit geeft namelijk vertrouwen, want door de structuur begrijpen ze wat er komen gaat en er van ze verwacht wordt. Het is ook niet gek dat hij liever alleen speelt en zijn eigen ding doet. Als je andere kinderen niet begrijpt, of de woorden niet hebt om te vertellen hoe jij het graag wil tijdens het spelen, dan kan het fijner zijn om je terug te trekken en alleen te spelen. Frustratie is ook niet gek als je niet goed begrepen wordt. Het klinkt in ieder geval wel als passend ook bij TOS, maar dat zal in de loop van de tijd en met alle informatie die komen gaat moeten blijken.
Ik weet niet of het voor alle locaties in het land hetzelfde is (Kentalis is een enorm grote organisatie). Maar bij ons ziet een intake er als volgt uit. De behandelcoördinator heeft een gesprek met ouders waarin het traject wordt toegelicht en er vragen gesteld worden. Tijdens het gesprek neemt de logopediste het kind even mee om samen in een andere ruimte te spelen en een observatie te doen. Aan de hand van de observatie is er een indruk of het kind passend is bij de behandelgroep en eventueel nog of dit een tweedaagse of driedaagse groep wordt. Dit is namelijk afhankelijk van het taalbegrip van je zoontje. Afhankelijk van de wachtlijst kan je zoontje vervolgens starten op de groep en gaat het traject van start. Gedurende het traject zullen er opnieuw onderzoeken door de logopedist gedaan worden. Een behandelcoördinator kan eventueel ook een iq onderzoek na een bepaalde tijd weer herhalen, mocht dit nodig zijn.
Zeker spannend! Ik hoop dat je zoontje snel op een goeie plek terecht komt en daar mooi mag gaan groeien!

vorig jaar
Hallo Laura,
Mijn zoontje was 1,5 jaar toen ik merkte dat hij ‘anders’ was dan andere kinderen.
Huisarts gaf destijds aan mijn zorgen te erkennen maar instanties vonden hem te jong.
Huisarts belde mij op kerstavond dat ze een instantie had gesproken die vroeghulp aanboden en inderdaad de hele malle molen ging rollen.
Allemaal onderzoeken maar omdat hij zo jong was is niets vastgesteld.
Mijn zoontje heeft inderdaad autisme en een spraakachterstand. Hij is inmiddels 7, praat / woorden sinds 2,5 jaar, en zit op een speciaal onderwijs wat super goed bij hem past. Taal blijft een dingetje, hij begrijpt standaard situaties omdat deze telkens terug komen. Hij leert zelfs lezen en rekenen ondanks hij taal zelf niet begrijpt.
Snap dat je de onzekerheid lastig vindt maar uit mijn ervaring is het erg fijn dat je er zo vroeg bij bent. Uiteindelijk leer je het snelste hoe het in elkaar steekt en dat is voor zowel jullie als ouders als voor je zoontje fijn!
Komt allemaal goed!🍀

vorig jaar
Hoihoi, wat een lastige situatie voor jullie en begrijpelijk dat je er onzeker van wordt. Bij jonge kinderen van die leeftijd is het lastig om al een diagnose te stellen aangezien ze nog volop in ontwikkeling zijn. Ik ben wel benieuwd welke kenmerken van autisme worden gezien en of jullie dat zelf ook herkennen. Hoe zien jullie zelf zijn intelligentie op het gebied van dingen/opdrachtjes die hij begrijpt, kleine werkjes of puzzels etc. Als er echt wordt gedacht dat er sprake is van een TOS zonder verdere gedragsproblemen, zou Kentalis passend zijn. Anders zou je nog kunnen oriënteren op een dagbehandelingsgroep waar breder naar de algehele ontwikkeling wordt gekeken, zodat dit (zonder diagnose) meer in beeld komt. Hier wordt veel structuur aangeboden en gekeken naar prikkels, emoties, cognitie, taal, motoriek etc. dmv verschillende activiteiten en spelenderwijs. Hopelijk komt jullie zoontje op een plek waar hij zich goed kan ontwikkelen!

vorig jaar
Reactie op Tes96
Hoihoi, wat een lastige situatie voor jullie en begrijpelijk dat je er onze ...
Hee Tessa,
Ik zie het volgende:
Hij sorteert speelgoed (boekjes en auto’s). Hij speelt veel alleen (maar is wel nieuwsgierig naar andere kinderen). Hij vindt het niet fijn om vieze handen te hebben. Hij is laat gaan praten. Hij maakt wel oogcontact maar is wel snel afgeleid. Uit enthousiasme fladdert hij wel eens.
Dat zijn de kenmerken die eventueel bij autisme passen.
Maar verder is hij een lief mannetje. Hij heeft niet echt structuur nodig. Hij kan tegen verandering. Hij is nieuwsgierig naar anderen. Hij heeft geen gedragsproblemen. Hij eet en slaapt normaal..
Ik kan wel zien dat hij wat achter loopt op de rest (spraak en zijn manier van spelen). Maar misschien zou dat door TOS komen.
Ik vind het echt lastig. Mijn gevoel zegt de ene keer dat hij TOS heeft en de andere keer een lichte vorm van autisme. Ik ga alle kanten op. Onze logopedist (werkt ook op groepen met kinderen met autisme) denkt steeds meer aan TOS en steeds minder aan autisme.

vorig jaar
Reactie op Milouxx
Hallo Laura,
Mijn zoontje was 1,5 jaar toen ik merkte dat hij ‘anders’ was ...
Bedankt voor je reactie! Kan jij wat meer vertellen hoe jouw zoontje als peuter was? Wat viel je destijds op? Echt fijn dat je even je ervaring deelt.

vorig jaar
Reactie op lauraa1992
Hee Tessa,
Ik zie het volgende:
Hij sorteert speelgoed (boekjes en auto’s ...
Hoi Laura,
Ja dat is ook enorm lastig bij jonge kinderen en vaak heeft het een ook te maken met het ander. Het kan ook zijn dat er kenmerken van autisme zijn maar je het geen label kan geven. Wat fijn in ieder geval dat jullie geen gedragsproblemen ervaren bij jullie zoontje. Het moeilijk kunnen praten heeft natuurlijk ook invloed op bepaalde gedragingen wat mogelijk voor verwarring kan zorgen met autisme. Het belangrijkste is dat hij de juiste ondersteuning en hulp krijgt om zich goed te kunnen ontwikkelen! De IQ-test heeft zoals ik je verhaal lees geen betrouwbare uitslag gegeven en het is zonde als er dan meteen gezegd wordt dat er sprake is van een ontwikkelingsachterstand… je geeft ook aan dat hij wel op verschillende gebieden vooruit is gegaan.