569 Reacties

茅茅n jaar geleden

Mijn tips energiezuinig leven met baby: - waterkoker gebruiken ipv stromende kraan of gasfornuis om water op te warmen, liefst eentje met temperatuur regelaar (opwarmen tot precies 40 of 60 graden) - waterbespaarders op je kranen draaien & waterbesparende douchekop op je douche - aluminiumfolie/zonnewering, lakens en gordijnen gebruiken om warmte buiten te houden ipv een airco - wasbare luiers en wasbare billendoekjes - tweedehands kopen en verkopen via vinted, marktplaats of winkel - melk indien mogelijk rustig op laten warmen op kamertemperatuur - droogrek gebruiken ipv droger - zo laag mogelijke temperatuur met wassen, de kleertjes kunnen heus wel op 30 graden - niet dagelijks in bad doen maar bijv 1-2x per week (of eens afspoelen onder de douche)

茅茅n jaar geleden

Reactie op anoniemmmmm01

Hoe Kunnen wij als consument hier iets aan bijdrage? Ik verwacht niet echt actie vanuit politiek

茅茅n jaar geleden

Reactie op Anney

Hoe Kunnen wij als consument hier iets aan bijdrage? Ik verwacht niet echt ...
Sowieso zo min mogelijk dierlijke producten eten en kopen. Er is nu een goede campagne van Wakkerdier over koemelk! Natuurlijk zou je ook vegan goede doelen kunnen steunen!

茅茅n jaar geleden

Mijn tips energiezuinig leven met baby: - waterkoker gebruiken ipv stromend ...
Wauw goede tips 鉂わ笍

茅茅n jaar geleden

Sowieso stoppen met al dat wegwerp spul. *Kopen bijna niets meer in plastic flessen/ pakken/zakken etc. *Wasbare spullen gebruiken ipv wegwerp. *Douchewekker * als ik warm water uit kraan wil vang ik het eerste koude water op en geef dat aan de tuin of regenton.

茅茅n jaar geleden

Reactie op anoniemmmmm01

Sowieso zo min mogelijk dierlijke producten eten en kopen. Er is nu een goe ...
Heb het gelezen en word hier eigenlijk wel verdrietig van. Hoe hebben we het zo ver laten komen h猫..? Ik geef zelf Bv. Moet mezelf ook dagelijks verdedigen waarom mijn dochter niet gewoon liever een glaasje melk geef. Dan zeg ik dat die ik toch? Nee van een koe, dat is veel gezonder? Is helemaal niet gezonder ze is toch geen kalf?! Het is vast en zeker prima. Maar de veronderstelling dat het gezonder is snap ik niet. Is melk 眉berhaupt echt gezond?

茅茅n jaar geleden

Hier net glazen potten gekocht om al die plastic bakjes te vervangen! Ik gebruik ze voorlopig om home made ice tea te maken 鈽猴笍 verder erg handig voor sauzen (geen roodgekleurd plastic meer!) En om overschotjes in te bewaren. Ziet er veel smakelijker uit en kan meteen in de microgolf dus ook minder afwas. En ik drink de ice tea ook rechtstreeks uit de potten 鈽猴笍 wou eerst glazen flessen kopen hiervoor maar de potten kan ik makkelijker afwassen

茅茅n jaar geleden

Reactie op Anney

Heb het gelezen en word hier eigenlijk wel verdrietig van. Hoe hebben we he ...
Jup, echt vreselijk. Nee melk is zeker niet gezond, maar pas op wat je zegt want er kunnen hier nog al snel discussies over ontstaan! 馃槱馃槱

茅茅n jaar geleden

Reactie op anoniemmmmm01

Volgens mij gebeurd er best wel wat. Veel te laat en misschien kleine dingen, maar toch. Ook zijn de voedingsadviezen vanuit het voedingscentrum veel meer plantaardig als in het verleden en houden ze rekening met het milieu/duurzaamheid. Als de meeste mensen dit alleen al zouden doen, zou dat al een verbetering zijn voor het milieu. Ik zeg zeker niet dat het niet beter kan, maar er zijn wel kleine stapjes die gezet worden.

茅茅n jaar geleden

Reactie op anoniemmmmm01

Jup, echt vreselijk. Nee melk is zeker niet gezond, maar pas op wat je zegt ...
Inderdaad dit is wel een discussie punt. Naar mijn mening is melk of zure zuivel (met mate) wel gezond. Het heeft bewezen wetenschappelijke gezondheidsvoordelen.

茅茅n jaar geleden

Zolang iedereen achter de boeren blijft staan zullen de grote stappen naar verbetering uitblijven ben ik bang.. Ikzelf eet al jaren geen vlees meer, heb zonnepanelen, vlieg al 6 jaar niet meer, was op lage temperaturen etc etc. Maar de echte aanpak hoort bij de grote vervuilers te liggen.. Boeren, Schiphol (en andere vliegvelden), Tata Steel en andere industrie, etc. Tevens aanpakken van vervuilers van het water, de rivieren en (het leeg vissen van) de zee. Vooral dat laatste zou je niet verwachten maar is ook ontzettend slecht voor het klimaat... Geen vis eten is net zo belangrijk als geen vlees eten. Ik word er ook moedeloos van als ik zie hoe recalcitrant de meeste Nederlanders zijn als het gaat om verandering. "De overheid bepaald voor mij niet ... ". Zo jammer.. Wel allemaal huilen bij droogte, hittegolven en overstromingen maar niet achter de oren krabben dat we daar echt iets mee moeten... We zijn er al veel te laat mee maar nog doet men alsof het een ver van ons bed show is.

茅茅n jaar geleden

Naast de tips die al gegeven zijn kun je ook zelf ook eenvoudig wasmiddel en deodorant maken. Ook schoonmaakmiddel is eenvoudig zelf te maken. Koop alles bij de boeren in de buurt en sowieso uit Nederland en seizoensgebonden. Zorg dat je huis goed ge茂soleerd is, vang regenwater op enz. Je kunt heel veel zelf doen denk ik. Je hebt ook wel een boek doe het zero waar veel tips in staan.

茅茅n jaar geleden

Inderdaad dit is wel een discussie punt. Naar mijn mening is melk of zure z ...
Er zijn meer studies die aangeven dat zuivel niet goed is dan wel en dan deze deze studies niet van Campina.nl maar dit zijn Harvard studies.

茅茅n jaar geleden

Reactie op Ukkie21

Zolang iedereen achter de boeren blijft staan zullen de grote stappen naar ...
Ik weet niet of iedereen achter de boeren staat hoor met de acties die ze allemaal doen. Volgens mij is het voor hun ook vrij duidelijk dat er wat moet gebeuren, de manier waarop het nu gebeurd is alleen niet zo tof. Ik snap wel dat ze in protest gaan. Eerst van alles toestaan en nu ineens de botte bijl erin. Het had eigenlijk nooit zover mogen komen. Dit betekent trouwens niet dat ik achter ze sta (ik denk ook dat er heel veel moet gebeuren daar). Maar ik snap wel dat ze het doen. Zelf eet ik trouwens ook al meer als 20 jaar geen vlees en vis meer en mijn laatste vliegreis was 10 jaar geleden. Dus sta er verder net zo in. Ik denk ook dat de grote bedrijven heel veel moeten veranderen, maar ik ben ook van de oude slogan: verbeter de wereld en begin bij jezelf. Ik zie toch ook bij veel mensen wel wat verandering, minder vlees, meer seizoensgebonden eten. Alhoewel het denk ik wel sterk van je omgeving afhangt. Want een ander deel van mijn omgeving is hier inderdaad totaal niet mee bezig. En werkgerelateerd zie ik ook veel mensen die steeds meer financi毛le problemen krijgen rondom boodschappen doen. Dan is je zorg ook niet waar komt mijn eten vandaag, maar hoe betaal ik de boodschappen. En dan kan plantaardig zeker veel goedkoper zijn (en dat benoem ik ook altijd met bv peulvruchten en een blok tofu zelf kruiden), maar als dat niet is wat je gewend bent is dat lastig omschakelen is stressvolle situaties.

茅茅n jaar geleden

Reactie op anoniemmmmm01

Er zijn meer studies die aangeven dat zuivel niet goed is dan wel en dan de ...
Dat ben ik niet met je eens, althans niet in kwalitatief goede studies. Kijk maar eens op pubmed. Maar eerlijk ik heb geen zin in weer een discussie hierover. We verschillen hier duidelijk over van mening en dat is prima.

茅茅n jaar geleden

Naast de tips die al gegeven zijn kun je ook zelf ook eenvoudig wasmiddel e ...
Wat leuk! Hou er van dubben zelf te maken! Ook al m鈥檔 eigen cr猫me gemaakt. Even zoeken hoe het moet

茅茅n jaar geleden

Inderdaad geen vlees etc. dat eten/drinken ik en m'n man al jaren niet meer. Maar wat bij mij nu helemaal nieuw is: ik ben nu helemaal aan het vergroenen geslagen. Toen we het huis een klein aantal jaar geleden kochten was zowel de voor- als achtertuin "onderhoudsvriendelijk" zoals ze dat zo mooi zeggen. Ik wil alle tegels eruit. Ok茅, bijna alle tegels. Maar wel echt heel veel. Ik laat ook alles groeien wat opkomt. En dat is zo interessant als je je erin verdiept. Bijvoorbeeld paardebloemen, vond ik altijd maar irritant, maar waarom zijn ze nuttig? Het zijn vroegbloeiers. Ze bloeien als de meeste andere bloemen dat nog niet doen. De paardebloem biedt dus voedsel aan veel insecten. En wie eten die insecten in het voorjaar? Babyvogeltjes. Omdat er minder paardebloemen zijn dan vroeger, gaan er meer babyvogeltjes dood door honger. Nou, ik las het (ok茅, het was een interview met een bioloog die paardebloemfanaat was, maar toch) en ik heb nooit meer een paardebloem weggehaald. Ook schijnen paardebloemen te groeien waar (volgens mij) te weinig nitriet (of nitraat, weetikveel) in de bodem zit. Paardebloem gaat daar dan groeien, want is gespecialiseerd in bodems zonder nitriet. En wat doet de paardebloem dan in de loop der jaren? Het nitrietgehalte in de bodem herstellen zodat er weer andere planten kunnen groeien. Zelfde met heermoes die in bodems voorkomt zonder bepaalde mineralen. Ook zijn lokale planten (die hier al eeuwen groeien (vaak gezien als onkruid)) goed voor de beestjes. Met de honingbijen gaat het goed, die eten alles. Met de metselbijen gaat het meer dan goed, omdat iedereen zo'n insectenhotel heeft tegenwoordig, maar de bijtjes die nu echt met uitsterven bedreigt worden, die eten alleen van die lokale planten die vaak wordt verwijderd. En dan hebben ze nog veel concurrentie ook, met die metselbijen die er sinds een paar jaar in overvloed zijn. (Superlang verhaal, ik deel de link wel onderaan mocht iemand het net zo interessant vinden als ik 馃槀) Ook maai ik het gras eigenijk nooit. 1x aan het einde van de winter, verder niet. Dit zorgt ervoor dat het gras niet doodgaat tijdens een hittegolf, het zorgt bijvoorbeeld ook voor kleine padjes die in het gras komen wonen (vind ik heel leuk), en er zijn overal insecten te vinden. En onkruid laat ik staan (behalve prikkelplanten). Allemaal gezellige bloemen in een tuin waar eerst nul kleur te bekennen was behalve groen van het gekortwiekte gras. Ik doe ook veel aan waterbesparing. Restjes water gooi ik standaard in een gieter die naast de gootsteen staat. Dit krijgen de binnenplantjes. Buiten krijgen de planten geen extra water, behalve als ze net nieuw aangeplant zijn. Waarom? (En dit las ik eens een klonk wel logisch) Als je planten water geeft worden ze "lui". Ze stoppen hun energie in steeds meer nieuwe bladeren en bloemen, en hun wortels houden ze lekker aan de oppervlakte, want ze krijgen toch wel water als ze dorst hebben. Nou, hier niet, ze moeten werken voor de kost. Ze moeten op zoek naar het water. Het grondwater, wat diep in de bodem zit. Dus een plant mag best een beetje droogtestress ervaren, dan stopt die al z'n energie in z'n wortels die naar de diepte moeten. Met als resultaat veel sterkere planten die niet dood gaan van een hittegolfje. En als ze wel dood gaan, dan was het niet de juiste plant voor die plek. Als ik mensen hele avonden hun perfecte gazonnetjes zie bewateren met een sproeier dan vind ik dat altijd zo zonde van het water. Volgens mij hebben we al een watertekort, moet je vooral je goede kraanwater letterlijk laten weglopen. Wat ik ook graag wil is een sedumdak. Plantjes op het platte dak, hoe leuk voor de insecten. En het staat leuk 茅n het isoleert. Je kunt het zelfs in combinatie met zonnepanelen doen. Een tuin met beplanting is volgens mij zo'n 2 graden koeler dan een tuin met bestrating. In ons dorp staan bijna geen bomen. In het dorp waar m'n moeder woont wel. Dan rijden we van ons huis weg, hartstikke heet allemaal, stappen we bij m'n moeder uit: ijskoud. Ok茅, niet ijskoud, maar wel altijd echt kouder. Door al die enorme bomen overal. Dus om de aarde koel te houden zou ik de tip geven: zoveel mogelijk vergroenen. Strooi zaadjes in de boomspiegel, haal in de tuin wat tegels eruit. Dat koelt letterlijk de planeet en stukje af. Al is het maar een ienieminiminiminimini stukje. Verder heb ik deze vragenlijst laatst ingevuld (mocht je in Gelderland wonen) https://gelderlandklimaat.raadpleging.net/ Het verhaal over hoe bedrijven misbruik maken van de consument die de natuur wil helpen (en helaas ben ik hier de afgelopen jaren ook ingetrapt, maar sinds ik dit heb gelezen niet meer): https://downtoearthmagazine.nl/iedereen-op-bij-les/

茅茅n jaar geleden

Reactie op NKZ

Inderdaad geen vlees etc. dat eten/drinken ik en m'n man al jaren niet meer ...
Goede tip van die gieter!

茅茅n jaar geleden

Heel mooi dat je hier om tips vraagt en fijn dat je al zo bewust bent! Wij proberen ook bewust te leven en zo het milieu minder te beschadigen, bijvoorbeeld door: - weinig vlees, vis en zuivel gebruiken - seizoensproducten kopen bij de plaatselijke boerenwinkel (deze aardbeien smaken nog het allerlekkerste ook 馃榿) - weinig spullen nieuw kopen. Onze meubeltjes voor de babykamer en de box zijn van marktplaats en even opnieuw in de lak gezet. - investeren in woning isolatie, ledverlichting ipv gloeilampen, waterbesparende douche en kranen en ook gewoon de verwarming en verlichting alleen aanzetten wanneer het nodig is en alleen in de kamer waar je bent. - wij maken regelmatig gebruik van de 'aanbiedingenbak' van de jumbo, waar producten liggen die houdbaar zijn tot diezelfde dag. Als we het niet meteen opeten vriezen we het in. - onze tuin is supergroen en weinig tegels. We genieten elke dag van de mooie bloemen en kruiden :) Er zijn zeker nog veel dingen die wij kunnen verbeteren, bijvoorbeeld minder vliegen en minder de auto gebruiken. Echter als we allemaal een stapje de goede richting op zetten, is dat al heel wat denk ik!

茅茅n jaar geleden

Naast de tips die al gegeven zijn kun je ook zelf ook eenvoudig wasmiddel e ...
Wasmiddel staat nog op mijn lijstje om te maken! Ben heel benieuwd! Verder gebruik ik voor de schoonmaak alleen nog maar een blok zeep. Vind het op 1 of andere manier dan zelfs leuker om schoon te maken/ af te wassen