141 Reacties

één jaar geleden

Ook flapboekjes doen wat voor de taalontwikkeling, want je zorgt voor leesplezier. Tot nu toe heb ik twee keer voorgelezen, maar ze is drie weken, dus het heeft nog niet zo'n haast. We hebben wel al de wereld aan boeken staan voor haar, maar dit zijn weinig korte verhaaltjes tot nu toe.

één jaar geleden

Ik lees hier mn kind (bijna 2) iedere dag voor bij het naar bed gaan s avonds. En overdag komt hij de hele dag met boekjes aangezet die hij dan graag wil lezen. Vooral interactieve boekjes met geluid/muziek en boekjes met diertjes die we benoemen en geluiden erbij maken vind hij helemaal fantastisch. S avonds doen we ook nog even knuffelen en kletsen we (lees: alle random woorden van namen, dieren, voorwerpen en alfabet afgaan). Ik zou ook graag 'het goede voorbeeld' geven en op de bank een boek lezen - maar als adhd'er me concentreren op een boek met een peuter die door het huis heen stuift, forget it. Maar ik probeer vanwege zijn interesse in boekjes zoveel mogelijk even de tijd te nemen een boekje te lezen als hij met een boek aan komt zeulen en we gaan regelmatig naar de bibliotheek :)

één jaar geleden

Elke dag in ieder geval één keer. Een boek lezen te terwijl baby (10 maanden) wakker is, is geen doen ja 😂 Het goede voorbeeld geven zit hem in boeken in huis hebben, samen lezen, kind zelf in boekjes laten 'lezen', misschien eens naar de bibliotheek. En als ze ouder worden ook boodschappenlijstje 'lezen', verpakkingen, post sturen en lezen, etc. Als ouder verdiept in een boek op de bank zitten (als je het al voor elkaar krijgt) , zal je kind niet heel gezellig vinden en is dus niet perse een goed voorbeeld 😉

één jaar geleden

Elke avond voor het slapen gaan. Wij hebben boekjes die ze zelf mag pakken en boekjes die ik voor lees. Elke dag pakt ze wel een boekje of een tijdschrift. Ik lees zelf ook erg weinig.

één jaar geleden

Hoi hoi, ik heb al vanaf dat ze het leuk vond om plaatjes te kijken (ik denk 3 a 4 maanden) een soort van voorgelezen. Toen misschien 1 keer per dag en sloegen we ook weleens een dag over. Nu is ze 16 maanden en ik lees heel veel voor iedere dag. Ze is gek op boekjes. Ze kiest nu eigenlijk zelf altijd welk boekje we lezen. Speurt ook heel bewust haar boekenkast af en soms twijfelt ze. Ik zie haar dan echt alle boekjes bekijken en soms wil ze er bijna een pakken en dan bedenkt ze zich en wordt het toch een andere keer 😂 Ze heeft favorieten, soms wekenlang, en dan ineens zijn er weer nieuwe favorieten. Ik lees altijd wel echt voor wat er in het boekje staat, maar daarnaast besteden we dan per bladzijde extra aandacht al wat we allemaal zien op de plaatjes of benoem ik dingen uit de tekst nog een keer extra en wijs alles aan op de plaatjes. "Kijk, hier zie je de kast. Bobbi zoekt in de kast". Ik probeer ook soms manieren te vinden om te zorgen dat ze iets begrijpt. We hebben bijvoorbeeld het boekje 'Bobbi is zijn knuffel kwijt' en als Bobbi weer binnenkomt zit knuffel Ollie niet meer op het krukje. Dat hadden we al vaak gelezen en ik wees altijd naar de lege kruk enzo. Maar na een tijdje zei ik een keer "Ollie, waar ben je?" Die vraag kent ze van een flapboekje. Er verscheen ineens een grote glimlach op haar gezicht! Dus ik denk dat het haar wel hielp om beter te begrijpen dat we dus op zoek waren naar Ollie in dit verhaal. Verder stel ik tegenwoordig ook veel vragen. Waar is dit en waar is dat? Ik laat haar plaatjes aanwijzen. Ik verbaas me erover wat ze allemaal al weet. Oh en als zij steeds naar dezelfde dingen wijst (er zijn bijvoorbeeld boekjes met plaatjes van ballonnen en elke ballon wordt altijd aangewezen) dan ga ik op een gegeven moment extra dingen benoemen. Nu zeg ik bijvoorbeeld niet meer alleen "dat is een ballon en dat is ook een ballon". Maar dan ga ik zeggen "dat is een blauwe ballon en dat is een rode ballon". Overigens zit is zelf ook (nog) niet een boek te lezen waar zij bij is. Maar ik denk dat dat logisch is. Je moet nu gewoon nog continu op je kind letten en je aandacht geven. Lezen is gewoon geen optie. Behalve dus samen lezen. TV kijken doe ik ook niet met haar erbij. Alleen samen een kort tekenfilmpje of teletubbies ofzo. Dat is max 10 minuten per dag en we slaan ook regelmatig over.

één jaar geleden

Ik lees elke dag voor. Soms wel 5 momenten op een dag en een andere dag maar 1x, maar elke dag lezen we samen.

één jaar geleden

Ok, ik lees 3 boekjes voor als zoon naar bed gaat. Zoon wilt er meer lezen. En overdag komt hij ook zeker wel 4x met een boek aanzeulen. En soms zit ik wel 2 uur lang voor te lezen. Mijn zoon houdt van lezen 😅. We gaan zelfs naar de bibliotheek omdat ik anders gek word van telkens dezelfde boeken 🙈. Zoekboeken zijn ook favoriet, kan je dan zelf een verhaaltje omheen maken. En ik heb zo'n 365 dagen boek voor hem. Geeft ook wat afwisseling. Zelf lezen vind ik leuk. Maar heb er de energie niet meer voor. Als zoon in bed ligt, lig ik 30 minuten later ook in bed. En als hij wakker is doen we samen dingen. En als hij 5 a 10 minuutjes zelf speelt, zit ik lekker te niksen op de bank 😊

één jaar geleden

Iedere avond lees ik 2/3 boekjes wel voor. In het weekend gebeurt het ook nog weleens voor haar middagdut om een boekje te lezen. Soms wil ze zelf bladeren, laat ik haar ook doen. Ze lezen op de opvang ook altijd nog boekjes. En bij de bieb hebben ze iedere woensdagvoorleesochtend, daar ging ik vaak heen toen ze nog niet naar de opvang ging. Zelf lees ik ook overdag geen boek, ik neem er de tijd niet voor. Mijn voornemen is om dit wel voor het slapen te gaan doen ipv scherm tijd.

één jaar geleden

Hier is ze bijna 2 en lezen we dagelijks heel veel. Al vanaf dat ze geboren was. Toen vond ze het heel fijn om naar onze stemmen te luisteren en lazen we langere verhaaltjes (bijv sprookjes). Daarna kijkboekjes, flapjesboekjes, en op dit moment zijn de boekjes over kleuren/vormen/cijfers helemaal fantastisch. Alles wordt benoemd, ‘geteld’, en overal worden de kleuren gezocht. Heel leuk. Ik lees zelf ook regelmatig! Het zal je verbazen hoe veel beter ze zelf gaat spelen wanneer ik een boek aan het lezen ben tegenover bijvoorbeeld iets op mijn telefoon. Ze vindt mijn boeken ook heel interessant en vindt het heel leuk als ik hier stukjes uit voorlees. Ik denk dat zelf het goede voorbeeld geven ontzettend belangrijk is hierin, zeker als ze straks wat groter zijn. Mijn moeder zat ook heel vaak ‘‘s avonds met een boek op de bank, het dagelijks lezen heb ik echt van haar voorbeeld! Zelfs als puber las ik dagelijks. Maar ik werkte een hele tijd als orthopedagoog met gezinnen uit een lager sociaal milieu en kinderen die flink achterbleven op taal/woordenschat/lezen. Daar ben ik destijds met mijn neus op de feiten gedrukt dat best veel ouders zélf niet goed kunnen lezen, en echt geen idee hebben hoe ze moeten voorlezen. Dat was voor mij een openbaring. Ze vinden het zelf niet leuk, moeilijk, snappen interactief lezen niet. En je ziet daarvan dus echt de gevolgen voor kinderen. Heel erg zonde eigenlijk, deze kinderen waren meer dan eens gemiddeld intelligent, maar hierdoor toch een flinke achterstand. Het is soms ook deprimerend als je hierover de literatuur in duikt. Je woordenschat in groep 3 hangt enorm samen met bijvoorbeeld je begrijpend leesvaardigheden in groep 8. Dus in groep 3 een achterstand op dit vlak, werkt door in de rest van je schoolcarrière en leven. Dus aan iedereen die dit leest: pak dagelijks dat boekje erbij! 😄

één jaar geleden

In ieder geval elke avond voor het slapengaan (x2, want ze willen allebei met elkaars boekje meelezen🫣). De jongste van 2 komt ook vaak overdag met boekjes aanzetten die dan gelezen worden en ik vind het superleuk dat de oudste van 5 nu steeds in navolging van oefenen op school, van die AVI-boekjes wil lenen van de bieb om zelf te leren lezen. Dat gaat ineens als een speer! Ik was zelf een kind wat heel veel las en tot ik kinderen kreeg, had ik nooit een moment waarop ik niet dagelijks m’n boek las. Met kinderen is het niet meer dagelijks, maar slingert wel altijd m’n boek in de woonkamer rond en die pak ik af en toe er bij als ze lekker spelen.

één jaar geleden

Mijn zoon is vijf maanden en wij lezen hem meerdere keren per dag voor. Ik ben docent Nederlands in het voortgezet onderwijs en geef vooral bovenbouwklassen les, dus ik weet als geen ander hoe moeilijk en belangrijk het is om pubers aan het lezen te krijgen. Wat ik elk jaar opnieuw zie (en keer op keer blijkt uit onderzoeken) is hoe meer een kind leest, hoe beter zij of hij gaat lezen en hoe taalvaardiger (zowel in spreken als schrijven) zij of hij wordt. Dit geldt dus absoluut ook andersom: kinderen die minder of niet lezen, worden er ook niet beter in en zijn minder taalvaardig. En dit werkt door in álle vakken. Daarbij is ook heel duidelijk zichtbaar dat kinderen over het algemeen veel makkelijker te motiveren zijn om te lezen als ze thuis veel in aanraking zijn gekomen en nog steeds komen met boeken en als de ouders regelmatig zelf met plezier een boek lezen. Zoals dit voor alles geldt, doet voorbeeld écht volgen, dus het is wel degelijk belangrijk om als ouder ook te lezen. Natuurlijk is het heel belangrijk om je kind te leren dat taal overal is (post, verpakkingen, verkeersborden, reclame, et cetera), maar dat is niet hetzelfde als een boek lezen. Mijns inziens zit het 'm echt in plezier zien en krijgen in lezen, dus ga inderdaad lekker vaak naar de bibliotheek en maak daar een gezellig uitje van, zit zelf heerlijk relaxed een boek te lezen op de bank, zoek boeken uit die passen bij de interesses van je kind en praat veel over wat er is gelezen. En houd dit vol, ook als ze al ouder zijn :) Dat je nu ook nog veel flapjesboeken samen bekijkt en daar misschien wat bij vertelt is logisch, want je kindje heeft er op deze leeftijd ook veel behoefte aan om motorisch en visueel gestimuleerd te worden. Ik zou het gewoon steeds meer uitbreiden. Hoe dan ook al heel goed dat je er zo bewust mee bezig bent!

één jaar geleden

Wij lezen zelf ook bijna nooit. Ik pak vaak op zondag zelf even een boek, maar dat is als mijn dochter ligt te slapen. Ik kan me niet concentreren als zij om mij heen loopt en vragen stelt enzo. Zij vind lezen wel mega leuk en ik heb de afspraak met mezelf dat als ze met een boekje komt we altijd samen erin gaan lezen. Meestal verzin ik zelf een soortgelijk verhaal omdat ze de bladzijden veel te snel om slaat. En savonds lezen we een verhaal van jip en janneke, hopeloos ouderwets, maar wel van die kneuterige verhaaltjes. We gaan ook elke maand naar de bieb dan leveren we boekjes in en halen we weer nieuwe boekjes. Elke keer een beetje op thema dus nu kerst en na de kerst boekjes over de winter. Tot 18 jaar is het gratis om een biebpas te hebben voor kinderen, dus die kan iedereen gewoon aanvragen, dus ik vind het ook een slecht argument dat je geen boekjes in huis hebt of het te duur is. Naar de bieb is juist een mega leuke activiteit, want ze hebben vaak een kinderhoek en daar kun je boekjes lenen die je thuis gewoon kan gebruiken.

één jaar geleden

Wij lezen elke dag voor al sinds zoontje een paar weken oud is. Standaard voor het slapen gaan (zowel middag dut als in de avond) en ook tussendoor zitten we wel op de bank met een of meer boekjes. Zoontje zit zelf ook best regelmatig door boekjes te bladeren. Of hij gaat ons “voorlezen”. Vriend en ik lezen ook maar wel vaak in de avond en dan vooral in bed. Dus dat ziet zoontje niet. Op vakantie ziet hij ons wel meer lezen. Hij weet wel dat onze ereaders onze boeken zijn en gaat daar ook wel eens uit “voorlezen”, heel schattig Haha. Dus hier zit het wel goed denk ik 😄

één jaar geleden

Reactie op Papaya

Wij lezen elke dag voor al sinds zoontje een paar weken oud is. Standaard v ...
We gaan trouwens ook vaak naar de bibliotheek, al sinds hij heel klein is. Dan lenen we ook boeken en mag hij ze helpen uitzoeken en scannen. Dit zijn vriend en ik zelf ook heel erg gewend van huis uit en ik vind het altijd een heel knus uitje. Ik hoop dat mijn zoontje de interesse blijft houden. Nou komen zowel vriend als ik echt uit lees families dus het zit er ook erg in gebakken. Standaard voor elke vakantie meerdere boeken lenen bij de bieb en samen als gezin lekker lezen. Dat wil ik wel voortzetten thuis 😄

één jaar geleden

Reactie op MamavanVajèn

Wij lezen zelf ook bijna nooit. Ik pak vaak op zondag zelf even een boek, m ...
Hoor je dat wel eens van ouders dan dat ze geen boekjes in huis hebben of het te duur is? Heb dat zelf nooit gehoord, maargoed vandaar mijn vraag benieuwd hoe het bij andere gezinnen gaat. Hier ook elke zoveel weken naar de bieb om nieuwe boekjes en ik heb een hoop boekjes thuis staan. Sommige nieuw, maar ook een hoop van de kringloop of marktplaats. Veel herkenning in de reacties betreft alles benoemen etc, ik ben wel bewust met haar taalaanbod bezig, vanaf haar babytijd al. Alleen door de aandacht in de media houdt het me bezig wat de rol van ouders en beeldschermen is in dit verhaal. Zag net dat iemand reageerde met boek lezen is saai voor je kind. Maar ik las toch ergens dat ze dat adviseren, monkey see monkey do.

één jaar geleden

Reactie op Papaya

We gaan trouwens ook vaak naar de bibliotheek, al sinds hij heel klein is. ...
Ja heerlijk dat wil ik ook wel. Alleen hier staat toch vaak de tv aan of zit ik op m'n telefoon artikelen of dingen te lezen. Maargoed mijn dochter ziet mij dan de hele tijd naar een beeldscherm staren. Dat realiseerde ik me extra toen mijn man dit deed en hij niet eens opkeek toen ik een gesprek met hem probeerde te voeren super irritant is dat zeg. Dus ik wil ook vanaf nu vaker de tv uitzetten en mijn telefoon wegleggen zodat er ruimte is voor andere dingen. Ik heb nog zo'n 10 boeken in de kast liggen "die ik nog een keer wil lezen" misschien toch maar eens aan beginnen.

één jaar geleden

Elke dag, al van piepjong, wij lezen allemaal graag en lezen ook heel veel voor. Dochter van bijna 3 bladert zelf ook altijd al heel graag in boekjes. We lezen haar voor het slapen eigenlijk altijd wel een halfuur voor of zo

één jaar geleden

Wij lezen elke dag voor, al vanaf dat Lars een paar dagen oud was. Zijn ook lid van de bieb, maar hebben zelf ook genoeg boeken al aangeschaft. Ik heb lezen zelf ook echt al vanaf jongs af aan meegekregen ( mijn vader is leerkracht) en dit is graag iets wat ik m'n zoon ook mee geef, net als veel naar muziek luisteren/ liedjes zingen en ook naar musea en theater gaan als hij wat ouder is.

één jaar geleden

Voor mensen die denken dat boeken duur zijn: op Vinted en marktplaats zijn ontiegelijk veel leuke en populaire kinderboeken te vinden. Zo heb ik een hele serie kikker boeken voor een paar euro via Vinted gekocht.

één jaar geleden

Hier wordt elke dag voorgelezen. De ene keer heeft onze dochter van 14 maanden meer aandacht dan de andere keer, maar we maken er altijd een leuk momentje van. Daarnaast gaan zijn ouders elke week op hun oppas dag met haar naar de bieb. Leuk om te zien dat ze er nu soms zelf ook een boekje bij pakt en dan gaat brabbelen alsof ze aan het voorlezen is.