26 Reacties

vor 2 Monaten

Hoi! Hier geen ervaring met een tweede of derde. Maar ik heb ernstige bekkeninstabiliteit gehad bij de eerste. Ruim 1,5 jaar echt volledig moeten revalideren, toen kon ik niks. Niet zelfstandig voor dochter zorgen, niet met haar op de grond zitten, niet sporten etc. Vorige week ben ik bij de bekkengynaecoloog geweest om een eventuele nieuwe zwangerschap te bespreken. Ze gaat nog overleggen met mijn behandelend arts van de rugpoli (waar ik heel goed ben geholpen!), maar het signaal was duidelijk: zeer grote kans op herhaling van de klachten, maar bij de check vond ze mijn lichaam nu wel weer sterk genoeg en bekkenbodemfuncties allemaal in orde. Het belangrijkste wat je kunt doen is zorgen dat je heel sterk en fit bent. Sinds oktober was mijn behandeling klaar en sindsdien sport ik 3-4x per week op advies van mijn arts destijds. Naast dat ik dit leuk en fijn vind, is het dus ook echt sterk geadviseerd voor een nieuwe zwangerschap. Ik heb nu groen licht gekregen dat het nu echt goed sterk is, hoewel de kans dat het terugkomt dus alsnog erg groot is. Ik zou dus zeker eerst wat tijd investeren in het lichaam flink sterker maken, vaker sporten en zorgen dat de spieren echt heel sterk zijn. En afwegen of de eventuele risico’s (niet meer helemaal herstellen, rolstoel afhankelijk etc) het waard zijn.

vor 2 Monaten

Hoi! Hier geen ervaring met een tweede of derde. Maar ik heb ernstige bekke ...
Hi Marieke, dank voor je verhaal. Hou je me op de hoogte met je zwangerschap? Ben benieuwd hoe die zal verlopen voor je🤩🍀

vor 2 Monaten

Reactie op Fief

Hi Marieke, dank voor je verhaal. Hou je me op de hoogte met je zwangerscha ...
Daar zal ik aan proberen te denken! We wachten eerst het overleg met de behandelend arts nog af en hopen dan vanaf mei te kunnen gaan proberen. Vorige keer was ik 2x vrij vlot zwanger (eerste keer een miskraam), maar dat geeft natuurlijk geen garanties voor de toekomst. Jij veel succes met de overwegingen!

vor 2 Monaten

Mijn fysio zei kans op herhaling is heel groot aangezien het bekken al verzwakt is

vor 2 Monaten

Bij de eerste last vanaf 11 weken. Knapte na de bevalling redelijk op al heb ik achteraf gezien veel dingen gewoon niet meer gedaan omdat ik teveel pijn had. Tweede waren de klachten heel erg en herstelde na de bevalling slecht. Revalidatie traject gehad, rolstoel voor uitjes, thuiszorg voor huishoudelijke hulp. Werken was echt geen optie. 2,5 jaar na de laatste bevalling ging het plotseling beter. Kon 30 min lopen, soms zelfs bijna een uur. Veel bewegen hielp. Elke dag wandelen en oefeningen, 2x per week sporten. Toen kregen we een cadeautje, weer zwanger. Super spannend. Ook nog eens een lock down waardoor sporten niet kon. Eerste lockdown flink achteruit gegaan dus dacht moet blijven bewegen. Hele duidelijke afspraken gemaakt met mijn man over de verzorging van de kinderen. Heel trouw blijven bewegen, genoeg liggende rust pakken. Crosstrainer gehuurd voor in huis. Natuurlijk werden de klachten wel iets erger tijdens mijn zwangerschap maar de hel van de tweede was er niet. Nadien veel beter hersteld. Jongste is 2,5 en kan veel meer dan ik ooit heb gekund. Nog steeds klachten maar niks vergeleken met wat het was.

vor 2 Monaten

Hi, Ik heb geen derde zwangerschap meegemaakt. Maar in mijn eerste zwangerschap milde bekkenklachten gehad. Niet volledig herstelt en nu tijdens de tweede zwangerschap kan ik ook niet meer lopen, slapen, bewegen zonder extreem veel pijn. Als je nog niet volledig herstelt bent is de kans op herhaling (en een nog grotere verslechtering) aanwezig. Ben je al onder behandeling bij iemand om echt goed te herstellen? Ik zou nu vooral investeren in goed herstellen onder begeleiding van een professional. Meer sporten, sterker worden.

vor 2 Monaten

Net bevallen van de vierde en bij mij is het bij elke zwangerschap alleen maar erger geworden. Deze zwangerschap heb ik de laatste 2 maanden 24/7 plat gelegen. Ik vond het heel heftig met 3 relatief kleine kinderen 😅. Nu ga ik straks starten met revalidatietraject geadviseerd door de gyneacoloog.

vor 2 Monaten

Hier een positief verhaal, maar dat is zeer zeker niet altijd zo. Eerste bekkeninstabiliteit en mijn stuitje bleek scheef te staan. 2e na 10 maanden weer zwanger en kon ook echt bijna niet meer lopen, oudste liep ook pas een maand voor de 2e kwam. Na de 2e 2 jaar lang gehouden en toen pas was het grotendeels over. Alleen tijdens menstruatie soms wat last. Bij de derde, toen de 2e 3 was heb ik bijna nergens last van gehad, bizar genoeg. Ik kon op het laatste rond een 38 weken nog fietsen en kleine stukjes lopen. Inmiddels is de jongste bijna 1,5 en alleen soms net voor mijn menstruatie heb ik wat last van mijn bekken.

vor 2 Monaten

Reactie op 3kidsmom

Bij de eerste last vanaf 11 weken. Knapte na de bevalling redelijk op al he ...
Jeetje wat bijzonder en fijn voor je! Dat hoor je niet vaak. Hoe denk je dat het kwam dat je minder klachten had dan bij de 2e? Er zit dus 2,5 jaar tussen je tweede en jongste?

vor 2 Monaten

Reactie op Twister2021

Hi, Ik heb geen derde zwangerschap meegemaakt. Maar in mijn eerste zwanger ...
Dank voor je reactie! Ik ben heel erg zoekende geweest in die “professional”. Niets hielp voor mijn gevoel… Sporten leek voor mij de enige remedie (na de bevalling, tijdens zwangerschap hielp dit niet)

vor 2 Monaten

Reactie op minke2020

Net bevallen van de vierde en bij mij is het bij elke zwangerschap alleen m ...
Gefeliciteerd! Wat lastig lijkt me dit voor je.. welke dingen (behalve rust nemen) heb je gedaan om het onder controle te houden?

vor 2 Monaten

Reactie op Lilalaaa

Hier een positief verhaal, maar dat is zeer zeker niet altijd zo. Eerste be ...
Jeetje wat fijn en positief! Dat geeft iets meer moed gelukkig 🍀 Zijn er dingen die je anders hebt gedaan? Was je fitter je zwangerschap in gegaan bijvoorbeeld?

vor 2 Monaten

Reactie op Fief

Jeetje wat bijzonder en fijn voor je! Dat hoor je niet vaak. Hoe denk je da ...
Bijna 4 jaar. Het begon met 2,5 beter te gaan en ze was net 3 toen ik weer zwanger werd. Dat maakt enorm uit natuurlijk. Hoefde niet meer te tillen, kinderen waren veel zelfstandiger. Ik had in de tussentijd ook veel geleerd wat hielp en waar ik rekening mee kon houden. En mijn spieren waren zoveel sterker als toen ik voor de tweede keer zwanger werd.

vor 2 Monaten

Reactie op Fief

Gefeliciteerd! Wat lastig lijkt me dit voor je.. welke dingen (behalve rust ...
Morfine medicatie gebruiken 2 keer per dag 🫣 maar dat was echt alleen de laatste 5 weken toen ik zelfs niet meer kon liggen zonder ondraaglijke pijn. En daarnaast was ik onder behandeling van bekken fysio, chiropractor en trigger point massage. Na mijn 6 weken controle van de keizersnede moest ik van de gyneacoloog starten met revalidatie traject. Dus ben benieuwd.

vor 2 Monaten

Hier geen derde kindje maar wel 2 zwangerschappen met ernstige bekkeninstabiliteit achter de rug. Tussentijds heb ik met postpartum krachttraining, postnatale pilates en een bekkenfysio mijn kracht en core weer helemaal opgebouwd. Ook heel veel aandacht besteed aan bil/rug/hamstring spieren en aan mobiliteit en flexibiliteit. Helaas kreeg ik bij de 2e zwangerschap in week 8 alweer pijnklachten. Gelukkig wist ik wel beter hoe ik er mee om moest gaan, dus heb ik sneller aanpassingen gemaakt. Daardoor was ‘t minder pijnlijk omdat ik meer rust nam. Ben nu 2 weken postpartum en ik heb nog veel pijn, waarschijnlijk is het door de bevalling nog extra verslechterd. Terwijl de fysio helemaal onder de indruk is van mijn core en spierkracht. Ik heb alweer zichtbare abs 2 weken na de bevalling 😬 Maar helaas beschermen sterke spieren dus helemaal niet altijd tegen bekkenpijn, wat ik wel gehoopt had natuurlijk 🥲 En dat is ook de reden van m’n berichtje, je kunt wel heel goed revalideren maar er dit echt een onvoorspelbare hormonale component aan bekkeninstabiliteit. En daar doe je niet zo veel aan als je zwanger bent!

vor 2 Monaten

Hier ook een positief geluid. Bij de eerste ernstige bekkenklachten gehad, vanaf 3e trimester begon het en tegen mijn verlof was ik praktisch invalide. Kon nog 30 min per dag lopen en de rest alleen plat liggen. Advies was steeds rust nemen. Dus bij pijn ging ik liggen tot de pijn weg was en ik weer iets kon. Tegen t einde dus niks meer :/. Dacht dat ik nooit meer een 2e zwangerschap aan zou kunnen. Toen post partum bij specialist in Leiden terecht gekomen. Cecile Rost. Heeft ook n boek geschreven (healing pelvic pain during and after pregnancy) na 10 maanden weer pijnvrij bij normale dagelijkse activiteiten. Veel oefeningen meegekregen en haar methode hielp heel erg het te begrijpen. Toch een 2e zwangerschap aangedurfd. Mijn 1e was toen 14 maanden. Bij 16 weken begon dit x de bekkenpijn. Ik merkte heel duidelijk dat het kwam na lang zitten. Op n werkdag had ik zoveel meer last dan als ik thuis achter mn dreumes aan moest 'rennen' + tillen en verzorgen. Wat mij toen hielp was minder lang zitten (dus minder werken en sneller met verlof) veel wandelen en mn oefeningen trouw dagelijks. Mobiel gebleven tot het einde, wandelen, fietsen kon ik nog in week 40. Maar zitten ging niet meer, alleen op een bal of op de grond. Verder liggen of lopen. Herstel was veel vlotter en weinig pijn gehad post partum. Alleen het zitten moest ik weer langzaam opbouwen. Na 10 maanden weer zwanger van de 3e. Nu in t 3e trimester. Kreeg nu in week 11 al bekkenpijn. Heb t nu nog steeds onder controle door veel af te wisselen, veel te wandelen en oefeningen te doen. Dit lukt me minder doordat het leven drukker is met 2 kleintjes en daardoor wat meer pijn. Nu 3e trimester, gestopt met werk en heb de pijn nu grotendeels onder controle. Kan vooralsnog nog goed wandelen en voor de kinderen zorgen. Mijn tip is echt dat boek en methode van Cecile. Voor mij echt wereld van verschil gemaakt. Je kunt ook onder behandeling bij haar gaan in Leiden.

vor 17 Tagen

Reactie op Anuno

Hier ook een positief geluid. Bij de eerste ernstige bekkenklachten gehad, ...
Dankjewel voor de tip over het boek van Cécile rost. Net erin begonnen en ik lees zoveel herkenning van na mijn 1ste zwangerschap. Erg fijn, had ik het toen maar gelezen, want het duurde echt zo lang voor iemand erkende waar mn bekken, rug en bilpijn vandaan kwam. Ik ga de oefeningen nu thuis proberen (ben weer 29 weken zwanger en de bekkenpijn is weer terug), hopelijk helpen ze bij mij net zo goed als bij jou 🤞

vor 17 Tagen

Heej ik volg al een tijdje mama.lotje op insta. Ze had!! Altijd bekkenklachten maar is een kanteltraject gaan volgen bij Paul en chantal , casa nostra zoiets. Ik geloof dat ze compleet pijnvrij is. Het is absoluut geen goedkoop traject maar als ik de reviews lees moet het veel belovend zijn. Ik heb deze zwangerschap ook weer last. Eigenlijk nooit volledig pijnvrij geweest. Als ik nu weer lang na pijn houdt ga ik me verdiepen in dat kantel traject. Wat me nu nog helpt is optijd gaan liggen en me bekkenband te dragen.

vor 16 Tagen

Reactie op ry2024

Heej ik volg al een tijdje mama.lotje op insta. Ze had!! Altijd bekkenklach ...
Hoi! Ik ga dit traject in september volgen. Als je wil, kan je me toevoegen hier en dan kan ik je op de hoogte houden!

vor 16 Tagen

Reactie op Anoukenbaby

Hoi! Ik ga dit traject in september volgen. Als je wil, kan je me toevoegen ...
Ga ik doen, ben benieuwd.!