23 Reacties

10 maanden geleden

Wij wonen vergelijkbaar. Onze zoon is 11 maanden dus ik kan je nog niet echt vertellen hoe dat is maar ik vraag me ook wel eens dezelfde dingen af als jij. Aan de andere kant denk ik, hier wonen heeft ook zo veel voordelen. De overlast van de 80 km weg valt me nog best tegen. Wij slapen bijvoorbeeld niet met het raam open omdat je het verkeer dan toch wel goed hoort. Er loopt hier nog een parallel weg langs maar er wordt veel hard gereden. Dat vind ik zelf wel irritant.

10 maanden geleden

Niet geheel dezelfde situatie maar ik heb langere tijd met mijn ouders in Duitsland gewoond en zat in Nederland op school. Wij moesten langs een stuk weg waar geen huizen staan ect en mocht dus ook nooit alleen naar school. Er waren geen kinderen die in de buurt woonden, alleen oudere mensen. Ik vond het verschrikkelijk.. Niet even met vriendjes en vriendinnetjes naar buiten om te spelen, nooit met de fiets naar school kunnen. Me moeder bracht me wel naar vriendinnetjes maar het was altijd zn gedoe. Je moest wel bij een ander vriendinnetje gaan spelen en kon niet gewoon "even" naar buiten om te kijken of er iemand was en als er niemand was makkelijk weer terug naar huis lopen. Dit was mijn beleving maar dat is natuurlijk voor iedereen anders en is de situatie ook anders. Volgens mij zijn de tijden nu sowieso wel anders, zie niet echt heel veel kinderen meer buitenspelen zoals wij dat vroeger deden haha.

10 maanden geleden

Reactie op Daphie95

Niet geheel dezelfde situatie maar ik heb langere tijd met mijn ouders in D ...
Als toevoeging: de school lag met de fiets ongeveer 15 minuten verder op.

10 maanden geleden

Hier ook buitenaf maar met een heerlijke tuin. Ja je moet altijd er even voor rijden, maar groot voordeel is hier dat we alle ruimte om te deur hebben.. Loopafstand hebben we zelf ook nooit gewoond, er was altijd een ouder bij die ons bracht of ophaalde. Ach eigenlijk heb ik er nu totaal gaan last van, en had ik dat toen ook niet

10 maanden geleden

Zo ben ik zelf ook opgegroeid en heb er nooit last van gehad. Alle kindjes wilden juist altijd bij ons thuis komen spelen. Schoolfeestjes bij ons achter het huis, kamperen in de tuin, boomhutten bouwen. Ik kijk er juist positief op terug als kind. Weet niet of mijn ouders er last van hebben gehad, denk het niet. 10min fietsen kan ook makkelijk toch zodra ze op de basisschool zit en goed kan fietsen

10 maanden geleden

Ik ben opgegroeid in een wijk. Maar wel op een afstand van mijn school. Toch had ik 2 vrienden van school die maar enkele straten verder woonden! Niet iedereen woont vlak naast de school, ben er bijna zeker van dat er vriendjes van school dichterbij zullen wonen! Verder was ik bevriend met de kinderen uit de wijk. Er zullen daar vast nog kindjes in die straat wonen? Snap het verder niet zo goed. Sinds wanneer is 7 en 10 minuten fietsen een lange afstand? Lees ik iets fout? Voor mij voelt dat dus als dichtbij 😅

10 maanden geleden

Wij wonen midden in een woonwijk en ze gaan nog niet naar buiten zelf oudste is 6. Na school spreken ze af dus het is altijd halen en brengen op de fiets;). Buitenaf wonen is heerlijk! Go for it.

10 maanden geleden

Je kind weet straks niet anders he. Dit wordt haar referentiekader, dus die gaat daar echt geen last van hebben.

10 maanden geleden

Ik heb als kind buitenaf gewoond, en iedereen wilde altijd bij ons spelen vanwege de ruimte. Op een bepaalde leeftijd konden we met mooi weer wel fietsen en deden we dat ook. Ik vond het heerlijk als kind.

10 maanden geleden

10 min en 7 min is hier niet buitenaf 🙈. Dan woon ik ook buitenaf (in een dorp).

10 maanden geleden

Reactie op Ikigai

Ik ben opgegroeid in een wijk. Maar wel op een afstand van mijn school. Toc ...
Het gaat niet zo zeer om de afstand maar meer om het feit dat we dan ergens gaan wonen waar geen kinderen in de huizen om haar heen wonen. Ze kan niet zo naar buiten voor vriendjes en vriendinnetjes. Daar moeten we dus een klein stukje voor fietsen dan☺️

10 maanden geleden

Reactie op MarijkeYoshi

Je kind weet straks niet anders he. Dit wordt haar referentiekader, dus die ...
Mee eens. Zou wel even kijken naar de verkeersveiligheid . De ene provincie weg is de ander niet. Check even of er (ernstige) ongelukken bekend zijn en ook nop de 'schookroute'. Los liggende fietspaden klinkt goed. Daar kan je ook met Kinderwagen lopen als je zonder fiets of auto deur uit wilt. Hebben jullie 2 auto's? is hier een topic geweest van moeder die zich 'opgesloten' voelde omdat ze nergens heen kon met kindje als man weg was met auto. En groot huis/tuin betekent ook veel onderhoud, pff wat is onze heg snoeien een klus 😆. Hebben jullie het gas en stroomverbruik van vorige bewoners bekeken? In deze tijden kan dit voor een vrijstaand huis soms schrikken zijn (maar echt afhankelijk van huis). Dit zijn paar afweeg dingen want alle positieve zaken weet je wel. Maar klinkt als mooie kans die bij jullie past, doen!

10 maanden geleden

Reactie op Roos-Roos

Mee eens. Zou wel even kijken naar de verkeersveiligheid . De ene provincie ...
De provinciale weg ligt achter het huis dus daar heb je meer last van in de zin van geluidsoverlast. Op de schoolroute en de weg maar het centrum moet je dus wel langs een drukke weg waar dus langs de hele route een fietspad loopt. Energieverbruik is wel een dingetje ook, we gaan er in die zin gigantisch op achteruit qua energielabels en verbruik. Onderhoud valt op zich mee, met een robotmaaier komen we al een heel eind en de meeste struiken hoeven niet gesnoeid.

10 maanden geleden

Reactie op Lisanne-1234

Het gaat niet zo zeer om de afstand maar meer om het feit dat we dan ergens ...
Weet je al zeker dat daar geen andere kinderen wonen? Denk dat dat kleine stukje fietsen echt niets zal uitmaken hoor. Zeker niet als je kindje een grote tuin krijgt om zich helemaal in uit te leven! En zoals ik al schreef 7 - 10 minuten fietsen is niets. Lekker gezond, dat wel 😊 zal eerder voor jullie aanpasen zijn omdat je blijkbaar heel erg korte afstanden gewoon bent? Om even in perspectief te plaatsen. Ik woonde vroeger op 20 minuten fietsen van school. Dit deed ik al vroeg alleen. Uiteindelijk ben ik in een dorpje gaan wonen. Dichtste supermarkt was 10 minuten fietsen, vaak deed ik het te voet in een klein half uurtje. Voor de rest was er helemaal niets in dat dorp en moest je naar de stad wat een 30 tal minuten fietsen of een goed uur wandelen was tenzij je de bus nam. Ging prima. Nu woon ik in een stad, er zit een schooltje in mijn straat en een supermarkt om de hoek, maar voor het centrum zelf moet ik zo'n 15 minuten fietsen. Voor mij voelt het of ik overal dichtbij zit door wat ik hiervoor gewoon was. Je went hier zo aan en je kindje zal niet beter weten!

10 maanden geleden

Ik ben opgegroeid op een boerderij. Centrum en basisschool was ongeveer 10-15 minuten fietsen. Nooit als een belemmering gezien. De fietsroutes waren wel wat veiliger, dan bij jou vermoed ik . Maar alsnog is mijn moeder best lang meegefietst naar school. Ik heb wel oudere zussen, dus later fietste wij met elkaar zonder mn moeder. Wat ik nog wel weet, is dat mensen die in het centrum wonen en in een buurt met kinderen dus wel altijd met elkaar konden spelen. Zij gingen altijd naar 'het pleintje' of speeltuin. Daar was ik wel een beetje jaloers op. Ik had wel hele leuke buren, daar speelden wij altijd mee. Maar je kinderen gaan echt geen 'last' hebben. In het centrum wonen is geen garantie dat je kind niet alsnog een stuk moet fietsen, waardoor je als nog mee moet. Er hoeft maar 1 gevaarlijke kruising of iets op de route te liggen en dan moet je dus alsnog mee. Het is echt leuk zo'n grote tuin voor kinderen. Lekker met een trampoline of iets anders. Voetballen en in de zomer watergevecht. Buitenaf wonen maar toch op zo'n korte afstand is echt ideaal, enige nadeel wat ik kan bedenken is dat je geen leuke buurtkinderen hebt. Al is dat in het centrum ook niet altijd zo. Zodra je kind naar de middelbare school gaat, dan maken die afstanden niet meer uit. Dan komen de klasgenoten ook uit andere dorpen.

10 maanden geleden

Hier wonen wij ook buitenaf. Wel buren, maar geen kinderen in de buurt. Ook een weg voor de deur die als racebaan wordt gebruikt. Dus onze zoon zal de komende jaren ook echt niet alleen de deur uitkunnen. Ook zal hij (hoogstwaarschijnlijk) enig kind blijven. Ik maak me er ook wel eens druk om of hij daar geen last van gaat krijgen, niemand om mee te spelen in de buurt… hij is nu nog te jong om er iets over te kunnen zeggen. Maar hierom heb ik wel gezegd dat ik wil dat hij het in en om huis leuk kan hebben. Er komt straks dus een groot speeltoestel in de tuin met glijbaan, klimmogelijkheden en schommels enzo. Een trampoline en een zandbak. Dat soort dingen. Lekker zijn prive-speeltuin 😂. En dan inderdaad maar regelmatig bij andere kids spelen of hier met vriendjes 🤷🏻‍♀️. En lekker vaak samen de deur uit.

10 maanden geleden

Ik ben buitenaf opgegroeid en heb een Fantastische jeugd gehad. Vriendjes en vriendinnetjes wilden altijd graag bij ons spelen omdat er zo veel buiten mogelijk was en ik geloof ook dat het goed is geweest voor mijn ontwikkeling om net iets dichter bij de natuur te staan dan de meesten. De nadelen kwamen eigenlijk pas in de puberteit. Als meisje mocht ik niet alleen op de fiets door het donker, maar de bushalte was ook op een kwartier fietsen. Veel gedoe gehad met vervoer als ik savonds ergens heen wilde. Toch zou ik er voor mijn kinderen zelf opnieuw voor kiezen, als ik de mogelijkheden had..

10 maanden geleden

Wij wonen net in het buitengebied van een piepklein dorp zonder centrum of winkels. Voor ons huis is een hele rustige 60 weg, weinig verkeer omdat het meer een sluiproute is waar net het buitengebied ook begint. Dus de auto's komen nog op snelheid. We hebben verschillende huizen gezien met een drukke 60/80 weg vlak voor het huis langs en zijn altijd gaan luisteren in/bij de tuin en om het huis heen op verschillende tijdstippen om te bepalen of we er last van hadden. Wij vinden dat geluid vrij snel irritant dus hebben gekozen voor een rustige weg. Van deze weg ervaren Wij dan ook geen last. Een continue ruis van het geluid van auto's is niet aan ons besteed. Alsnog zou ik niet snel mijn kind zelfstandig laten fietsen hier. De tuin is verder enorm en dat ervaar ik als heel erg fijn. Ons zoontje is super actief en als je er even uit moet met hem kan je ook gewoon even de tuin in. Andere kinderen wonen in de straat verderop maar de huizen liggen ver uit elkaar dus is wel even lopen of fietsen. De school hebben we geluk mee, ligt aan het einde van de straat op 2 min afstand haha Het was een bewuste keuze om maar net in het buitengebied te gaan zitten zodat niet alles heel ver weg zal zijn. Alleen heeft ons dorp dus geen winkels dus daar moeten we 10 min voor fietsen of zo'n 5 min met de auto rijden. Als het alleen voor ons zelf was geweest had het nog meer afgelegen mogen liggen maar dat vond ik met een kindje inderdaad geen fijn idee. Ik ben zelf opgegroeid in een hele drukke woonwijk maar ik vind het eerlijk gezegd echt prachtig dat mijn zoontje dit mag ervaren. Zoveel ruimte en allemaal dieren om hem heen, daar is hij gek op. Wij zijn juist bewust zo gaan wonen, voor onszelf maar ook vinden we dit huis fijn voor ons zoontje. Omdat hij nog niet naar school gaat, niet naar de opvang en pas over een half jaar naar de peuterspeelzaal gaat, ga ik er wel veel op uit met hem. Naar peuterzwemmen, vriendin met kinderen, dierentuin enz om wel veel mensen te blijven zien. Ik denk zelf dat ik het buitengebied wonen juist heel leuk en ook leerzaam kan zijn voor kleine kinderen. Mijn zoontje weet nu ook echt al waar de eieren vandaan komen;) maar het geluid van de weg zou ik echt nog naar gaan luisteren om te zien wat je er van vindt. Wij zijn echt soms een half uur in de auto gaan zitten met de ramen open om te luisteren wat we er van zouden vinden als we er langere tijd in zouden zitten. Doe dat ook op drukkere tijden zoals de spits, wel even bedenken dat het vakantie periode is en rustiger kan zijn op de weg op dit moment;) Succes met de zoektocht!

10 maanden geleden

Wij hebben vroeger heel lang buitenaf gewoond en ik vond het geweldig! Had wel 2 vriendinnetjes in de straat. Was een 80km weg dus als ze jong zijn idd even mee daar heen. Maar we konden ons de hele vakantie vermaken met pony’s/ zwembad/ trampoline/ slapen in de tent etc.

10 maanden geleden

Ik kan alleen maar een situatie schetsen die ik ken met mijn kinderen van 5 en 2. Die compleet tegenovergestelde is. Wij wonen met heel veel vriendjes om ons heen. Ze lopen bij elkaar in en uit. En ja dat is echt hémels. Gaan met elkaar naar de speeltuin, letterlijk naast ons huis. Lopen zelf naar hun vriendjes in de buurt en komen zelf weer thuis. De drempel is gewoon vele malen lager dan als je buitenaf woont met minder kinderen om je heen. Niet onmogelijk uiteraard, maar de spontaniteit is er niet.