13 Reacties

2 jaar geleden

4 weken is vroeg om te oefenen, het wordt geadviseerd vanaf 6 weken, dan is je productie goed op je kindje afgestemd en krijg je geen speen/tepel verwarring. Je hoeft niet een hele voeding te geven, het gaat er echt om dat ze leren uit de fles drinken. Ik kolfde meestal 1 borst, dat gaf mijn man dan in een flesje en daarna gaf ik de andere borst nog live.

2 jaar geleden

Aangeraden wordt: 1 voeding per dag uit een flesje, vanaf 5/6 weken. Dat hoeft niet perse een hele fles te zijn, maar wel grotendeels. Gewoon zolang het lukt. Ik vond het makkelijk om te kolven, dat meteen te geven en als mn kindje nog hongerig was nog even aan te leggen.

2 jaar geleden

Mij is net aangeraden om op 4 weken te starten door om de 2 dagen een deel van de voeding in een flesje te geven. Als je pas rond 6 weken start is de kans groter dat je kindje de fles weigert en het een hele zoektocht wordt om een fles te vinden die jou kindje wel accepteert. De afgekolfde melk kan je verzamelen door doorheen de dag een haakaa kolf te gebruiken aan de borst waarvan je kindje niet drinkt. (En dus de druppels opvangen die anders verloren gaan in een borstkompres of zo). Al die beetjes melk die je op een dag verzamelt geef je dan de dag nadien bij de start van de voeding (30cc is voldoende) en dan kan je eindigen met rechtstreeks van de borst drinken. Ik moet nog bevallen dus ik spreek niet uit ervaring, maar dat is wat de lactatiekundige me vertelde :)

2 jaar geleden

110 cc in 1x geven aan een baby van 4 weken oud is veel te veel 😳. De natuurlijke maaginhoud van een baby van 6 maanden is maar 100 cc namelijk! Sowieso om te oefenen, zeker zo lang je niet echt weg gaat, is 30 a 40 cc per keer genoeg. Therapeutisch voeden (even googlen 😊😉), met kleinste speen. En tip om partner/opa/oma/veel betrokken bij baby personen ook te laten oefenen met flesje, niet alleen jezelf. Na dat kleine flesje dan je borst(en) aanbieden.

2 jaar geleden

Reactie op Bommetje91

110 cc in 1x geven aan een baby van 4 weken oud is veel te veel 😳. De natu ...
Haha ja dit zag ik ook maar dacht nou ze wilt nog, was echt aant zoeken dus meer gegeven. Maar dr maag is niet eens zo groot dus benieuwd hoe dat kan.. doe ik in iedergeval nooit meer.. Wanneer kolf jij af zodat je die 30 cc hebt? Gewoon s ochtends een keer extra afkolven? Of een keer voor voeden 30 cc eraf halen eerst en haar dan aan de borst leggen?

2 jaar geleden

Als je alleen die 30 cc kolft maakt het niet zoveel uit of je dat voor of na de voeding kolft, maakt voor je productie niet heel veel verschil en je dochtertje kan dan nog genoeg live bij je drinken. Vanaf 10 a 12 weken is je productie wat beter afgestemd op je dochter, mocht je weer aan het werk gaan zijn er bij la leche league online wel berekeningen te vinden over hoe "vol" een flesje moet. In principe is wat voorraad in de vriezer dan al wel fijn (zou je vanaf 6 weken voorzichtig aan extra kunnen kolven na voeden), maar je zou aan een werkdag "voorraad" genoeg kunnen hebben omdat je tijdens die werkdag weer kan kolven voor je volgende werkdag.. snap je🙈 En die maaginhoud, dat is wat gebeurt bij kunstvoeding, door vaker en vaker meer te geven wordt dat maagje vanzelf opgerekt. In principe kun je bij borstvoeding niet overvoeden (te veel spugen ze vaak weer uit), maar als je de fles op dezelfde manier aanbied als bij kunstvoeding (half liggend, flesje op zn kop) komt de melk er veel te makkelijk uit. Met dus als nadeel het te veel drinken ("vol" signaal komt te laat dan), maar ook het nadeel dat ze "lui" wordt en de borst kan gaan weigeren omdat ze daar moeite voor moet doen 😉. Vandaar het therapeutisch voeden! Even als extra info, ons zoontje (flinke kerel, 8,5 maand en ruim 10kg, geboortegewicht 3,6kg) zit tegenwoordig rond de 6 tot 8 voedingen op 24uur. Wij gaan uit van voeden op verzoek, maar overdag gemiddeld elke 3 uur. Als ik dus een werkdag heb van 8uur drinkt hij vaak 2x. We hebben dan flesjes van 120, de ene keer drinkt hij deze helemaal op, de andere keer wil hij er maar 80 of 90 cc van en kan daar dan prima 3 of 4 uur van doen. Hij heeft pas 1 of 2x echt te weinig gehad aan 120 cc (dat hij echt nog hongersignalen -geen zuigbehoefte signaal- liet zien na de fles). Toen gaven ze hem 30 cc meer en was hij tevreden. (Ik zorg dat er altijd een extra zakje of paar kleine zakjes voorraad in de vriezer liggen waar hij is, voor noodgevallen). Voor tips zou je op facebook lid kunnen worden van de pagina van la leche league en daar ook vragen stellen. Zitten ook lactatiedeskundigen en veel ervaringsdeskundigen, heb ik zelf wel echt veel aan gehad! Ook al alleen aan het meelezen 😉 Hopelijk heb je wat aan alle tips. Op naar een succesvol en fijn borstvoeding/kolf avontuur! Geniet van de momentjes met je dochter 🥰 lekker cliché maar de tijd vliegt echt en dan is alles interessanter, ook tijdens het drinken aan de borst 🙈🤣

2 jaar geleden

Mijn kindje is ook 4 weken. Ik kolf 2 x per week 1 kant 10 min en way er uit komt krijgt ze per fles. De ene keer is het 60 en de andere keer 110 ml. Ze drinkt super goed en is altijd tevreden daarna. Live bv weet je ook niet hoeveel ze drinkt.

2 jaar geleden

Kraamzorg adviseerde hier na 4 weken te starten met oefenen. 2x geoefend maar ze deed het meteen geweldig uit de fles en daarna ook weer uit de borst dus verder niet geoefend, zag dat ze het prima begreep. Ligt dus ook een beetje aan je kindje, pakt ze het makkelijk op of is er meer oefening nodig.

2 jaar geleden

Je kan ook beginnen met beetjes aanbieden van 50-70 ml en daarna nog eens 30-50 ml. Gewoon kijken wat je kleintje fijn vindt. Mijn zoontje wilde ik het begin verschillend drinken, maar krijgt nu bij 19 weken meestal 130 ml om de drie a vier uur bij opa&oma en de gastouder. Z’n vader speelt er meer mee en geeft m ook kleine beetjes of de fles in delen. Is ook maar net waar iedereen en hij zich op dat moment fijn bij voelt. Voor het werk wat extra voorraad opbouwen of kv achter de hand houden. Ik kolfde eerst wat meer en dat in de vriezer gedaan wat we nu gebruiken op mindere dagen. Maar op enkele dips na kan ik mn zoon met vier a vijf keer kolven op een dag ook drie a vier voedingen aanbieden.

2 jaar geleden

Mijn kindje is ook 4 weken. Ik kolf 2 x per week 1 kant 10 min en way er ui ...
Kolf je dan gewoon een borst naar keuze op een random tijdstip?

2 jaar geleden

Het maakt niet zoveel uit hoeveel je geeft, een klein beetje is ook prima. Het gaat er puur om dat ze gewend raakt aan een andere drinktechniek. Wel belangrijk om vanaf 6 weken iedere dag te oefenen! Het reflex verdwijnt op den duur dus het kan maar zo dat ze het met 6 weken zonder problemen doen en met 10 weken niet meer als er niet voldoende geoefend is. Wij sloegen soms ook wel eens over maar waren er gelukkig net op tijd bij… je kunt ook eens Googlen op “therapeutisch flesvoeden” op die manier boots je zo goed mogelijk het drinken aan de borst na.

2 jaar geleden

Reactie op december2021#

Kolf je dan gewoon een borst naar keuze op een random tijdstip?
Nee ik kolf de borst die aan de beurt is. En dan net voor ik denk dat ze komt. Dus feitelijk krijgt ze dan wat ze (denk ik) zelf uit mijn borst gedronken zou hebben. Ik gebruik het flesje uit de prenatal doos van Avent.

2 jaar geleden

Reactie op L.C.R

Kraamzorg adviseerde hier na 4 weken te starten met oefenen. 2x geoefend m ...
Ik heb wel als tip gekregen nog regelmatig (minstens 1 keer per week) een flesje te blijven geven, zodat ze het ook niet verleeerd