18 Reacties

9 maanden geleden

Onze zoon gaat per jan '24 naar de psz (wordt 23 dec 2 jaar). Onze dochter is ook naar psz geweest. Zij is 26 nov 5 geworden en zit in groep 1. Zou sws iets doen. Goed en leuk voor ze😁

9 maanden geleden

Ik snap hem niet zo goed. Peuterspeelzaal is vaak 2 ochtenden. Voorschoolse Educatie vind plaats op een peuterspeelzaal, vaak 4 ochtenden per week en is bedoeld voor kinderen die wat extra begeleiding kunnen gebruiken zoals kinderen met een taalachterstand. Het CB kan je kind daar een indicatie voor geven en de gemeente betaald dan over het algemeen de 2 extra dagen peuterspeelzaal. Niet elke psz biedt VE aan, maar wel een hoop. Mijn dochter gaat 2 ochtenden naar de psz, ze leren er een hoop en ze vind het super leuk. Het is een psz die ook VE aanbied, dus er zitten ook kindjes in haar groep die 4 ochtenden komen. Maar mijn dochter heeft die indicatie niet.

9 maanden geleden

Hier in de regio (weet niet of dat in andere regio's anders wordt genoemd) wordt met voorschoolse opvang de tijd voordat de basisschool open gaat bedoeld, meestal vanaf 07/07.30 tot 08.30 en is voor kindjes die dus echt op de basisschool zitten, 4 jaar en ouder. Peuterspeelzaal bied voorschoolse educatie en dat is een voorbereiding op de basisschool en is inderdaad vanaf 2 jaar en kan meestal voor 2,3 of 4 ochtenden per week, net wat je zelf wilt. Tenzij je inderdaad een indicatie vanuit het consultatiebureau hebt dan is het altijd 4 ochtenden.

9 maanden geleden

Ik begrijp denk ik niet helemaal het verschil tussen voorschool en psz in jouw verhaal. Het klinkt namelijk hetzelfde en dan hoef je alleen maar een keuze te maken obv leeftijd (2,5 of 2) en dat is alleen afhankelijk van jullie voorkeur.

9 maanden geleden

Hier is voorschoolse opvang voor de bso bedoeld weet niet of wat jij bedoelt een stads /randstad ding is. Anders is de peuterspeelzaal gewoon goed. Ik zou het wel doen ivm sociale interactie en echt wel minimaal 2 dagen ofzo. Mijn dochter gaat naar het kdv en die krijgt straks in de andere groep straks ook voorbereiding op de basisschool.

9 maanden geleden

Een beetje een controversiele mening wellicht maar mijn keuze ligt bij zoveel mogelijk vrij spelen. Ik heb het beeld dat er op veel plekken al heel veel 'geleerd' moet worden en ik begrijp niet waarom. Kleintjes ontwikkelen het beste door te spelen, wij hoeven hen echt nog niet voor te kauwen hoe/wat ze moeten leren. Dat komt op de basisschool wel. Ik ben van mening dat deze prestatiemaatschappij voor het mentaal welzijn van veel mensen niet goed is. Dus waarom moeten kindjes al zo enorm vroeg gaan leren? Soms twijfel ik ook over een ochtendje psz vanwege het sociale aspect. Onze dochter vindt spelen en andere kindjes heel leuk. Maar het 'leer-'aspect staat me echt tegen. Dus speelt ze vooralsnog lekker veel bij vriendjes, neefjes en opa's en oma's. Hier is opvang ook geen noodzaak dus hebben we de vrijheid deze keuze te maken.

9 maanden geleden

Voorschool/ peuterspeelzaal is hier exact het zelfde. Voorschoolse opvang is dan weer wat de bso aanbied voor schoolgaande kinderen tussen 7.00 en 8.30

9 maanden geleden

Mijn zoontje gaat ook niet naar kinderopvang. En toen hij 2 jaar werd is hij naar de peuterspeelzaal gegaan. Ik merk aan hem dat hij er ook aan toe was. Even zonder mama zelf spelen en leren. Ik ervaar het als goed voor hem. Ook een goede opstap naar de basisschool. Ik zou niet ineens met 4 jaar hem 4/5 dagen weg willen brengen als hij dit totaal niet gewend is.

9 maanden geleden

Ik weet niet of er veel verschil in zit. Onze dochter gaat naar het kinderdagverblijf daar bieden ze leuke en leerzame activiteiten aan en leren ze woordjes tijdens het fruit eten. Voor het sociale aspect denk ik ook niet dat het uitmaakt. Wat bieden ze aan op een voorschoolse opvang dan?

9 maanden geleden

Reactie op Knopje

Een beetje een controversiele mening wellicht maar mijn keuze ligt bij zove ...
Maar op de peuterspeelzaal leren kindjes toch ook vooral door te spelen? Of heb je de indruk dat het daar anders gaat?

9 maanden geleden

Reactie op Knopje

Een beetje een controversiele mening wellicht maar mijn keuze ligt bij zove ...
Het is op de psz en kdv ook meer spelenderwijs leren het is echt niet zo dat ze perse dit moeten leren als ze het niet leuk vinden is het ook goed.

9 maanden geleden

Het is op de psz en kdv ook meer spelenderwijs leren het is echt niet zo da ...
Ja precies behalve dat ze elke ochtend een woordkaartje doen zijn alle activiteiten leerzaam op een speelse manier. Er is genoeg ruimte voor vrij spel, maar door te knutselen oefenen ze ook motorische vaardigheden en spelenderwijs kleuren als je die benoemt. Ik snap wel de weerstand tegen het dat kinderen vanalles "moeten" maar mijn dochter vindt het super leuk op de opvang, mede door de activiteiten die de leidsters organiseren. Wat ik zelf leuk vond om te zien soms zing ik een liedje en dan doet ze daar opeens gebaren bij die ik haar niet heb geleerd of kan ze opeens een woordje dat ik thuis niet heb genoemd. En niet dat ze moet presteren, maar ik denk dat het ook wel gezond is voor kindjes om in een andere omgeving op een andere manier geprikkeld te worden.

9 maanden geleden

Reactie op Sevyfay

Ik snap hem niet zo goed. Peuterspeelzaal is vaak 2 ochtenden. Voorschoolse ...
Ja zo werkt dat bij ons in de regio ook. Voorschool is voor kindjes die iets meer tijd en aandacht kunnen gebruiken. Als voorbeeld wordt vaak een taalachterstand genoemd… Maar misschien werkt dit niet overal zo?

9 maanden geleden

Ik ben ook niet anti-leren, ben zelf docent. En de keuze voor een psz vind ik ook heel begrijpelijk en ook niet slecht. En ik geloof ook echt wel dat een psz heel leuk is voor kindjes. Maar van mij mag het op deze leeftijd vrijer, eigen creativiteit en speelsheid ontwikkelen. Dus minder gericht op woordjes, tellen enzo. Mijn persoonlijke voorkeur zou uitgaan naar veel spelen in de vrije natuur en spelen met open einde speelgoed (a la Pickler of Montessori). Persoonlijke voorkeur dus

9 maanden geleden

Ohh ik wist niet dat het niet overal hetzelfde is. Voor ons is de voorschoolse opvang gekoppeld aan een school en zit het vaak ook in een school. Bij de school waar wij zijn gaan kijken bijvoorbeeld spelen de kinderen in de voorschoolse opvang ook echt samen buiten met de kindjes die al op de school zitten. Ik heb het idee dat kinderen bij de voorschool meer worden voorbereid op de basisschool. Vooral bij de montessori want daar krijgen de kinderen dus al gelijk de werk en leermethode van dat soort onderwijs mee. De peuterspeelzaal is in ons geval losstaand en dus niet aan een school gekoppeld. Ik weet niet in hoeverre kinderen daar al iets leren over de basisschool, maar mijn gevoel zegt dat het daar wat vrijer is? Dat spreekt mij ook aan.

9 maanden geleden

Reactie op Amber002

Ohh ik wist niet dat het niet overal hetzelfde is. Voor ons is de voorschoo ...
Ze leren er de basis maar spelenderwijs ik weet niet op het daar op die school gaat geen ervaring. Maar sws mag je kind pas inschrijven bij 3 jaar op een school. Denk zelf niet dat het uitmaakt waar ze beginnen als ze ergens naar toe gaan . Wel als ze 4 jaar zijn en al die tijd thuis zijn geweest. En opeens naar school moeten

9 maanden geleden

Reactie op Amber002

Ohh ik wist niet dat het niet overal hetzelfde is. Voor ons is de voorschoo ...
Bij ons is de peuterspeelzaal hetzelfde als de voorschool. Is ook altijd in hetzelfde gebouw als de basisschool. Wel is het hier voornamelijk bedoeld voor de kindjes die waarschijnlijk met een achterstand gaan beginnen op de basisschool. Dus ook kindjes die geen kinderopvang hebben gehad. Het is ook fors duurder dan kinderopvang of gastouder. Ouders van kinderen die er voor in aanmerking komen krijgen ook toelage van de gemeente hiervoor. De kinderopvang doet hier veel hetzelfde als ze op de voorschool/peuterspeelzaal doen.

9 maanden geleden

Reactie op Knopje

Ik ben ook niet anti-leren, ben zelf docent. En de keuze voor een psz vind ...
Ik denk dat het per kind verschilt, dat wat jij noemt over het vrije spelen op deze leeftijd. Mijn dochter vind het leren tellen en nieuwe woorden leren dmv liedjes, lezen en spelletjes juist helemaal geweldig. Tuurlijk vind ze vrij spel ook erg leuk, ze spelen ook veel buiten bij de psz + binnen is er vrij spel. Maar bij activiteiten staat ze altijd helemaal vooraan. ijn oudere dochter is ook altijd al ontzettend leergierig geweest. Ook al toen ze 2 was. Ze leert nogsteeds liever dingen op school dan dat ze spelletjes doen of vrij mogen spelen. Maar mijn stiefdochter is weer compleet het tegenovergestelde. Het liefst speelde zij de hele dag vrij zonder enige vorm van leren of activiteit tussendoor.