18 Reacties

2 maanden geleden

Ik heb deze keuze ook gemaakt rond die tijd en zo lang ze uitgerust en blij wakker worden vind ik het helemaal prima. No worries!

2 maanden geleden

Wij hebben dit ook gedaan toen onze dochter zo oud was. Werkte hier perfect.

2 maanden geleden

In dit verhaal mis ik even hoe je schoonmoeder dit nu aanpakte. Want ik vind dat er wel verschil zit tussen laten huilen en weglopen, of bijvoorbeeld een hand op het buikje/hoofd hebben en zo troosten. Ik heb wel eens begrepen dat kinderen na 5-10 minuten stoppen met huilen als een soort reflex, maar dat de stress niet minder wordt (net als bijvoorbeeld een hertje: na een aantal minuten roepen komt mama blijkbaar niet, dus moet die zich stil houden om zelf geen prooi te worden). En die stress kan dan weer op lange termijn gevolgen hebben. Dat is waarom wij niet laten huilen. Maar je moet er fysiek natuurlijk ook niet aan onderdoor gaan. Is een andere zithouding met troosten misschien mogelijk (met voedingskussen bijvoorbeeld) om jouw klachten te verlichten? Of je zou op een vloerbed over kunnen stappen: dan kan je er even bij liggen en dan wegsneaken wanneer hij slaapt.

2 maanden geleden

Met 5 maanden vind ik het een ander verhaal als in eerste 3 maanden. Wij wiegden onze kinderen ook eerst in slaap, maar daarna leerden we ze ook zelfstandig in slaap vallen. En sommige kinderen hebben het nodig om even te huilen (ontlading)

2 maanden geleden

Ik weet niet tot welke leeftijd ‘laten huilen’ op die manier schadelijk is maar ik kon het zelf gewoon niet over m’n hart verkrijgen, schommelstoel was hier een uitkomst. Zou dat wel verlichting geven voor jouw klachten misschien?

2 maanden geleden

Reactie op Kleintje2023

In dit verhaal mis ik even hoe je schoonmoeder dit nu aanpakte. Want ik vin ...
Oeps, sorry! Ze had hem in de kinderwagen en schudde hem als het ware zo in slaap. Zodra die iets rustiger was, de speen erin en toen weer schudden en zo viel hij in slaap. Dan van die reflex hoorde ik hoor, daarom vind ik het zo sneu 😞 Andere zithouding of een vloerbed werkt helaas niet, de enige manier waarop hij rustig in slaapt valt is als hij rechtop vastgehouden word en gewiegd wordt of in de echte wieghouding (liggend in de armen) en dan wiegen.

2 maanden geleden

Reactie op LemonyLime

Oeps, sorry! Ze had hem in de kinderwagen en schudde hem als het ware zo in ...
Klinkt ook als een liefdevolle methode!

2 maanden geleden

Ik denk dat 5 tot 10 min laten huilen echt niet schadelijk is voor je kindje hoor, zeker niet als het daarna gewoon lekker in slaapt valt en rustig wakker wordt. Soms hebben die oma’s toch nog echt goede methodes 😉

2 maanden geleden

5 of 10 min laten huilen was bij onze zoon ook nodig. Merk tot nu toe geen gevolgen hiervan.

2 maanden geleden

Soms is huilen ook even ontprikkelen.

2 maanden geleden

Nee. Bij mijn eerste dochter moest het om haar te laten slapen. Ik woonde in moeder kind huis en ik moest haar laten huilen anders sliep ze niet. Soms is huilen voor het slapen ook ontprikkeling dat ze dus all hun prikkels van de dag weg huilen en dan in slaap kunnen vallen. Het heeft ook zen voordelen.

2 maanden geleden

Er zit idd een groot verschil in 'laten huilen' op een manier die schadelijk kán zijn, namelijk neerleggen en weglopen uit de kamer en je kindje dus alleen laten. Of je 'laat huilen' maar blijft er bij zodat je kindje weet dat hij niet alleen is. Jouw verhaal klinkt alsof hij het huilen even nodig heeft om te ontprikkelen, het is dan echt prima om er gewoon bij te blijven zitten en hem te laten weten dat je er bent. Hier heeft ze het ook nodig maar is het tegenwoordig geen huilen meer maar gewoon geluiden maken en bewegen in bed voordat ze in slaap valt en dit kan ze prima alleen (alleen wanneer ze echt huilt (uitzonderlijk) blijf ik even tot ze rustig is, maar geluidjes maken is haar manier van rustig worden om in slaap te vallen.)

VRIEND

2 maanden geleden

Ik zou het geen probleem vinden. Zit een verschil tussen panisch krijsen (wat onze dochter deed) en even huilen.

2 maanden geleden

Op de site van het nji staan hierover een aantal goede artikelen. In het kort: dit kan echt geen kwaad! Mijn persoonlijke mening: het lijkt alsof je kindje baat heeft bij de methode van je schoonmoeder. Ze valt sneller in slaap en dat is echt belangrijk op die leeftijd, ze hebben hun slaap zo nodig. En als je kindje vrolijk en uitgerust wakker wordt, lijkt dit mij de bevestiging. Wij lieten ons kindje ook altijd 5 tot 10 minuutjes huilen op die leeftijd. We gingen er direct heen als we paniek merkten. Maar gewoon even huilen om te ontprikkelen is echt prima. We hebben een hele goede slaper en een knul die altijd vrolijk is, tenzij ziek of last van tandjes.

2 maanden geleden

Reactie op LemonyLime

Oeps, sorry! Ze had hem in de kinderwagen en schudde hem als het ware zo in ...
Dat klinkt wel liefdevol! Je bent er nog steeds bij als troost, alleen vervang je de mechaniek van zelf wiegen door een kinderwagen. Lijkt me dat dit geen kwaad kan.

2 maanden geleden

Dit is heel persoonlijk en wat goed of slecht voor jou voelt zou ik volgen. Ik zou mij niet prettig voelen bij het laten huilen (ook al ben ik er bij). Mijn zoontje heeft dit trouwens ook gehad van 4-9 maanden. Wij gingen dan op zo’n bal met hem zitten en we gingen om de beurt naar hem toe. Dat werkte wel. Voor elk slaapje 20-30 min wiegen. Met 9 maanden was het opeens voorbij!

2 maanden geleden

Volgens mij heeft je oma het perfect gedaan. We hebben eigenlijk hetzelfde geleerd van de pedagoog op de kinderafdeling (huilpoli). Zolang je bij je kindje bent, is het oké als hij even huilt. Huilen is niet per se negatief, het is ook prikkelverwerking. Vaak gaan ouders vanalles proberen om hun kind te laten slapen, maar dit zorgt voor zoveel prikkels dat zo’n kindje helemaal overprikkeld en onrustig raakt. Is ie kindje overstuur? Troost hem dan eerst in zijn bedje op een kalme prikkelarme aanrakingen. Gaat hij harder huilen, troost hem dan even op schoot. Rustig? Dan leg je hem weer weg. Het zal eerst even wennen zijn voor beide partijen, maar uiteindelijk weet je kindje waar hij aantoe is.

2 maanden geleden

Dankjulliewel voor de reacties, doet mij goed! 😊