Zwanger na vroeggeboorte tgv zwangerschapsvergiftiging

lisadh
4 maanden geleden
Volgen
Hoi allemaal, Op dit moment ben ik ongv 6-7wk zwanger van ons 2e kindje, we zijn er afgelopen 3 juli achter gekomen (op de uitgerekende datum van ons eerste kindje). In maart dit jaar zijn mijn vriend en ik met 25+5 ons dochtertje verloren. Met 23+2 kwam ik voor controle bij de verloskundige en bleek mijn bloeddruk te hoog. Later in het zkh bleek dat de placenta en de navelstreng hierdoor waren aangetast/beschadigd en dat ons kindje een forse groei achterstand had van min.2 weken. Terwijl wij 3,5 week hiervoor een prachtige 20wk echo hebben gehad, er was niets aan de hand. De slopende weken in het zkh heeft ons helaas niets opgeleverd, ik had medicatie voor de bloeddruk en volledige bedrust in de hoop dat het kindje nog iets kon groeien, maar helaas was er een erg slechte prognose en is het kindje zelf komen te overlijden in mijn buik tgv de zwangerschapsvergiftiging. Nu ik weer zwanger ben voel ik mij ontzettend onzeker maar toch ook heel gelukkig. Gister hebben we een echo gehad bij de gyn in het zkh, waar een kloppend hartje op was te zien. Met ongv 10 weken moet ik van de gyn starten met ascal (bloedverdunner) om de ontwikkeling van de placenta te bevorderen en de doorbloeding goed te houden. Ik werk als verpleegkundige binnen de thuiszorg en officieel heb ik een contract van 24u waarvan ik nu 18 werk doordat ik nog in een opbouwende fase zit na het verlies van ons eerste kindje. De gyn heeft mij aangeraden dat als het mij meer rust geeft, om weer gedeeltelijk in de ziektewet te gaan om stress te voorkomen en om mij rustig neer te kunnen geven als dit nodig is. Ze heeft mij ook verteld dat ik met hoge waarschijnlijkheid geen voldragen zwangerschap zal hebben en het erg mooi zou zijn als we 32-34wk zwangerschap gaan halen. Dit omdat er een grote herhaling is van de pre-eclampsie die ik heb gehad…. Ik ben zo bang dat het deze keer weer mis gaat. Zijn er hier meer vrouwen die het zelfde hebben mee gemaakt? En hoe ben je er mee omgegaan? En hoe verliep het op je werk?
  • Rapporteren
Reageer
Typ hier je reactie
6 reacties
TLS
4 maanden geleden
Beste ts. Niet hetzelfde meegemaakt maar wel mijn zoontje op 3juni verloren met 23wk zwangerschap. Zelf ben ik ook verpleegkundige in de thuiszorg en heb al met mijn team besproken bij een volgende zwangerschap ook wat rustiger aan te doen. Het werk is lichamelijk nou eenmaal erg belastend en het voelt voor mij alsof ik er alles aan moet doen me lichaam alle kansen te geven. Vooral doen waar je je goed bij voelt! En natuurlijk gefeliciteerd!
  • Rapporteren
Fem36y
4 maanden geleden
Gefeliciteerd met je zwangerschap van je 2e kindje! Ik ben 13 april met 24+3 bevallen om precies dezelfde reden al kwamen ze er bij mij wel al achter bij 20 wkn en hebben we de zwangerschap nog 4 wkn kunnen rekken tot t voor mij te gevaarlijk werd. Onze dochter is net voor de inleiding overleden en was ook door de groeiachterstand niet op n levensvatbaar gewicht om te halen met n keizersnede. Ik snap alleen je angst heel goed dat t weer mis gaat, denk dat ik precies hetzelfde zou hebben. Ik wacht op oz in t mumc in de hoop dat ik uiteindelijk met medicatie t langer kan uithouden dan de gemiddelde 6 wkn extra na de eerste aangezien t dan nog steeds veel te vroeg is. Daar zit een gespecialiseerde arts (dr. Spaanderman) waar je ook voor je follow-up van je zwangerschap (naast je eigen gynaecoloog)naar toe kan met 12, 16, 20 en 30 wkn. Weet niet of je daar al van had gehoord maar wellicht de moeite om er naar te vragen. Maar kan je verder niet helpen, omdat ik nog niet weer zwanger ben. Ik ben wel lid van de Facebook groep pre-eclampsie en hellp syndroom waar veel ervaringen worden gedeeld van moeders die weer zwanger worden etc. Misschien kun je daar specifieke steun vinden. Ik wens je iig heel veel geluk toe voor deze zwangerschap.
  • Rapporteren
Schepers
4 maanden geleden
Hi Lisadh, Wat verschrikkelijk dat jullie je dochtertje verloren zijn… wat een groot verlies. Helaas weet ik wat het is, ook wij zijn ons dochtertje verloren na 22 weken zwangerschap, dat was 14 april. Bij de 20 weken echo zagen ze een achterstand van een paar dagen, niets schokkend maar kreeg wel een afspraak in het zkh een week later. Helaas kwam ik vóór die afspraak al in het zkh terecht met klachten van een zwangerschapsvergiftiging. Na een week ben ik overgebracht naar het WKZ. Mijn situatie verslechterde heel snel, dus onze dochter moest geboren worden. Wat fijn om te lezen dat je weer zwanger bent, gefeliciteerd! Ik snap heel goed dat je onzeker en angstig bent. Ook wij gaan weer proberen zwanger te raken, maar wat kn je verwachten in een volgende zwangerschap…?! Niemand die iets kan zeggen. Ja, dat er kans op herhaling is. Maar met gebruik van medicatie vanaf week 10 en vele controles zou het anders kunnen gaan. Ik weet ook niet goed hoe wij dat op werkgebied gaan regelen. We hebben een eigen zaak en werken beide normaliter meer dan 40 uur, met de nodige stress (zeker nu met COVID etc). Ik zal meer vanuit huis gaan werken, maar echt vrij nemen zal ik lastig vinden. Wat een onzekerheid allemaal… ik Google me suf, maar bij iedereen verloopt het anders natuurlijk.. ik kan je niet helpen, maar ik zal dit wel volgen in de hoop wat wijzer te worden. Sterkte, en ik hoop dat je kan genieten van het wonder in je buik. Het is je gegund!
  • Rapporteren
R234
4 maanden geleden
Hi Lisa, Hier een vergelijkbare situatie. Afgelopen december met 26,5 week bevallen van onze eerste zoon vanwege ernstige acute pre-eclampsie. Alle controles daarvoor waren goed en voldoe totaal niet aan alle risicofactoren voor zwangerschapsvergiftiging (dat blijkt ook na alle testen en onderzoeken van het afgelopen half jaar). Onduidelijk dus waarom ik het heb gekregen, geeft veel onzekerheid. Nadat ze mijn eigen kritieke toestand stabiel hadden gemaakt moest ik ook direct bevallen. Helaas was er een groeiachterstand waardoor onze zoon tijdens de geboorte is overleden. Heftige periode gezien zowel het overlijden als herstel van mezelf. Nu weer 6,5 week zwanger en ontzettend spannend. Ik start met 8 weken met Ascal en calcium, en uiteraard veel controles maar uiteindelijk zal dat weinig uitmaken voor je baby alleen voor je eigen gezondheid. Als je het weer krijgt is de kans gewoon groot dat het weer misgaat helaas. Qua timing ook hier lastig: nu precies een week na de vorige keer uitgerekend, dus alle weken lopen ongeveer tegelijk als bij de vorige zwangerschap.. Qua werk heb ik mij al volledig ziek gemeld. Ik voel me deze zwangerschap ook constant echt ziek. Heb alle klachten die er zijn en lig alleen maar in bed of op de bank. Ga volgende week ook even met gynaecoloog overleggen wat te doen. Fijn te horen in ieder geval dat je weer zwanger bent (en zo snel!). Iedere zwangerschap is anders, dus ik hoop van harte met je mee dat het deze keer helemaal goed verloopt. Hoe voel jij je nu? Merk je dat je lichaam het er zwaarder mee heeft, of valt dat mee? Rustig aan doen en geef je zelf voldoende rust (niet dat dat het oplost, maar meer kun je zelf niet doen).
  • Rapporteren
Toetje14
één maand geleden
Hé meiden, Ik was benieuwd hoe het nu met jullie gaat! Al zwanger? Of onderzoeken gehad in MUMC? Heb fem36 en schepers eerder gesproken in mijn topic die ik recent heb aangemaakt. Het verhaal van Lisa lees ik nu voor het eerst. Maar we hebben allemaal iets vergelijkbaars meegemaakt. Allemaal in een zeer vroeg stadium pre eclampsie en ons kindje verloren. Hoe gaat het nu met jouw zwangerschap Lisa? Spannende tijd hoor! Liefs
  • Rapporteren
Toetje14
één maand geleden
Reactie op Toetje14
Hé meiden, Ik was benieuwd hoe het nu met jullie gaat! Al zwanger? Of onderzoeken gehad in MUMC? Heb fem36 en schepers eerder gesproken in mijn topic die ik recent heb aangemaakt. Het verhaal van Lisa lees ik nu voor het eerst. Maar we hebben allemaal iets vergelijkbaars meegemaakt. Allemaal in een zeer vroeg stadium pre eclampsie en ons kindje verloren. Hoe gaat het nu met jouw zwangerschap Lisa? Spannende tijd hoor! Liefs
En natuurlijk R234!! Hoe gaat het met jouw zwangerschap ?
  • Rapporteren