28 Reacties

één jaar geleden

Ik heb basisonderwijs op een Jenaplanschool en voortgezet onderwijs op een Montessorischool gehad. Maar ik weet inmiddels dat deze visies op elke school anders uitwerken en dus niet hetzelfde zijn. Ook zijn niet alle kinderen hetzelfde. Ik zou gewoon bij beide scholen gaan kijken, met kind. En kijken wat beter voelt. Mijn ervaring is in ieder geval dat ik erg geleerd heb om zelfstandig te zijn. Ik heb leren plannen, samenwerken en onderzoeken. Allemaal dingen die veel van mijn medestudenten op het HBO veel minder goed geleerd hadden. Maar je moet dat wel opeens kunnen...

één jaar geleden

Ik en mn broer hebben op een montessori school gezeten tot ons 8e en gingen er beide met gigantische leerachterstanden vanaf om het op een andere school allemaal in te moeten halen / recht te moeten trekken. Als je kind niet super ondernemend is en niet zelf op ontdekking gaat zou ik het niet aanraden. Mn broer en ik hadden beide grote moeite om zelfstandig aan de slag te gaan, intiiatief te nemen etc. Maar wat wil je als je 4 of 5 bent.... Maar dat is onze ervaring :)

één jaar geleden

Niet zelf erop gezeten, ik geef nu op dalton les en ik heb op regulier lesgegeven. Ik zou je willen aanraden lekker te kijken op beide scholen en goed te kijken naar wat je kind kan/nodig heeft. Montessori is heel mooi, ik vind hun manier echt geweldig, maar het is niet geschikt voor elk kind. Ze moeten veel zelf doen, ze leren het wel en worden erin meegenomen, maar er word ook van ze verwacht het uiteindelijk te kunnen. Plannen en dus vooruitkijken. Er is heel veel vrijheid, maar ook veel eigen verantwoordelijkheid. En die verantwoordelijkheid wordt steeds groter hoe ouder ze worden. Dus, ik zelf vind montessori heel mooi, mooie denkwijze en als je kind er bij past heel goed onderwijs. Maar kijk naar je kindje, wat heeft die nodig. Ga samen kijken op de scholen, neem je zoontje mee en kijk. Hoe doet ie het. Wat vind ie leuk, hoe zijn de leerkrachten, hoe is de sfeer, en vooral, voelt je zoontje zich er goed.

één jaar geleden

Ik was bij onze oudste heel benieuwd naar montessori, dus toen hebben we hem daar bij de peuterspeelzaal laten spelen. Maar ik vond het helemaal niks. Op zich niks mis met montessori, maar we vonden de ouders vooral arrogant en uit de hoogte doen. Dat paste niet bij ons dus hebben we hem naar regulier onderwijs gedaan. Maar goed, dat was onze ervaring, geldt vast niet overal hoop ik 🙈

één jaar geleden

Ik heb zelf montessori basisschool gedaan en ik vond het heel fijn. Je kindje moet wel ondernemend en zelfstandig zijn, hoewel dat ook in zekere zin wel aangeleerd wordt. Maar niet voor iedereen is het een geschikte vorm van onderwijs

één jaar geleden

Ik heb op een montessorischool gezeten en voor mij werkte het heel goed. De zelfstandigheid kon ik goed aan en ik kon die vrijheid ook wel goed handelen. Ik heb er nu nog steeds profijt van. Mijn broer en zus daarentegen konden er minder goed mee omgaan en gooiden er met de pet naar. Het ligt dus echt aan het kind denk ik.

één jaar geleden

Voor beiden is iets te zeggen. Goed kijken wat bij jouw kindje past.

één jaar geleden

Reactie op LoulouK

Ik en mn broer hebben op een montessori school gezeten tot ons 8e en gingen ...
Ik weet niet of het veel verschilt op basis of voortgezet onderwijs. Maar ik had op voortgezet de vrijheid om te plannen hoe ik het wilde. Maar moest toch echt iedere 4/8 weken m'n werk wel af hebben. Echt een achterstand oplopen was er niet bij. Want lukt dit niet, dan werd je iedere week door je mentor wel op het 'rechte pad' gezet. Dus ook hierin verwacht ik veel verschil tussen scholen. Het is inderdaad een goede visie (als je het mij vraagt) maar echt achterstanden oplopen zou echt niet moeten kunnen.

één jaar geleden

Reactie op vivje2404

Niet zelf erop gezeten, ik geef nu op dalton les en ik heb op regulier lesg ...
Ik ben ook benieuwd naar jouw ervaring met dalton onderwijs. Daar kijken wij nu naar. Kun je daar iet over zeggen?

één jaar geleden

Ik kan geen beter advies geven dan wat er al gegeven is. Zoals vele al zeggen maak afspraak bij beide scholen en neem je zoontje mee. Ik ben naar dalton onderwijs geweest en jenaplan onderwijs, beide ging onze zoon mee. Hij was 2.5 (en ja wat weet hij nou, hij kon amper praten) geloof me het was duidelijk. In ons geval op 't dalton bleef hij dicht bij me en was erg teruggetrokken en stilletjes (terwijl 't een heel ondernemend mannetje is die erg nieuwsgierig en leergierig is) op 't jena plan trok ie al z'n eigen plan, wat ook mocht daar. Beide goede scholen, maar voor hem past het jena plan beter, omdat hij juist van het ontdekken is en zelf doen. En hij liet duidelijk zien dat hij op 't jenaplan ook echt op z'n plek is, hoe klein hij ook was. Ikzelf heb op regulier onderwijs gezeten en m'n man ook. Ik zelf had zeker nooit kunnen functioneren op 't jenaplan en zou hier dus zelf niet voor gekozen hebben, maar mijn zoon is mij niet, en ik keek echt naar hem en waar hij 't beste op zou reageren. Succes met het kiezen van een school, welke school 't ook wordt. Alle soorten onderwijs zijn prima keuzes

één jaar geleden

Reactie op Lievelis

Ik ben ook benieuwd naar jouw ervaring met dalton onderwijs. Daar kijken wi ...
Ik vind het Dalton ook echt een mooie manier om les te geven. Bij het Dalton leren de kinderen in de klas veel van elkaar, er wordt ook van ze verwacht dat ze eerst hun maatje of iemand anders om hulp vragen bijvoorbeeld. Ik zelf geef les aan kleuters, hier hebben we bijvoorbeeld dat de kinderen niet aan de leerkracht ‘mogen’ vragen om hun beker te openen of hun banaan ofzo. In plaats daarvan eerst vragen aan een kleuter die het wel kan. Zo leren ze goed communiceren, elkaar helpen, durven vragen enz. Uiteraard als ze vast lopen dan zijn wij er voor ze, geen zorgen 😉 Ook wordt er gewerkt met weektaken en het is aan de kinderen om zelf in te plannen wanneer ze wat doen. Dit kleuren ze dan ook in met de juiste kleur van de dag. Elke dag in de week heeft zijn eigen kleur en zo kunnen de kinderen dus zelf bijhouden wanneer ze wat gedaan hebben. Verder Er is best veel vrijheid op school, zelf bepalen wanneer je iets gaat doen, waar je iets gaat maken, op welke plek je zit, met wie je samen werkt, maar er wordt dus ook verwacht dat de kinderen hun werk uiteindelijk af hebben, dat ze zelfstandig goed kunnen werken, dat ze niet andere gaan lastig vallen/gaan klieren of iets dergelijks. Bij ons op school worden er ook veel andere dingen gedaan. Veel overlegd met de kinderen, ze worden betrokken bij het netjes houden van de school, het schoolplein, de omgeving. Er wordt met de leerlingen besproken wat ze willen leren, wat er hoort bij een bepaalt thema. Zo wordt er ook veel gekookt op school, proefjes gedaan, veel uitjes, samenwerkingen tussen groep 1 en groep 5, groep 2 en groep 6 enz. Maar ook bij dit onderwijs geldt, het is niet geschikt voor elk kind. Er wordt van ze verwacht dat ze ook zelf doorpakken. Dat ze samenwerken, hun verantwoordelijkheid nemen, uiteindelijk reflecteren. Dit leren ze uiteraard al vanaf de kleuters, maar het is niet voor elk kind geschikt. Voor sommige is er teveel vrijheid bijvoorbeeld, teveel zelfstandigheid. Lekker je kind meenemen tijdens de bezichtiging en je merkt snel genoeg hoe het gaat ☺️☺️

één jaar geleden

Reactie op vivje2404

Ik vind het Dalton ook echt een mooie manier om les te geven. Bij het Dalto ...
Oh vergeten, bij de kleuters is het echt spelend leren door middel van thema’s. De kinderen worden meegenomen in een bepaald thema, wij geven de basis en de leerlingen gaan er mee door. Door bepaalde vragen te stellen gaan de leerlingen nadenken en komen ze uiteindelijk met fantastische ideeen. Nu zijn we een dino museum in de klas aan het maken 😉 Dus kijk ook zeker naar hoe de lessen gegeven worden. Zit ook nog wel verschil in van school tot school.

één jaar geleden

Ik heb mijn (bijna) hele schoolcarrière montessori-onderwijs gevolgd. Ik vond het erg fijn en heb er goede herinneringen aan. Maar ik zou vooral naar de scholen toe gaan en zelf gaan kijken. Niet alleen naar het type onderwijs, maar ook de sfeer. Zie je je zoontje daar rondlopen straks.

VRIEND

één jaar geleden

Ga bij beide scholen zelf kijken. Wij zijn al bij de Montessori geweest en mijn dochter ging gelijk aan een tafeltje zitten en spelen met de kinderen (toen 2 jaar en een paar maanden). De vrouw van de rondleiding vond haar goed passen. We gaan rond mei/juni nog een keer kijken (ze is dan 3 l) en ook op de reguliere school. Bei beide gaat ze mee en ga ik ook kijken hoe zij reageert. Ik denk dat je zo een weloverwogen beslissing kunt maken.

één jaar geleden

Reactie op LoulouK

Ik en mn broer hebben op een montessori school gezeten tot ons 8e en gingen ...
Zelfde ervaring met mijn stiefdochter .. die heeft er groep 1 t/m 8 opgegeten en had zo'n achterstand op 1e VMBO. Ik vond het enorm slecht onderwijs en niet serieus te nemen. Maar kan per school verschillen natuurlijk!

één jaar geleden

M’n broer en ik zaten op een montessorischool en ik kijk er heel fijn op terug. We wisten natuurlijk niet beter, maar hebben het nooit als moeilijk/anders beschouwd. De vrijheid vond ik heerlijk. Soms denk ik zat ik nog maar op de basisschool haha, maar wellicht hebben genoeg mensen vanuit het reguliere onderwijs dat ook ;)

één jaar geleden

Ohja ter aanvulling, hij met vwo- en ik met havo-advies de deur uitgegaan. Later beide een master gedaan op de uni. Dus absoluut geen achterstand opgelopen.

één jaar geleden

Wat nog misschien een waardevolle aanvulling is, is de site scholenopdekaart.nl. Cijfers zeggen zeker niet alles, maar de enige "alternatieve" school bij ons in de buurt, die met Reggio Emilia als uitgangspunt werkt, heeft wel bijzonder slechte leerresultaten als ik deze vergelijk met andere scholen in de omgeving.

één jaar geleden

Reactie op vivje2404

Ik vind het Dalton ook echt een mooie manier om les te geven. Bij het Dalto ...
Dank je wel! Heel fijn om even te lezen. We hebben wel een goed beeld van de Dalton school hier. Ik vind het nog wel lastig inschatten of het echt bij ze past (ze zijn bijna 3) maar het samenwerken, reflecteren etc is voor niemand slecht denk ik. Er was laatst een open dag en toen we binnenkwamen gingen ze gelijk spelen en het meegymmen met groep 2 vonden ze ook heel leuk.

één jaar geleden

Reactie op Lievelis

Dank je wel! Heel fijn om even te lezen. We hebben wel een goed beeld van d ...
Ja, het zijn zijn belangrijke dingen die ze leren waar je de rest van je leven wat aan hebt. Het is inderdaad lastig om het te bepalen, maar als ze gelijk meespelen en blij zijn, dan zit het qua gevoel in ieder geval goed. En mocht je later denken dat het toch niet geschikt voor ze is, je kan altijd nog wisselen van school ☺️