50 Reacties

9 dagen geleden

Ligt aan het gedrag. Bijvoorbeeld als hij met een bal in huis gaat gooien: 1. Vraag ik of hij wil stoppen, omdat er dingen kapot kunnen gaan 2. Zeg ik dat hij moet stoppen, omdat er dingen kapot kunnen gaan 3. Tel ik tot 3 4. Laatste waarschuwing anders pak ik de bal af Als hij zn broer slaat haal ik m uit de situatie en zet ik hem even op de gang (met de deur open). Hij weet dat dit altijd de consequentie is. In de avond lezen we 3 boekjes tenzij hij treuzelt. Dan doe ik eigenlijk hetzelfde als hierboven, maar dan is de consequentie dat we een boekje minder lezen. We lezen er vrijwel altijd 2 of 3! Belangrijkste vind ik om consequent te zijn, en het liefst geef ik een passende straf. Dus treuzelen = minder tijd voor boekjes en bal gooien = bal weg.

9 dagen geleden

O stap 5 is dat ik dus de consequentie doe die ik noem maar dat lijkt me logisch!

9 dagen geleden

Bij ons werkt het ook met eerst 2x waarschuwen. Luistert hij niet, dan tel ik tot 3. Bij 3 is er een consequentie die ik van te voren benoem. We komen bijna nooit tot 3.

9 dagen geleden

Ik tel ook tot 3, als ik echt iets van ze wil. Ik merk tegenwoordig dat ik ze bij een grote driftbui beter met rust kan laten en zeggen dat ze bij me mogen komen als ze ‘afgekoeld’ zijn en terug lief kunnen zijn, daarna praten we erover. Meestal na 1 of 2 minuten staan ze naast mij klaar voor een knuffel, dat geeft iedereen meer rust zo,…

9 dagen geleden

Wij vragen het altijd eerst aan dr, met een uitleg waarom het niet mag. Als ze niet luistert dan geef ik vaak een keuze: of je stopt nu of ik pak het af. Dat werkt vaak erg goed bij ons. Bij bijv slaan of bijten neem ik haar apart en leg ik uit dat het niet de bedoeling is en waarom niet. Bij onze dochter werkt keuzes geven in 2 dingen en een rustige uitleg het beste.

9 dagen geleden

Reactie op Boysmom90

Ligt aan het gedrag. Bijvoorbeeld als hij met een bal in huis gaat gooien ...
Hier hetzelfde, maar ik tel niet. Zeg wel dat als hij doorgaat hij naar de hal moet of als wat de consequentie is. Het is even doorbijten en soms wil je je kind wel zijn/haar zin geven, maar het is beter om nee vol te houden voor de volgende keer.

9 dagen geleden

Ik zeg Nee - met uitleg. Vaak gaat het om niet iets binnen doen of minder wild doen. Gaat hij door? Dan zeg ik nog eens Nee en geef een consequentie als: dan gaat het speeltje weg of ga je weg. 3e keer is Nee en dan de consequentie. (Verplaats hem dan 3m of pak het speeltje af en ruim het op) Bij slaan of gooien dat het iemand raakt ga ik direct over op 3e x Nee. Meestal gaat hij na 3e x Nee huilen. Ik negeer hem voor 1 minuut en ga dan bij hem zitten. Zeg dat ik begrijp dat hij verdrietig is. Dat hij moet luisteren omdat “reden”. Dat hij sorry kan zeggen door een knuffel/kus of gewoon sorry zeggen en dat de situatie niet veranderd tot hij sorry zegt. Als hij blijft huilen herhaal ik dat hij sorry kan zeggen door een knuffel/kus/sorry zeggen en blijf bij hem zitten. Dan doet hij dat ook en is alles weer ok en zeg ik Dank je wel! Over het algemeen luisterd mijn zoon goed en is dit helemaal niet vaak nodig en is 1 a 2x nee genoeg.

9 dagen geleden

Ik probeer het vaak eerst met humor op te lossen. Dat helpt vaak een hoop. Een voorbeeld:we hebben de afspraak dat je alleen met ballen en pittenzakken mag gooien. Als ze dan met andere dingen gooit, dan ondeugend doet, grijp ik haar en gooi ik haar een paar keer in de lucht en zeg dat we niet met object x gooien, maar alleen met kleine kinderen. En dan roept ze hard lachend neeee. Dan vraag ik waar we wel mee mogen gooien en vertelt ze haarfijn wat wel en is de situatie vaak weer opgelost.

9 dagen geleden

Reactie op Mara21

Ik probeer het vaak eerst met humor op te lossen. Dat helpt vaak een hoop. ...
Dit trouwens puur omdat het goed werkt bij haar. Ik ben benieuwd of ik bij onze zoon straks misschien wel weer een andere aanpak moet hanteren.

9 dagen geleden

Ja, humor werkt hier ook wel, alleen bij moedwillig een boek tegen de tv gooien... Mijn man wil niet snappen dat een peuter dit niet zo zeer expres doet. Ik probeer zoveel mogelijk uit te leggen maar schiet nog weleens uit mijn slof. En soms is uitleg niet eens nodig, dan snapt hij het ook bij een duidelijke waarschuwing. Buiten wegrennen dan roep ik, mama gaat je pakken! Ja, ik gebruik wel hoofdpunten maar iedere situatie is anders. We bewaken onze grenzen, zodat hij weet hoe ver hij kan gaan. Daarom ook het strafhoekje. Ik zet hem er echter heel kort neer. Ik gebruik het meer als een afkoelhoekje. Het is jammer dat mijn man zo stug hierin is. We bespreken het wel later samen en Teun krijgt nadat papa boos is geweest extra dikke knuffels. Ja opvoeden, pfft. Je neemt mee vanuit je eigen jeugd. Alleen mijn man is door zijn vader zeer hardhandig opgevoed. Dit wil hij zelf zeker niet zo doen. Alleen het lontje is weleens kort. Soms wel handig, bijv kort en bondig, klaar. Is het ook duidelijk.

9 dagen geleden

Uitleggen en soms klapjes geven werkt goed ons kindje luistert goed

9 dagen geleden

Reactie op Kimberley2022

Uitleggen en soms klapjes geven werkt goed ons kindje luistert goed
Klapjes geven?

9 dagen geleden

Reactie op Kimberley2022

Uitleggen en soms klapjes geven werkt goed ons kindje luistert goed
??????

9 dagen geleden

Er is echt nét een paar dagen geleden een topic hierover geopend met 100en reacties, uiteenlopend, zou daar even lezen voordat hier ook dezelfde discussie ontstaat🙈

8 dagen geleden

Er is echt nét een paar dagen geleden een topic hierover geopend met 100en ...
Nou dat gaat wel over 1 specifieke methode. Dit in principe over alle opties. Maar wel heel erg eens dat we niet weer een discussie over klapjes hoeven te houden hier. :)

8 dagen geleden

Vanaf baby tijd al consequent zijn en streng wanneer het gaat om veiligheid en iets wat ik echt niet wil. Dan hoef je in de peutertijd minder streng te zijn, want grenzen zijn helder en een waarschuwing wordt serieus genomen.

8 dagen geleden

Voor zover dat kan uitleggen waarom iets is en niet mag . Bij de meeste dingen waarbij het treuzelen is zeg ik altijd : of je doet het zelf of ik doe het. Tot 3 tellen werkt soms goed als ze weg rent bijvoorbeeld. Als ze aantafel blijft knooien met eten spelen etc . Dan gaat ze even op de gang. mag ze terug komen als ze normaal mee gaat eten. Eigenlijk heeft ze best veel "vrijheid" maar ze weet ook heel goed hoe ver ze kan gaan. Ik blijf altijd wel praten. Mocht ze ineens een driftbui of een mega huil/schreeuw bui hebben dan zet ik afhankelijk van de situatie haar even appart.

8 dagen geleden

Reactie op Boysmom90

Nou dat gaat wel over 1 specifieke methode. Dit in principe over alle optie ...
Ik heb het andere topic niet gelezen, werd daar ook geschreven over klappen geven? 😯 Lijkt me dat dat sowieso geen discussie waard is en dat iedereen wel inziet dat dat niet dé manier is.

8 dagen geleden

Wij doen vooral aan ombuigen. Bijv niet gooien met een bal in huis is aangeven dat hij met de bal mag rollen. Dat voordoen. Uitleggen waarom gooien niet mag (dan gaan dingen kapot). Ik herhaal het goede voorbeeld nog een keer en ook de uitleg en als het dan niet lukt neem ik de bal weg en kan hij wat anders gaan doen

7 dagen geleden

Reactie op Kimberley2022

Uitleggen en soms klapjes geven werkt goed ons kindje luistert goed
Pardon? Sla jij je kind? Zou jij respect en liefde voelen voor iemand die jou slaat? Ik hoop echt dat ik verkeerd interpreteer….