98 Reacties

15 dagen geleden

Ik heb mega spijt van die veel hogere hypotheek. Zou het je echt afraden. Zoveel fijner om ruim over te houden, zonder zorgen een nieuwe tuin te kunnen plannen bijv. Of een rolluik, of whatever.

15 dagen geleden

Hier ook bijna aan de mag, maar zeker genoeg ruimte om te sparen en op vakantie te gaan etc. Hangt ook van je groei in salaris misschien af?

15 dagen geleden

Wij hebben nog lang niet onze maximale hypotheek (€1400 terwijl de max €2000 is) en ik heb al moeite met sparen omdat er echt een grote kostenpost zit in de kinderopvang (€1100,-) Deze post wordt niet meegerekend in de berekening voor je maximale hypotheek. En dan heb ik nog niet eens over de overige extra uitgave die kinderen met zich mee brengen. En dat vakanties duurder zijn dus je meer moet sparen etc. Ik zou het dus zeker afraden en adviseren om andersom te kijken. Als je nu je uitgaven op papier zet, wat zou je dan maximaal aan hypotheek uit willen geven en wat kan je lenen voor dat maandbedrag. Dan zit je een stuk veiliger.

15 dagen geleden

Wij hebben dit niet gedaan destijds. Wat als er iemand van ons ziek wordt. Of iets anders waardoor je misschien de hypotheek niet kan ophoesten. Wij vinden het risicovol

15 dagen geleden

Wij hebben bewust niet voor onze Max gekozen om de redenen die jij opgeeft. Wat hij hebben gedaan om die beslissing te nemen, is een excel bestand maken met al onze uitgaven. Een voor de max hypotheek, een voor een lagere hypotheek. Alle kosten, vaste lasten maar bijvoorbeeld ook nieuwe kleertjes voor ons kindje hebben we erin opgenomen . Zo hadden we een mooi overzicht van de situatie waarin we zouden zitten bij een max hypotheek en een lagere. Bij de max zouden we moeten penny pinchen, en dat wilden we niet. Dus wij zijn voor een lagere gegaan. Succes!

15 dagen geleden

Wij hebben echt besloten omdat niet te doen. Gewoon aangegeven wat wij maximaal kwijt wilden zijn per maand. Op basis daarvan gekeken welk hypotheek daarbij past. Max bedrag was veel hoger.

15 dagen geleden

Denk dat veel mensen zich verkijken op alle extra kosten. Wij hebben in 2021 een huis gekocht. Gelukkig een lage rente. Destijds ook nog geen kids. Maar als je de prijzen van toen vergelijkt met nu , dan is dat wat overblijft onder aan de streep. Minder dan begroot

15 dagen geleden

Reactie op M_1986

Wij hebben echt besloten omdat niet te doen. Gewoon aangegeven wat wij max ...
Hier hetzelfde. Max is bij ons op de een of andere manier echt veel, veel meer dan we kunnen betalen. Dit komt ook grotendeels door dure boodschappen (eten veel biologisch) en kinderopvang die heel duur is voor 2 kinderen. Wij kunnen niet EN de hoge hypotheek EN de opvang betalen, die houden geen rekening met elkaar namelijk en gaan beide uit van een hoog inkomen. Als iedereen op de basisschool zit nog maar eens kijken…

15 dagen geleden

Hoe zijn je uitgaven afgelopen maanden geweest? Met de max hypotheek, had je dan kunnen sparen? Dan heb je voor een groot deel al je antwoord, behalve dat gemeentelijke belastingen, g/w/l en onderhoud huis anders kunnen zijn

15 dagen geleden

Verwacht je nog groei in salaris de komende jaren? Wij hebben net na het kopen van onze woning flink zuinig geleefd maar hebben ondertussen meer financiële ruimte door stijging in het salaris.

15 dagen geleden

Volgens mij zitten wij wat onder ons maximum. Helaas wel duur huis qua onderhoud dus veel zelf doen. Wij hebben flinke spaarbuffer achter de hand. Dit was voor ons reden om toch te doen. Sparen valt tegen, maar is ook omdat we nog veel aan opknappen zijn in fases. Dus dan een X een nieuw vloerkleed, dan een nieuw gordijn in logeerkamer. Ik hoop dat er wat ruimte gaat komen als dit soort uitgaven minder worden. De vakantie ging bij ons bijv van spaargeld.

15 dagen geleden

Reactie op Tafellamp

Volgens mij zitten wij wat onder ons maximum. Helaas wel duur huis qua onde ...
Ter aanvulling: wij hebben één kind op de opvang voor 2 dagen. Tweede volgt eind dit jaar. Dus dat zal zo’n 400 euro per maand extra zijn denk ik.

15 dagen geleden

Ik zou gewoon naar de maandlasten kijken. Als ik nu mijn maximale hypotheek bereken via ING, dan zitten we aan een bedrag van 5600 bruto per maand wat we maximaal kunnen lenen. Dat zou ik echt NOOIT van mijn leven uitgeven aan een huis per maand. We zitten nu op een bedrag van 2100 per maand. Met dit bedrag kunnen we nog ruim sparen, uitgeven, op vakantie, luxe leven en hoef ik niet op te letten en twee kids naar de opvang brengen a 1500 euro netto per maand 🤪. De huidige rente is ook erg hoog. Dus ik zou kijken naar wat je inkomen netto is, en hoeveel je kwijt bent aan vaste lasten en wat je over wil houden per maand om te ‘leven’. Een eigen huis is ook echt duur. Wij hadden lekkage begin dit jaar en 3600 euro aan dakreparaties moeten uitvoeren. 2 jaar eerder al een nieuw dak a 15000 euro. Dus je hebt zeker marges nodig.

15 dagen geleden

Nou ik snap wel waarom ze een maximale hypotheek eraan vastzetten.. en zelfs dat is dan nog aan de krappe kant, ik ben nu 4 dagen gaan werken om zo nog wat extra te sparen. 1650 euro hypotheek, dan al je andere lasten en ook nog is je belastingen voor het huis, afvalstoffenheffing etc.. we zijn zo 3800 euro kwijt aan alle vaste lasten , daarnaast willen we ook nog normaal leven, boodschappen halen etc

15 dagen geleden

Reactie op muppetsofie

Wij hebben nog lang niet onze maximale hypotheek (€1400 terwijl de max €200 ...
Hier helemaal mee eens

15 dagen geleden

Wij hebben toentertijd wel maximaal gedaan, maar we hebben eigenlijk altijd al wel met 1 salaris de vaste lasten kunnen betalen en met de andere kunnen sparen. We waren wel jong toen we een huis kochten en de rente was laag, dus dat scheelt wel. Al vrij snel hebben we beiden stappen in salaris gezet.

15 dagen geleden

Huis onderhoud is helaas wel meer dan een badkamer. Jaarlijks heb je ook onderhoud, dus ik zou dit zeker meenemen als vast maandbedrag. Volgens eigenhuis is jaarlijks onderhoud 1 procent van de totale waarde van de woning.

15 dagen geleden

Reactie op Ingeee_93

Huis onderhoud is helaas wel meer dan een badkamer. Jaarlijks heb je ook o ...
1% vind ik nog aan de krappe kant. Wat al eerder werd gezegd, een nieuw dak kost zo 15000 euro. Waarschijnlijk niet nodig, maar het zal maar nodig zijn... Wij zijn de afgelopen jaren zeker wel aan de 1% gekomen en hebben al het verfwerk (muren en al het houtwerk binnen en buiten) zelf gedaan. Als we dat uitbesteed zouden hebben, waren we op meer dan 1% uitgekomen. En dan heb ik alleen nog maar de grote klussen geteld, niet alle tripjes naar de gamma waar je voor 3 kleine items somehow al 100 euro kwijt kunt zijn. En aanschaf van tools zoals een ladder en een grasmaaier

15 dagen geleden

Wij zitten er iets onder, maar niet heel gek veel. Kunnen goed sparen, maar wat we lenen is niet omdat het kon volgens de hypotheekverstrekker, maar omdat het kon op basis wat wij eraan uit wilden geven. Wij hebben laten berekenen op 2 inkomens, maar wij hebben berekend dat de hypotheek +vaste lasten (excl. luxe) moet kunnen worden betaald met het laagste inkomen. Zo kunnen wij theoretisch een maandloon sparen. In de praktijk is het spaarbedrag een goede €1000,- tot €1500,- minder door opvang, luxe etc.. bedenk ook dat alles steeds duurder wordt en je loon niet meestijgt, tenzij je grote stappen maakt. Ter illustratie: Bij onze vorige woning konden wij bij het afsluiten 1/3 van het inkomen sparen. Na een 10 jaar was die 1/3 veranderd in vaste lasten en hadden wij gelukkig loonsprongen gemaakt anders hadden we mogelijk het huis niet meer kunnen veroorloven.

15 dagen geleden

Wij hebben het toen wel gedaan, maar het was een bouwdepot, dus wat we nieg gebruikte zorgde nadat we klaar waren gelijk voor een lagere hypotheek. We hadden dus door zelf te bouwen ook gelijk een nieuwbouw huis, dus geoot onderhoud duurt nog een paar jaar.. Verder zijn wij nog redelijk jong, dus groeien ook nog relatief meer in salaris. We kunnen nu in het algemeen nog wel sparen, soms een maand niet als daarin duurdere uitgave zoals de auto of vakantie zijn. Het is alleen wel een ander soort hypotheek dan voor een huis kopen.