10 Reacties
één maand geleden
In landen waar een erkennning niet wordt erkent heeft de duomoeder geen juridische bevoegdheden. Zij mag dan dus niets beslissen mocht er wat met het kind gebeuren in een van die landen. Adoptie wordt wereldwijd erkent en heeft dat nadeel dus niet.
Vind de uitleg op deze site wel fijn: https://www.derozeadvocaat.nl/queer-ouderschap/#:~:text=Indien%20een%20meemoeder%20in%20een,en%20haar%20recht%20wel%20accepteren.
één maand geleden
Ik vind bovenstaande site persoonlijk erg gekleurd. (Ben ik zelf wellicht ook een beetje, want wij hebben erkend ;) Wel met notarieel donorcontract ivm bekende donor).
Wij vonden bijvoorbeeld deze info erg helpend:
https://feitsmaverhagen.nl/home/relaties-en-familie/lesbisch-ouderschap-donorcontract/
één maand geleden
Dankjulliewel! Erkenning van rechtswege vanwege partnerschap lijkt mij voldoende.. maar voor de zekerheid gaan we toch een adviesgesprek regelen met een advocaat
17 dagen geleden
Wij hebben om deze reden dus geadopteerd. Wij zijn niet iemand van de verre reizen nu, maar willen geen enkel risico lopen. Je kunt het maar 1 keer regelen (dus als je hebt erkent kun je nooit meer adopteren), dus kozen wij voor adoptie. Wel een moeilijkere weg dus lees je goed in. Kim Smienk is hierin wel echt een van de beste advocaten.
15 dagen geleden
Wij regelen via Kim Smienk de adoptie! Het is even wat uitzoekwerk, maar ze loopt je helemaal door het proces heen. Ons donorcontract hebben we ook bij haar geregeld.
Ik begreep dat zelfs Curaçao erkenning niet zien als juridische bevoegdheid bij twee moeders. En een aantal Europese landen ook niet.
15 dagen geleden
Geen ervaring gelukkig maar stel je de volgende situatie voor. Jouw kind loopt stage in Italië (Italië ziet erkenning niet als voldoende). Op papier heeft jouw kind daar dus 1 ouder (de 'biologische' moeder). Stel dat er daar iets gebeurt met jouw kind (krijgt een virus en komt in het ziekenhuis) dan mag alleen deze moeder bepalen wat er gebeurt. Stel dat de biologische moeder niet meer leeft (of niet meer kan beslissen om wat voor reden dan ook) heeft dit kind dus geen ouder op papier. De duomoeder heeft dus geen enkel recht en wordt dus niet gezien als moeder van dit kind.
14 dagen geleden
Reactie op LisanneDrost
Wij regelen via Kim Smienk de adoptie! Het is even wat uitzoekwerk, maar ze ...
Klopt en we weten natuurlijk niet wat de toekomst brengt. We hopen allemaal op progressie, maar de afgelopen jaren is het lhbt beleid juist teruggeschroefd, bijvoorbeeld in Italië, waar het momenteel ook niet meer geldig is. En toch een bekende Europese vakantiebestemming.
Wij hebben het gedaan ook ivm de lange termijn. Want dit geldt niet alleen tot een kind 18 is, ouder ben je altijd.
Ik heb begrepen dat als je kind later in het buitenland zou willen studeren/stage lopen, een buitenlandse partner ontmoet en/of daar gaat trouwt of emigreert, of uiteindelijk een erfenis wil nalaten na immigratie, dat het met erkenning toch allemaal onduidelijk is hoe dat zal verlopen per land. En met adoptie is dat allemaal ook juridisch goed geregeld.
14 dagen geleden
Reactie op Totoro
Klopt en we weten natuurlijk niet wat de toekomst brengt. We hopen allemaal ...
Dat klopt inderdaad! Dit geldt niet alleen tot een kind 18 is, maar inderdaad het hele leven. Adoptie kost even iets meer en ik begrijp zeker voor LGBTQ stellen dat het weer een kostenpost erbij is. De meesten van ons zijn al best wat geld kwijt voordat we überhaupt een kindje in onze armen hebben, maar ik denk echt dat het dat wel waard is.
Voor de mensen die twijfelen: als het kindje is erkend is adoptie niet meer mogelijk. Moederadoptie (zoals dit heet) kost 1000 euro maar maakt het allemaal zoveel makkelijker. Vooral in deze veranderende wereld.
14 dagen geleden
Reactie op LisanneDrost
Dat klopt inderdaad! Dit geldt niet alleen tot een kind 18 is, maar inderda ...
Ja precies.
Ik merk vaak als ik het hierover heb met anderen, dat ze aangeven: "ja maar we gaan sowieso niet emigreren en niet naar bepaalde landen tot onze kinderen 18 zijn". Maar dat is juist waar de cru ligt. Tot 18e heb je gezag en kan je dat nog aandragen, maar na de 18e verjaardag stopt het gezag van ouders en is juist de juridische ouderschap zo belangrijk en hoe dit is vastgelegd.
Ik hoop dat ze het nog aanpassen dat mensen die erkennen toch nog kunnen adopteren, want het is zo krom dat dat niet kan. Maar zeker het geld waard om geen risico's mee te nemen naar mijn idee.. niemand weet hoe het leven over 20 of 30 jaar eruit ziet..