64 Reacties

één jaar geleden

Waarom wil je wel doorgaan? Waarom wil je stoppen? En wat weegt dan zwaarder? Je zou ook kunnen nadenken over een combinatie van borstvoeding en kunstvoeding, misschien voelt dat wel goed.

één jaar geleden

Ik heb zelf geen borstvoeding gegeven maar is het geen optie om bij te voeden met kunstvoeding?

één jaar geleden

Lactatiekundige om hulp vragen?

één jaar geleden

De voedingen worden (als het goed is) vanzelf korter! Bij ons in het begin ook 45-60 min en veel clusteren in de avond waardoor ik twijfelde om door te gaan. Laat eens een wijkverpleegkundige meekijken, misschien is de drinktechniek nog niet goed waardoor je kleintje niet genoeg binnen krijgt nu.

één jaar geleden

Deze situatie klinkt mij bekend in de oren en ik heb doorgezet. Zo vaak gedacht ik stop ermee, maar toch niet gedaan. Ondanks kloven, het idee dat hij weinig dronk, snel in slaap viel tijdens een voeding, enz. ben ik wel blij dat ik heb doorgezet. Zelf groot geworden met kv, maar mijn ouders hadden een hele weg te gaan met allergieën, sterk reageren op voeding en veel huilen. Ik weet niet of dit zo zou zijn bij mijn zoontje, dus daarom dit blijven proberen. We zijn nu negen maanden verder en hoef als we ergens heen gaan nooit om flesjes met melk te denken. Altijd bij de hand. Hij vindt het nog steeds super fijn en lekker, het is echt zijn momentje om even tot rust te komen en te ontspannen. Ik merkte na een maand of 2-3 dat er voedingen vervielen en ze richting de 6 maanden ook korter gingen duren. Met 6 maanden begonnen met vaste voeding en toen werden het nog minder voedingen. Wat mij erg hielp was: gewoon meegaan op zijn ritme en de rest loslaten, af en toe mijn partner een flesje laten geven en dan zelf nog even slapen en daarna kolven en hulp vragen van je omgeving. Met kv moet je ook flesje maken, schoonmaken, enz en ook ‘s nachts, dus daar ben je ook weer extra tijd aan kwijt.

één jaar geleden

Allereerst, vervelend dat je je zo voelt! Ik herken de onzekerheid enorm, zeker in het begin. Inmiddels geef ik al bijna 13 maanden BV. Nooit gedacht dat te zeggen! Ik ben wel benieuwd waarom je zegt dat hij niet veel gegroeid is, wat was zijn gewicht bij geboorte en nu? Binnenkort heb je denk ik je eerste CB bezoek? Zou daar ook eens vragen naar z'n groei. Ook handig is om een app te gebruiken om de WHO curve te gebruiken. Die zet het namelijk af tegen BV kinderen. De Curve die CB gebruikt is van het TNO waar in Nederland veel KV kinderen zitten (die groei gaat anders dus kan ook onzeker maken na verloop van tijd). Je zegt dat je denkt dat hij niet verzadigd raakt, waarom denk je dat? Besef je wel dat je pas 3.5 week BV geeft! Dat je geen voorraad hebt is niet raar! Als het voor je goed voelt om met Kv te beginnen moet je dat doen. Als je toch door wilt gaan kan ik je adviseren een lactactiekundige in te schakelen of laagdrempeliger informatie op te zoeken via La leche League Facebook groep van La leche league Facebookgroep Vraag 'n Lactactiekundige Facebookgroep Borstvoedingforum De juiste informatie helpt je wellicht gerust te stellen. Dat had ik in ieder geval. Een baby die bijvoorbeeld onrustig aan de borst drinkt betekent niet dat hij/zij niet genoeg krijgt. En heel eerlijk? Het begin is pittig! Maar na verloop van tijd krijg je een ritme en de vrijheid komt vanzelf als je een voorraadje hebt. Mag ik vragen hoe je nu kolft?

één jaar geleden

Reactie op Buurvrouw

De voedingen worden (als het goed is) vanzelf korter! Bij ons in het begin ...
Ja dat dus, en het gevoel dat het dan steeds bij mij ligt vind ik vervelend. En dat hij dan zo weinig aankomt ook. Hoelang ben je nog bezig met borstvoeding? Met hoeveel weken werd dit ongeveer beter?

één jaar geleden

Ik zou een lactatiekundige vragen. Meestal wordt een consult vergoed. De eerste weken zijn hoe dan ook intensief of je nou kv geeft of bv. Het wordt ook echt makkelijker met de tijd (en vanaf 3 a 4 maand is voor de meeste moeders bv oprecht stukken makkelijker en sneller dan een fles). Borstvoeding is overigens echt niet iets van jou alleen, maar teamwork. Maak je partner er zeker onderdeel van. Er moet meer gebeuren dan enkel voeden. Voor wat meer slaap kan je een uur voor de verwachtte voedingstijd kolven en dan kan je partner een fles therapeutisch geven. Houd voor de voeding ook aan een kwartier per kant en kijk ook goed of je kleintje effectief drinkt.

één jaar geleden

Borstvoeding wordt met 3 maanden ineens makkelijker. Kunstvoeding heeft op langere termijn weer meer nadelen (flesjes en poeder en warm water meenemen als je ergens heengaat, schoonmaken, poeder kopen is duur, etc. Dat soort dingetjes). De voordelen van bv (altijd voeding bij je, niet klaar hoeven maken want het is altijd gelijk klaar, geen spullen mee hoeven nemen, niet uit bed hoeven, afvallen, etc.) zijn vooral in het begin niet zichtbaar want: ze drinken véél, regeldagen, clusteren, kolven is verschrikkelijk in het begin, tepelkloven, pijn, etc. Doorbijten tot het beter wordt of overstappen naar kv of een mix, dat kan blijkbaar ook. Met risico dat je hele productie stopt, maar dan heb je een combinatie van bv en kv in ieder geval geprobeerd. Je kunt een lactatiekundige me laten kijken of je kindje wel genoeg binnen krijgt. Dat je er moe van wordt is logisch, het kost 1000 calorieën per dag extra en je hebt waarschijnlijk al slaaptekort, dus ja, het is zwaar. Je mag doen wat jij wilt, je kindje heeft er het meest aan als jij het meest gelukkig bent.

één jaar geleden

Reactie op Mama Aapie

Allereerst, vervelend dat je je zo voelt! Ik herken de onzekerheid enorm, z ...
Ja het is vooral de onzekerheid en soms het gevoel dat je het dan alleen doet. Hij is in begin meer dan 7% afgevallen. Van 3370 geboortegewicht naar 3120. Toen 1x moeten bijvoeden met kv en met borstvoeding en kolven daarna weer terug gekomen op geboortegewicht. Maar afgelopen week is hij niks aangekomen, ik was bij het CB. Daarna heb ik weer rustig aan gedaan en kwam na 3 dagen CB op huisbezoek en was 70 gram aangekomen. Zit dus nu op 3440 gram. Ik kolf nu iom wijkverpleegkundige een uur na de voeding. Dit om borstvoeding meer op gang te brengen en omdat ik een avondje weg was laatst zodat mn vriend flesje kon geven. Heeft me duswel moeite gekost haha. Kolf zo’n 20/30 ml per keer. Ja hij drinkt onrustig laatste tijd. Dank voor je tips ik ga er even naar kijken!!

één jaar geleden

Reactie op Beertje1234

Ja dat dus, en het gevoel dat het dan steeds bij mij ligt vind ik vervelend ...
Nu echt maar 10 min per voeding! Vanaf 6 wkn ging het steeds beter, ook geen pijnlijke tepels meer oid. Daarna werden de voedingen steeds korter. Clusteren stopte pas met 13-14 weken ongeveer.

één jaar geleden

Ik heb de zelfde twijfel gehad. Zoontje deed ook een uur over borstvoeding, dus ik had het idee dat ik de hele dag aan het voeden was en dat er niets anders meer mogelijk was. Hij kwam gelukkig wel super goed aan. Eerder van de borst halen werd vaak als tip gegeven, maar dan was hij na een uur al hongerig. Ik vond kolven verschrikkelijk en zag mezelf dit later op mijn werk ook niet gaan doen. Ik wilde toen gaan proberen om het te gaan combineren. Overdag als ik werk kv en in de ochtend en avond borstvoeding. Ik ben rustig over gaan stappen , maar helaas nam mijn productie super snel af . Waarschijnlijk kreeg hij toen te weinig binnen en na een paar ellendige nachten volledig over gegaan op fles. Vrijwel direct was er meer rust. Zoontje leek meer tevreden en ik had ergens ook meer rust. Hij doet het ook super op kv. Nu vind ik het af en toe toch jammer dat ik gestopt ben en vraag ik me af of ik het toch niet langer had moeten proberen. Ondanks dat ik het soms erg zwaar en slopend vond was het toch ook erg mooi. En ben ook trots op iedere week, of dag dat je je zoontje borstvoeding hebt kunnen geven. Dat nemen ze jou, en hem niet meer af!

één jaar geleden

Je bent nog maar 3,5 week bezig. Je hebt minstens tot 10wk om je zorgen te maken over hoe het straks allemaal moet. Jullie zijn elkaar nu nog aan het ontdekken, hij moet leren drinken en jouw borsten moeten leren wat hij nodig heeft. Dit wordt allemaal makkelijker. Nu overstappen op kv geeft niet perse meer rust he. Dan moet je je ineens bezig houden met aantal cc's... wat als hij wat laat staan? Moet je hem dan later wakker maken voor extra drinken? Wat als hij na zijn fles meer wil... mag dat wel? Je krijgt er vooral andere vragen voor terug. Als de curve netjes is is er helemaal niets aan de hand

één jaar geleden

Reactie op mama van Ayla 💕

Ik heb zelf geen borstvoeding gegeven maar is het geen optie om bij te voed ...
Kans groot dat dat juist productie problemen gaat geven omdat haar borsten dan nog minder melk gaan maken omdat de vraag aan de borst minder wordt. Probleem is dan ook vaak dat er te veel wordt gegeven per keer ( kv hoeveelheden), raakt het kindje aan dat soort hoeveelheden per keer gewend, kunnen haar borsten waarschijnlijk dan niet ineens bij gaan benen, waardoor kindje onverzadigd lijkt bij de bv en ze nog onzekerder wordt ( been there done that bij mijn eerste)

één jaar geleden

Ik heb precies deze twijfels gehad in het begin, maar ondanks dat toch door gezet. Hoe ik het ervaren heb was borstvoeding geven in het begin heel pittig en echt tanden bijten (ook letterlijk). Maar toen ik eenmaal die moeilijke begin periode door was (denk na 8 weken ongeveer) werd het steeds makkelijker. Mijn zoontje is nu 8,5 maand en krijgt nog steeds bv en ik ben zo blij dat ik het toch heb doorgezet destijds. Als je graag door wil gaan kan je misschien een lactatiekundige inschakelen (als je dat niet al gedaan hebt), of contact opnemen met de vrijwilligers van la leche league

één jaar geleden

Ja heel erg herkenbaar. Zoontje is nu 5 weken oud en ik heb ook al vaak op het punt gestaan ermee te stoppen. Drinkt lang en komt vaak. Ik vraag me ook vaak af wanneer het nu echt makkelijker wordt. Ik zou het ook erg jammer vinden als ik jn mijn verlof alleen maar ongelukkig was door de borstvoeding en kunstvoeding ons meer zou hebben laten genieten. Maarja niemand geeft je die garantie.

één jaar geleden

Reactie op Anoniem Nr Zoveel

Je bent nog maar 3,5 week bezig. Je hebt minstens tot 10wk om je zorgen te ...
Ja dat snap ik, maar als hij bijna niks aankomt en geel blijft begin je toch te twijfelen. Met fles krijgt hij iig genoeg wat hij wil. Heb soms aan de borst het gevoel dat hij lang sabbelt wat ik ook aan reflex of iets doe. Maar denk dat ik even moet doorbijten.. vind het wel echt wat moois hebben maar zo intensief dat ik dat minder begin in te zien

één jaar geleden

Reactie op MamaLi90

Ja heel erg herkenbaar. Zoontje is nu 5 weken oud en ik heb ook al vaak op ...
Nee precies. Lastig hè. Kolf je ook of fulltime borstvoeding? Ga misschien ook wat meer kolven en fles aanbieden. Als ik wat meer ml kolf.. Wellicht dat dat ook wat meer rust geeft. Dan hoef ik niet constant thuis te zijn..

één jaar geleden

Reactie op Kelly1012

Ik heb de zelfde twijfel gehad. Zoontje deed ook een uur over borstvoeding, ...
Ja ik denk dus ook dat ik achteraf denk had ik maar.. het heeft ook zeker wat moois! Bedankt voor je lieve woorden.

één jaar geleden

Als je eraan onderdoor gaat moet je echt je gevoel volgen! Zelf heb ik 16 maanden bv gegeven maar ging het vanaf het begin af aan super makkelijk. Altijd 10 min gedronken en kwam 1 kilo aan in de eerste maand. Dus ik heb echt makkelijk praten. Maar van vriendinnen hoorde ik dat het bij hun na 6-8 weken wat makkelijker begon te worden 🥰 misschien dat je het nog tot dan kan proberen en als het echt niet gaat stoppen? Als het nu niet goed voelt: op flesvoeding worden kindjes ook groot! 🥰