Hoe vertellen aan onze dochter?

ananaïs
één maand geleden
Volgen
Lieve vrouwen hier, Om te beginnen wens ik jullie veel sterkte allemaal met het verlies en geluk met jullie nieuwe kansen. Graag vraag ik om raad. Door een chromosoomafwijking moeten we binnenkort afscheid nemen van ons kindje (dan rond 17 wk). Onze dochter van 3,5 weet dat ik zwanger ben en heeft het er af en toe over. Ik probeer al te bedenken hoe ik het zal vertellen. Liefst niet te zwaar, maar met ruimte voor evt emoties. En open en eerlijk, maar passend bij haar leeftijd. Ik hoor graag over jullie ervaring of ideeën. Hoe hebben jullie dit nieuws gebracht en hoe ging dat? Liefs (Ze zei deze week tegen mn moeder: “als de baby uit mama’s buik is, dat heet ze koolwitje.” Wat een toepasselijke naam voor een vlinderkind)
  • Rapporteren
Reageer
Typ hier je reactie
6 reacties
SaartjeSaartje
één maand geleden
Ik heb ze verteld dat de baby een sterretje is geworden, omdat het niet gezond was in de buik. Misschien kun je zeggen dat de vogeltjes/ vlinders nog wel bij de baby op bezoek kunnen gaan in de lucht.
  • Rapporteren
mawar87
één maand geleden
Wat verdrietig Ananais, heel veel sterkte! Mijn dochter was ook 3.5 toen ik moest vertellen dat de baby zou gaan overlijden. We hebben toen Lego gekocht voor haar, en terwijl ze aan het spelen was hebben we verteld dat de baby ziek was en geboren zou worden en dan naar de sterren zou gaan. Ze vond het heel jammer en was ook wel verdrietig. Toen haar zusje thuiskwam, met de watermethode, heeft ze heel lief voorgelezen aan haar. We hebben haar echt bij het afscheid betrokken en samen naar het crematorium gebracht. Een jaar later moet ze nog steeds wel eens huilen om haar zusje en ze vertelt het ook aan anderen, zelf aan vreemden. Ze is verdrietig soms maar gaat er verder goed mee om. Ze steekt soms een kaarsje aan en zegt dan iets tegen haar zusje. Kinderen kunnen veel aan. Veel sterkte! Liefs
  • Rapporteren
Sterre-1
één maand geleden
Veel sterkte! Zo moeilijk!! Ik vond het één van de moeilijkste dingen om het onze dochter te vertellen, zij was toen ook 3,5 jaar. We hebben haar zo veel mogelijk eerlijke dingen verteld, zodat we alles ook zo zuiver mogelijk uit kunnen leggen. Onze dochter vraagt altijd door, dus met eerlijkheid loop jezelf het minste vast. We hebben verteld dat de baby dood is, dat het hartje stuk is en dat de dokters dat niet kunnen maken, dat de baby niet meer kan groeien. Ook uitgelegd dat ze geboren gaat worden en dat ze dan mee naar huis komt. Maar dat de baby niets kan omdat ze dood is; niet slapen, niet spelen, niet huilen, niet eten. Alles is vrij abstract in een bijna-kleuter-hoofd. Het heeft haar geholpen (denk ik) door haar zusje te zien, vast te houden en mee te helpen in de "verzorging". We hebben Sara opgebaard met de watermethode en onze dochter wilde graag helpen met de ijsklontjes in het water doen enzo. Heel mooi om te zien dat ze er zo natuurlijk mee om ging, trots op haar zusje maar ook daadwerkelijk zag dat ze "niets kon". Het laatste stukje hebben we wel een draai aan gegeven. We hebben na een week afscheid genomen bij de crematorium en verteld aan onze dochter dat ze daar een sterretje van Sara gaan maken. Ik kon het cremeren echt niet op een kindvriendelijke manier aan haar uit leggen. Sara is nu een sterretje. Het is mooi om daar nog samen over te praten. In februari 2021 is Sara geboren en overleden en we hebben het nog geregeld over haar. Ze begint er vaak ook zelf over. Soms stelt ze wel moeilijke vragen, bijvoorbeeld of het sterretje wel altijd zal leven en hoe het kan dat "onze baby" dood is en of zij ook dood gaat. Maar ik heb het idee dat we er goed over kunnen praten en dat het heel oké is. We hadden de tip gekregen om woorden zoals ziek zijn, slapen etc echt te ontwijken.
  • Rapporteren
MarinaF1985
één maand geleden
Wat heftig meis. Ik heb hier geen ervaring mee omdat ik geen andere kindjes heb maar volgens mij kun je op internet boekjes vinden die daar over gaat. Kijk eens op de site van vlinderkusje. Zij hebben ook spulletjes voor de broertjes of zusjes. Sterkte de komende tijd💫💖
  • Rapporteren
LinVer
één maand geleden
Ik sluit me graag aan bij het advies van Sterre-1. Onze dochter was veel bezig met de zwangerschap dus we moesten haar er wel bij betrekken. Omdat ze groot Woezel en Pip fan is hebben we een boekje voor haar gekocht dat hiervoor gemaakt is. Ze wilde er vaak uit voorgelezen worden en denkt nu dat haar zusje begraven is, net als het muisje uit het boek. Ze is gecremeerd maar dat vonden wij ook wat ver gaan om uit te leggen. Veel sterkte!!
  • Rapporteren
ananaïs
één maand geleden
Ontzettend bedankt voor het delen van jullie ervaringen 🙏🏼🌻 triest maar tegelijk mooi om te lezen.
  • Rapporteren