10 Reacties

één jaar geleden

Ik kolfte 10 a 20ml rond die tijd! Beste is je kindje zo vaak mogelijk aan te leggen, elke 2 uur of elk uur is ook helemaal oke. Kolven zou ik -behalve in overleg met lactatiekundige- nog niet doen, zodat je productie volledig afgestemt wordt op je kindje. Een gecertificeerde lactatiekundige vind ik trouwens wel echt een aanrader. Heeft me zoveel zekerder gemaakt!

één jaar geleden

Ik denk dat je zeker niet alleen bent met je probleem en angst. Het is best moeilijk te vertrouwen op je lichaam en het geloof te hebben dat jouw voeding voldoende is en dat je baby voldoende binnenkrijgt. Er zijn ontzettend veel borstvoedende mama’s die hier onzeker over zijn, maar geloof me, het wordt makkelijker en dat vertrouwen zul je vast krijgen 😊 Ik denk dat het in jouw geval zeker goed is een lactatiekundige te raadplegen, zij kan je vast geruststellen en handige tips geven. Het heeft mij in ieder geval héél erg geholpen. Probeer daarnaast een beetje te ontspannen, hoe moeilijk dat ook is. Bij borstvoeding komen veel hormonen kijken, waarvan oxytocine en prolactine de belangrijkste zijn. Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd, dus als je het nog niet deed: héél veel knuffelen met je baby en lekker huid op huid liggen. Veel succes!

één jaar geleden

Deze onzekerheid is heel herkenbaar en dat blijft het wel een beetje met BV omdat je niet weet wat ze binnenkrijgen, want je borsten zijn nou eenmaal geen maatbeker😉 Allereerst, hoe is zijn gewicht nu? Komt hij aan? En wat heb je afgesproken met de kraamzorg qua plan? Ik vind het namelijk gek dat je bijvoedt maar niet bijkolft op vaste momenten. Dat was heel duidelijk wel een onderdeel bij mij. Wat voor bijvoeding geef je? KV? ik vertel je even hoe het bij mij is gegaan omdat elke situatie anders is. Na 4 dagen viel ons zoontje te veel af. We hebben hem 24 uur toen bij gevoed met Kv. Dat hield in, om de drie uur eerst drinken bij mij. Dan de melk die ik gekolfd heb van de vorige sessie en dan aanvullen tot 30cc melk met KV. dus had ik 5 gekolfd dan kreeg die 25 KV ook. Na 24 uur zijn we gestopt omdat ie toen 180 gram was aangekomen. Daarna was het schema elke 3 uur aanleggen, daarna gekolfde melk geven die ik de vorige keer had gekolfd. Het was heel belangrijk dat ik na het voeden meteen ging kolven. Zo geef je een seintje aan je borsten 'de baby drinkt nog steeds' en gaan ze meer melk maken. Dit heb ik een paar dagen gedaan en daarna ook weer afgebouwd en hem meer/alleen maar aan de borst laten drinken. Wat ik zou doen sowieso is een lactactiekundige in schakelen zo snel mogelijk. Mijn tip zou zijn na elke voeding kolven. Die melk kan je dan geven bij je volgende sessie om bij te voeden ipv KV. Dit kolven is belangrijk om je productie op te krikken. En je moet kolven na een voeding. Elke 3 uur. Maar echt schakel een lactactiekundige in. Je bent niet de enige met deze onzekerheid maar vind het wel erg slecht dat je kraamzorg er (volgens mij) weinig bij begeleidt heeft! Aantal websites die helpen met informatie is la leche League https://www.lalecheleague.nl/. Of facebookgroepen zoals Vraag 'n lactactiekundige Borstvoedingforum la leche League

één jaar geleden

Ik kolf ook altijd vrij weinig, maar geef wel al bijna 1 jaar bv. De hoeveelheid die je kolft zegt niet perse iets over je productie, omdat je kindje altijd meer uit de borst krijgt dan een kolf. Mijn dochtertje was na de geboorte ook teveel afgevallen en ik kreeg ook het advies om bij te voeden (van de kraamzorg en vk). Alleen ik heb toen ook een lactatiekundoge ingeschakeld. Die zei meteen: 'stoppen met bijvoeden en zoveel mogelijk aanleggen'. Met bijvoeden hoe je het probleem enigzins in stand en door veel aam te leggen wordt juist je productie afgestemd op je kindje. Ik ben heel blij geweest met dat advies. Het was even pittig, maar door veel aan te leggen werd mijn productie wel beter afgestemd op ons dochtertje. Kolven ben ik pas later gaan doen (ook op advies van de lactatiekundige). Toen ik weer moest gaan werken en mijn productie stabieler was. Ik zou als ik jou was ook even een lactatielundige inschakelen.

één jaar geleden

Reactie op Mama Aapie

Deze onzekerheid is heel herkenbaar en dat blijft het wel een beetje met BV ...
Ik ben het hiermee eens.

één jaar geleden

Oh en mega belangrijk en vergeten te zeggen: kolfproductie is NIET representatief voor wat je kindje binnenkrijgt!

één jaar geleden

Niet twijfelen, maar de hulp van een IBCLC-lactatiekundige inschakelen! Ik vraag me af of bijvoeden wel goed is voor je productie ook. Als ze weer honger heeft, zou ik ze weer aanleggen ipv bijvoeden. Niets stimuleert je productie zo goed als een baby! 😄

één jaar geleden

Er zijn al veel goede tips gegeven. Wat je kolft zegt niet iets over hoeveel je kindje drinkt, hopelijk helpt dat wat tegen je bezorgdheid. En ja, herkenbaar hoor, die onzekerheid! Knap dat je ondanks deze onzekerheid doorzet. Het is ook allemaal nieuw, kindje, borstvoeding, slaaptekort. Ik vond het heel fijn om van een lactatie deskundige tips te krijgen, dan weet je zeker dat die tips passen bij jouw situatie. Heel veel succes!

één jaar geleden

Zo veel mogelijk aanleggen. Je borsten reageren hier automatisch op door meer te produceren. Zelfs als is het maar voor 5 minuutjes, het geeft het signaal dat er meer melk nodig is. Bij het kolven is het altijd minder, want dat is een machine en zorgt er niet voor dat er hormonen vrijkomen. Genieten van je kleintje aan de borst, de natuur heeft het prachtig gemaakt 🥰

één jaar geleden

Ik heb ook al gereageerd op je vorige topic maar ik zou de baby veel vaker aanleggen. Om de 3 uur is best weinig op deze leeftijd, ik zou bij elk signaal aanleggen. Kolven is op deze termijn (de eerste maand) niet echt handig om te doen omdat je borsten het meest gestimuleerd worden door het drinken van je baby. Zelf genoeg eten en drinken, lekker je rust pakken en de baby zoveel mogelijk aan de borst. Ik zou ook proberen geen flesje meer te geven na de borst maar gewoon echt vaker te voeden.