20 Reacties

7 maanden geleden

Fouten marge op die metingen is best hoog. En ook als de baby wel aan de grote kant is hoeft dat verder niet erg te zijn. Mijn zoontje was bij geboorte 4,8 kg. Hij zat boven de bovenste lijn op de curve. We waren beide gezond, ik had geen zwangerschapsdiabetes. Mijn zoontje is nog steeds een grote gezonde jongen. Vrij snel na de geboorte boog het de groeicurve af naar 1 lijntje boven het gemiddelde en daar zit hij sindsdien qua groei nog steeds. Bijna 2,5 en al in maat 104. Hij is niet “dik”, wel heel erg lang. Dus, het hoeft niets ergs te betekenen :)

7 maanden geleden

Waar maak je je precies zorgen om?

7 maanden geleden

Reactie op Papaya

Waar maak je je precies zorgen om?
Jaa, ze zeiden dat zo “ verontrustend” in mijn ogen dus dacht hè hoe kan dat dan. En aangezien ik al veel miskramen heb gehad ben ik gewoon met alles bang, zit beetje tussen m’n oren. Maar fijn om te horen dat er nergens voor nodig is :)

7 maanden geleden

Die metingen zeggen helemaal niks. Bij mijn 20 weken echo werd hij op p91 gemeten. Dus moest ik ook de hele diabetes test riedel in, waaronder een controle bij de gynaecoloog. Die ging meten, wat denk je, p33 🤣. Toen ben ik gestopt met me druk maken over uitspraken over hoe groot of klein de baby was.

7 maanden geleden

Reactie op Vienne98

Jaa, ze zeiden dat zo “ verontrustend” in mijn ogen dus dacht hè hoe kan da ...
De volgende keer zou ik direct even doorvragen als je het gevoel hebt dat hun toon verontrustend is 😊 en snap je zorgen hoor, het is je kindje. Maar het hoeft niet direct iets ergs te zijn, er worden heel veel grote kindjes geboren in NL!

7 maanden geleden

Reactie op Aaatje

Die metingen zeggen helemaal niks. Bij mijn 20 weken echo werd hij op p91 g ...
Om deze reden heeft mij vk vorige keer geen groeiecho’s gedaan. Ze zei dat er zo vaak fouten worden gemaakt qua metingen. Een paar mm is al zo’n groot verschil in termijn etc. Ik heb nooit geweten dat mijn kind zo groot was tot de bevalling 🤣 heel blij om, nooit zorgen gehad.

7 maanden geleden

Heel eerlijk, metingen worden door mensen gedaan en die maken wel eens foutjes. De ligging van je kindje kan ook niet bevorderlijk zijn voor een goede meting, hierdoor kan je wel is hebben dat het eerst te klein, dan te groot etc is. Een second opinion is altijd goed in zon situatie. Ik zou mij niet te druk maken hoor.

7 maanden geleden

Ieder kind groeit op z'n eigen manier een gemiddelde is maar een gemiddelde daar kan je boven of onder zitten. Mijn dochtertje had een iets dikker buikje dan het gemiddelde en langere benen dan het gemiddelde maar ze is een perfect baby'tje

7 maanden geleden

Maar ik zou je zeker laten checken op suiker want mijn kind was 4,5 kilo bij de geboorte en ik had een niet normale dikke buik en in het ziekenhuis vonden ze het heel raar en vreemd dat ik bij de verloskundige nooit gecheckt was op suiker

7 maanden geleden

Mijn eerste kindje was ook wat groter dan gemiddeld, p85. Geen zwangerschapsdiabetis. Wel 5 weken te vroeg, maar hee gelukkig had ze wat reserves en was het voor de termijn gewoon al een sterk meisje. Is altijd wat groter geweest als baby en groeit nu juist op een heel gemiddeld lijntje. Nu 34 weken zwanger van een kindje op p95. Met 26 weken getest op zw.sch.diabetis en donderdag voor de 2e keer. Baal wel, maar ja het is ook goed dat ze hier naar kijken. Je hoort ook zo vaak dat metingen afwijken. Of zijn jullie zelf misschien lang of groter gebouwd?

7 maanden geleden

Ik zou je niet te veel vastpinnen op de metingen. Vriendin van mij was medisch en heeft mega veel echo's gehad. Daar werd keer op keer gezegd dat de baby heel groot was, echt p bovenin de 90 steeds. Baby is met bijna 41 weken geboren en woog 3,5 kg. Hartstikke normaal gewicht dus. Hij had in verhouding wel lange benen en vaak schatten ze de grootte in op basis van de benen. Daar kan het dus ook mis gaan.

7 maanden geleden

Reactie op -Pip-

Mijn eerste kindje was ook wat groter dan gemiddeld, p85. Geen zwangerschap ...
Ja het is wel echt fijn dat ze hier op controleren! Nou de kleine heeft wat lange beentjes maar ik ben zelf 165 en mijn man 178 dus we zijn niet echt lang ofso 😅. Achja als hij maar gezond is dan is het prima.

7 maanden geleden

Vooral niet te druk om maken en lekker de controles doen die ze aangeven. Bij ons werd er gezegd dat we een grote baby hadden. Tijdens de 20wkn echo p91 en daarom extra echo en toen was t p89. Wij zijn beide groot dus logisch dat we een grote baby zouden krijgen vond de verloskundige. Om die reden hoefde ik geen verder onderzoek, maar was t wel nodig dan prima. Alles in t belang van de baby en mama. En uiteindelijk ook fijn om te weten ivm de bevalling als er daadwerkelijk echt een grote baby komt. Maar realiseer je dat de metingen ook lastig te doen zijn en niet altijd 100% hetzelfde uitpakken.

7 maanden geleden

Heel fijn om reacties te lezen. Ik loop al een paar dagen met hetzelfde rond. Voel me nu gelijk beter haha 🙈

7 maanden geleden

Bij onze 20 weken echo is ook gezegd dat de baby groot is. Zijn beentjes en buik zaten rond de p82 en zijn hoofdje op p98. Vooral van het hoofdje schrok ik heel erg. De echoscopist had niet zo veel zorgen en maakte alleen maar grapjes: Dat wordt minder snoepen meid en je kan wel stoppen met kleertjes in maat 50 kopen, want dat gaat hij nooit passen. Op mijn vragen over evt. zwangerschapsdiabetes kwam geen reactie. De volgende dag heb ik de verloskundige gebeld, omdat ik er echt wakker van lag. Zij gaf aan dat de baby net een groeispurt gehad kan hebben. Ook zei ze dat het echt millimeter werk is. Om mij gerust te stellen krijg ik volgende week bij hun met 30 weken een groeiecho. We hebben met 24+2 nog een pretecho gehad en hier kwam uit: hoofdje p77, beentjes p82 en buik p57. We gaan er maar gewoon vanuit dat het geen mini is en verder heb ik me er helemaal bij neergelegd. Ik heb trouwens gewoon wat kleding in maat 50 gekocht. 😊

7 maanden geleden

Pas later in de zwangerschap zou ik me zorgen maken. Vorige zwangerschap p98, ik moest me geen zorgen maken. Zou allemaal meevallen. Ik had aangegeven dat tienponders en extreem moeilijke bevalling veel in de familie voorkwamen. Werd allemaal weggewuifd. Ik was nog jong en het zou wel meevallen. Ingeleid worden met 38 weken? Nee joh, onzin. Nou ik heb het geweten. Wat een hel van 27 uur en wat een groot kind. Zoveel toeters en bellen voor hij ter wereld kon komen. Ik heb wekenlang in bed gelegen met een langdurig herstel. Dit keer gelukkig een andere verloskundige en gynaecoloog die me serieus nemen, waarbij ik extra groei controles krijg, suiker test en waarbij ik eerder ingeleid mag worden mocht het weer zo’n grote zijn. Echt jammer, het heeft mijn kraamtijd en de eerste maanden een zwarte rand gegeven. Mijn herstel was daardoor ook lang en moeizaam. Ik mocht weken niet langer lopen dan 10 minuten per dag. Ik zou me nu nog niet druk maken, maar het wel blijven monitoren. Natuurlijk hoeft een groot kind niet een vreselijke bevalling te zijn. Het gaat vaak zat wel prima. Maar met mijn familie achtergrond hierin (en zelf ben ik niet groot/breed) had hier echt anders gehandeld moeten worden!

7 maanden geleden

Dit had ik ook tijdens mijn zwangerschap, eerst was hij aan de kleine kant, toen weer aan de grote kant, hij zou een groter hoofdje dan gemiddeld hebben en korte beentjes etc etc. Mijn zoontje is geboren met 3440 gram, dus helemaal niet groot/zwaar, en zijn beentjes en hoofdje zijn helemaal prima, niks te groot of te kort. Dus geen zorgen maken!

7 maanden geleden

Ik merkte dat het heel erg per echoscopist verschild. De VK vertelde dat ook, het kan wel echt ruim een week verschillen. Zh echo gehad omdat bmi net op het randje was. Zh zei p90 en wilde mij medisch maken en suikertest etc - ik ging in de ankers, wilde zo ver mogelijk weg blijven bij een ziekenhuis. 2 weken later echo was p65, 4 weken later p75. Toen met 34 weken nog eens en toen was het p95. Ze is geboren met p70. Dus ik zou zeggen uit mijn ervaring, als ze mooi in verhouding is - heb je een gezonde baby, moet je niet aan de hoeveel weken twijfelen (als ze net een beetje draaien tijdens een meting kan dit een cm schelen, dat is ruim een week!) en is het pas zeker als ze is geboren ☺️

één maand geleden

Hoi Vienne, Ben even benieuwd hoe het afgelopen is? Hier vandaag bij de 20 weken echo geschat op p90 dus ietwat zenuwachtig nu. Was in het ziekenhuis, volgende week hebben we een afspraak bij de verloskundige. Hoe is je bevalling verlopen en was de kleine ook echt groot?

één maand geleden

Reactie op Bonsai

Hoi Vienne, Ben even benieuwd hoe het afgelopen is? Hier vandaag bij de 20 ...
Ik ben geen Vienne, maar onze zoon was ook groot geschat. Bij de 20 weken echo waren zijn benen en buikje p82 en zijn hoofdje p98. Hij lag in stuit en o.a. vanwege zijn grote durfde ze een stuitbevalling in het ziekenhuis niet aan. Hij is met 38 weken met een keizersnede geboren, was 51 cm en woog 3.2 kg. Hij heeft ongeveer 6 weken maat 50 gedragen en de echoscopist zei dat hij dit nooit zou passen. 😂