36 Reacties
5 maanden geleden
Kijk even hoe het zit met je betaald ouderschapsverlof. Is die 70% of vult je werkgever aan? Als deze aanvult kun je vaak niet kosteloos je contract daarna naar beneden bijstellen.
Ik zou zelf al vroeg communiceren maar dat ben ik.. ik denk dan: waarom wachten als je al weet hoe je het wil hebben? Dan kan dat van je lijstje af.
5 maanden geleden
Mei 2025? Tijd zat hoor. Je werkgever zal niet nu al een vacature opengooien voor over een klein jaar. Die kan zelf ook bedenken dat die goede werknemer behouden moet worden.
Van 38 naar 32 is niet een groot verschil.
Wat je wel kan doen is uitleggen dat je wel ouderschapsverlof op wil nemen en je kolfrecht gaat gebruiken. Dan weet je werkgever dat je minder beschikbaar gaat zijn en in welke periode ongeveer. Duidelijker dan dat heb je het zelf toch ook nog niet.
Te vroeg dit soort dingen regelen kan je jezelf mee in de vingers snijden, helaas. Genoeg verhalen dat men dan nog maar 20-24 uur krijgt. Te laat is ook niet handig, maar dat ben je duidelijk niet.
Ik zou dus een balletje opgooien over ouderschapsverlof, kolf recht, maar voorlopig nog niks aan je contract laten veranderen.
5 maanden geleden
Reactie op Karindg
Kijk even hoe het zit met je betaald ouderschapsverlof. Is die 70% of vult ...
Helaas is ons CAO echt het minimum van het minimum. De werkgever vult niets aan, maar voordeel is dus dat ik niets hoef terug te betalen wanneer ik terugga in mijn uren.
De reden dat ik twijfel met nu al communiceren is, omdat ik een beetje bang ben om "genaaid" te worden door de werkgever. De bedrijfscultuur is totaal niet vrouwvriendelijk, laat staan voor zwangeren. Dat uurtje extra pauze durf ik bijvoorbeeld ook niet op te nemen omdat er dan nare opmerkingen over gemaakt zullen worden. Ondanks dat ik er wettelijk recht op heb. Ik wil me graag zo goed als mogelijk indekken, zodat de werkgever gewoon akkoord gaat. Tuurlijk hoeft hij dat niet te doen, maar inderdaad hoe eerder ik alles communiceer, hoe beter ze er rekening mee kunnen houden. Ben een beetje in dubio, omat ik bang ben dat ze mijn verzoek weigeren.
5 maanden geleden
Mei 2025? Tijd zat hoor. Je werkgever zal niet nu al een vacature opengooie ...
Dus ook niet nu al communiceren dat ik in mei 2025 naar de 32 uur wil waarvan 20 uur fysiek? Leek me juist handig om dat nu al in de mail te zetten omdat de werkgever dan tijd zat heeft om iets te regelen.
Ik denk: dan kan hij eigenlijk nooit mijn verzoek weigeren a.d.h.v. de punten op de websit van Rijksoverheid, want hij wist het ruim van tevoren.
Als ik het verzoek om terug te gaan in uren pas later communiceer ben ik bang dat hij niet akkoord zal gaan, omdat hij anders misschien een andere hoeveelheid uren per week met de nieuwe medewerker zou afspreken. Dan kan hij me dat verwijten en de weigering "daar op gooien".. Begrijp je wat ik bedoel?
Stel hij weigert tegen die tijd, kan ik er altijd nog naar verwijzen dat ik het ruim van tevoren heb aangegeven en hij dus wel degelijk iets had kunnen regelen.
Vind het kut dat ik mezelf moet indekken, maar helaas is de bedrijfssfeer hier nu eenmaal zo :(
5 maanden geleden
Ik zou het communiceren uiterlijk 2 maanden voordat het het wil laten ingaan.
Er kan nog van alles veranderen in tussentijds. Ook je mening hierover.
Zou dus niet te vroeg iets vastleggen
Weet je zeker dat je je pensioen opbouw houdt? In mijn geval, zodra ik terug ga in uren geldt dit ook voor pensioenopbouw.
VRIEND
5 maanden geleden
Voor mei 2025 lijkt het mij veel te vroeg. Half jaar vooraf is al heel vroeg maar dat zou wel kunnen vind ik.
Persoonlijk zou ik het eerst bespreken dat ik van plan ben ouderschapsverlof op te nemen (al beetje in de week leggen) en dan eind november het formele verzoek doen (of nog later, maar jij vind het fijn jet tijdig te regelen). Dan heeft werkgever nog tijd zat.
5 maanden geleden
Reactie op M_1986
Ik zou het communiceren uiterlijk 2 maanden voordat het het wil laten ingaa ...
Hmm oke goede tip. Denk niet dat er iets gaat veranderen, maar je weet het nooit.
Pensioenopbouw is bij ons aan de hand van contracturen (niet de fysieke uren die je maakt). Vandaar dat ik zo lang als mogelijk, zoveel ala mogelijk uren op contract wil behouden. Tegen de tijd dat de tweede er is zal ik naar 24 uur of 20 uur op contract gaan
5 maanden geleden
Reactie op 2020mama
Voor mei 2025 lijkt het mij veel te vroeg. Half jaar vooraf is al heel vroe ...
Leek mij ook veel te vroeg, maar wat is eigenlijk het nadeel van te vroeg communiceren? Eigenlijk zie ik alleen maar voordelen, omdat mijn werkgever dus zat tijd heeft om wat te regelen. Eigenlijk wat ik net tegen Bananana zei: Hij kan dan eigenlijk nooit mijn verzoek afwijzen a.d.h.v de punten van Rijksoverheid omdat ie het ruim van tevoren wist en dus een extra persoon kan aannemen. Als ik het verzoek om terug te gaan in uren pas later communiceer ben ik bang dat de werkgever zal weigeren omdat dit misschien niet uitkomt met het urencontract van de extra werknemer. Als ik het nu al aangeef kan ik bij zijn weigering altijd naar de mail verwijzen dat ie er op tijd van op de hoogte was. Hopelijk sta ik dan wettelijk in mijn recht.
Ik probeer mezelf in te dekken door het nu al aan te geven. Tegerlijkertijd ben ik inderdaad bang dat ik mezelf ook in de vingers kan snijden, maar ik zie even niet hoe dat het geval zou kunnen zijn.
5 maanden geleden
Pas als de baby geboren is iets over aanvullend verlof etc doorgeven.
Vakantie wel voor je zwangerschapsverlof
Uren naar beneden kun je door laten schemeren dat je daar over nadenkt maar nog zeker geen beslissing over hebt genomen
Zou zeker niks te vroeg zeggen straks nemen ze iemand er bij aan en dan moeten je uren wegens 'zwaarwegend bedrijfs-economisch belang' naar beneden ofzo
5 maanden geleden
Reactie op Bougainville
Pas als de baby geboren is iets over aanvullend verlof etc doorgeven.
Vakan ...
Hmm oke. Toevallig krijg ik net van een collega te horen dat mijn werkgever het als bedreiging kan zien als ik nu al aangeef wanneer ik terug wil in contracturen. Hij kent mijn werkgever al een jaar of 30, ook privé. Denk dat ik het dan toch pas later ga aankaarten.. wel balen want ik wilde er gewoon lekker van af zijn.
5 maanden geleden
Het weigeren van een verzoek kan echt alleen bij zwaarwegend bedrijfsbelang, dat is echt niet zo maar. Anders kan iedere werkgever wel aangeven dat ie niemand anders heeft voor die uren en dan het verzoek weigeren. Zo makkelijk is het niet.
Je werkgever moet dit uitgebreid motiveren en alleen als je bijvoorbeeld een hele specifieke functie doet of kennis hebt waarvoor niet zomaar vervanging gevonden kan worden is dat gerechtvaardigd. Ik denk bijvoorbeeld aan hartchirurg of zo.
En niet voldoende geld is bijvoorbeeld alleen van toepassing als de werkgever failliet dreigt te gaan.
Tenminste dat is hoe ik het altijd begrepen heb (standaard juridische disclaimer😅)
5 maanden geleden
Reactie op MevrouwIJsbeer
Het weigeren van een verzoek kan echt alleen bij zwaarwegend bedrijfsbelang ...
Oh dat is fijn om te horen. In principe doe ik geen hele gekke moeilijke dingen en tijdens mijn zwangerschapsverlof zal die nieuwe medewerker wel het een en ander leren.
Zou je me aanraden om het nu al in te dienen of juist wachten? Krijg net te horen dat m'n werkgever het bedreigend kan vinden als ik het zo ruim van tevoren aangeef... :(
5 maanden geleden
Heb je een vast contract
Wat zegt je CAO of aanvullende arbeidsvoorwaarden over terug in contracturen mbt jouw functie?
5 maanden geleden
Reactie op Bougainville
Heb je een vast contract
Wat zegt je CAO of aanvullende arbeidsvoorwaarden ...
CAO zegt hier helemaal niks over, vandaar dat ik gewoon de website van Rijksoverheid aanhou.
5 maanden geleden
Reactie op Anoniem_97
Oh dat is fijn om te horen. In principe doe ik geen hele gekke moeilijke di ...
Ik zou juist nog even wachten. Het gaat pas om wat je wilt nà je betaalde verlof. Met 2 dagen in de week betaald verlof ben je zo weer een half jaar verder. Ergens na je zwangerschapsverlof is denk ik tijdig zat.
Maar wel alvast aangeven dat je van plan bent bv te geven en daarvoor ook wilt gaan kolven in werktijd. Als je de eerste bent in het bedrijf zal er geen kolfruimte zijn. Laat je werkgever eerst daar maar over nadenken.
5 maanden geleden
Reactie op MevrouwIJsbeer
Ik zou juist nog even wachten. Het gaat pas om wat je wilt nà je betaalde v ...
Denk dat ik dan eerst aangeef mijn vakantiedagen en betaald verlof wil opmaken. Zal begin volgend jaar dan bekend maken dat ik ook terug wil in contracturen.
Moet ik verplicht bekend maken dat ik borstvoeding wil geven? Vind het een beetje raar om dit met mijn mannelijke werkgever te bespreken, maar goed..moet m natuurlijk wel op de hoogte stellen. Ik wilde hier bewust zo lang als mogelijk mee wachte, omdat ik stiekem hoop dat er tegen die tijd nog steeds geen kolfruimte is. Werkgever moet dan moet een oplossing komen en mijn voorstel zou dan zijn om de ochtenden op kantoor te werken en de middagen thuis.
5 maanden geleden
Ik zit een beetje met hetzelfde.. ik wil zo lang mogelijk op papier blijven voor 38uur.
Heb het al aangegeven omdat ik volgende week al met verlof ga, de reactie van mijn werkgever was niet echt dolenthousiast maar die gaf wel aan -> twee maanden vóór het einde van je zwangerschapsverlof ( vakantie even niet meegerekend) dien je het ouderschapsverlof schriftelijk aan te vragen
5 maanden geleden
Reactie op Anoniem_97
Denk dat ik dan eerst aangeef mijn vakantiedagen en betaald verlof wil opma ...
Ik zou dat wel aangeven.
De kans zit er namelijk in dat ze dan een willekeurige ruimte pakken. Terwijl als je het van te voren aangeeft dan kunnen ze er ook echt wat mee doen.
Collega zei het een week voordat ze terugkwam.
Oh ik kolf ook nog. Wij hadden geen kolf ruimte dus het werd een vergaderruimte met een briefje op de deur.
5 maanden geleden
Reactie op 17Nathalie12
Ik zit een beetje met hetzelfde.. ik wil zo lang mogelijk op papier blijven ...
Ah top, dus jij hebt het wel eerder gecommuniceerd? Lijkt mij dat je juridisch juist sterker in je schoenen staat als je het eerder aangeeft, omdat een werkgever je verzoek dan NIET kan weigeren a.d.h.v. de punten van Rijksoverheid.
5 maanden geleden
Reactie op M_1986
Ik zou dat wel aangeven.
De kans zit er namelijk in dat ze dan een willekeu ...
Klopt, maar even heel bot gezegd, het is toch hun verantwoordelijkheid om daarvoor te zorgen? Vind het jammer dat je als zwangere dit van tevoren moet aankaarten terwijl het gewoon een wettelijke eis/recht is.
Daarnaast klinkt een vergaderruimte met een briefje op de deur niet geschikt als kolfruimte en had je collega die ruimte volgens mij mogen weigeren. Zo dient er een koelkast aanwezig te zijn, moet de ruimte privacy bieden, goede ventilatie en van binnen op slot kunnen.
Ons pand heeft bijvoorbeeld geen geschikte ruimte, ombouwen gaat ook niet.. Bot gezegd ligt het toch bij de werkgever om hiervoor te zorgen? Als hij dit niet kan is mijn oplossing om de deels thuis te werken of om op en neer te rijden. De reistijd moet hij dan gewoon vergoeden. De helft van de Nederlandse bevolking is vrouw, het bedrijf is super vrouwonvriendelijk, ben er een beetje klaar mee om alles met de paplepel in te gieten bij ze. Sorry voor de frustratie. Dat uurtje extra pauze kan ik bijvoorbeeld ook wel vergeten ondanks dat ik er wettelijk recht op heb.. Vandaar dat ik mij verplicht voel om het hard terug te spelen..