24 Reacties
10 maanden geleden
Hier een vegetarisch dieet van begin af aan voor mijn zoontje van nu bijna 2.
Mijn zoontje ontbijt met volkoren Brinta met koemelk. Vaak in de avond nog en bekertje melk, zo komt hij aan zijn zuivel. Kaas is hij overigens ook dol op🙈
Ik geef inderdaad veel pindakaas en notenpasta op brood want hij wil weinig anders😅 maar ook omdat noten natuurijk gezond zijn. Maar ook hummus (kikkererwten is ook een goede aanvulling op een vegetarisch dieet) krijgt hij af en toe op brood.
Daarnaast regelmatig witte bonen in tomatensaus of bruine bonen (vind hij godzijdank lekker🙏🏻🤢😂) aangezien bonen ook belangrijk zijn in een dergelijk dieet.
Vegetarische burgers krijgt hij wel (1 a 2 keer per week), vindt hij ook erg lekker en er is vaak extra ijzer aan toegevoegd, dat is ook het advies om daar dan op te letten.
Mijn zoontje is gek op fruit en eet met gemak 3-4 stuks fruit per dag. 1 stuk is na het avond eten, als soort van toetje. Dit doe ik bewust omdat vitamine C, wat dus veel in fruit zit, ijzer opname in het lichaam bevorderd.
Dat zijn de dingen waar ik op let😊 Toch ben ik van plan om binnenkort misschien eens naar een diëtist te gaan om zeker te weten dat ik het goed doe en mogelijk nog wat tips kan krijgen waar op te letten (signalen bij bepaalde tekorten bijvoorbeeld) en misschien nog aanvullingen op zijn voedingschema.
10 maanden geleden
Wij eten zelf vegetarisch en proberen zuivel te beperken. Mijn zoontje (15 maanden) krijgt ‘s ochtends gewone yoghurt bij het ontbijt en drinkt sojamelk. Voor ons een middenweg tussen dierenleed en milieu en de goede voedingsstoffen in zuivel die een kindje nodig heeft. Hij is allergisch voor ei, dus dat eet hij sowieso niet. Ook eet hij tot nu toe geen vlees (omdat we dat dus nooit in huis hebben of bestellen). Als hij nieuwsgierig is, mag hij het gerust eens proberen buitenshuis. Maar die gelegenheid heeft zich nog niet zo voorgedaan.
Hij is ook allergisch voor meerdere noten. Dus we eten veel gerechten met linzen, bonen etc. En op brood dan regelmatig notenpasta van de twee noten die hij wel mag. Tofu en tempeh vindt hij juist heel lekker. Kant- en klare vleesvervangers geven we hem nog niet, te zout en sowieso niet zo gezond. Proberen dat zelf ook te beperken.
Wij hebben bij de diëtiste in het ziekenhuis waar we voor de allergieën lopen gevraagd hoe we voedzaam eten kunnen aanbieden met de combinatie vega en allergie voor ei en veel noten. Zij gaf wel fijne tips, dus je zou eventueel ook eens zo’n consult bij een losse diëtiste kunnen doen.
10 maanden geleden
Reactie op Knopje
En is heel ijzerrijk, aldus onze kinderarts toen wij op zoek waren naar veg ...
Alleen als er bieten in zitten. Appelstroop bevalt extreem weinig ijzer. Weten heel veel mensen niet.
10 maanden geleden
Reactie op xxTessa
Hoe zorg jij voor genoeg b12? Daar struggle ik nog wat mee
Aan veel Vega voeding is B12 toegevoegd zoals koeien ook B12 supplementen krijgen waardoor het in het vlees zit.
10 maanden geleden
Reactie op Joan2828
Hier niet vegetarisch of vegan, wel bewust bezig met afwisseling. Qua brood ...
Hummus geef ik inderdaad ook, alleen vergeet ik vaak dat dat een optie is, omdat ik het in de vriezer bewaar 🤭
Tip: ik maak af en toe een grote portie hummus (alleen kikkererwten met veel tahin voor de goede vetten en ijzer). Pureren en dan vries ik dan in ijsblokjes vorm in. Zo kan je makkelijk 1 blokje ontdooien voor op een boterham.
Avocado lust ze helaas niet, maar hopelijk komt dat nog want het is natuurlijk super gezond.
Hoe doe jij appel/banaan op brood? Hier zou ze gewoon de plakjes eraf pakken en met een droge boterham achterblijven.
10 maanden geleden
Reactie op Pufje94
Hummus geef ik inderdaad ook, alleen vergeet ik vaak dat dat een optie is, ...
Wat een goede tip! Dankjewel!
Banaan prakte ik altijd op haar brood. Dan bleef het goed plakken (met aardbeien ook trouwens). Nu laat ze het zitten en eet ze het met brood en al, dus nu wel plakjes. Appel zit ik even te twijfelen of ze dat op die leeftijd liet zitten, of dat ze het eerst van haar brood snoepte... Ik ben bang dat ze het eraf snoepte haha 😬
10 maanden geleden
Wij eten alles door elkaar. Denk eigenlijk dat dat tegenwoordig ook wel de standaard is, zeker voor de jongere generaties. Elke dag vlees moeten eten is echt iets wat ik alleen van oudere generaties nog hoor.
10 maanden geleden
Ik doe wel eens geweekte en gepureerde cashewnoten door een saus, om extra eiwitten en vette toe te voegen
VRIEND
10 maanden geleden
Wij aten deels ook vegan. Maar dat kwam vooral door de koemelkallergie van onze dochter icm dat wij niet altijd vlees eten.
Op brood gaven we 100% notenpasta (verschillende soorten verkrijgbaar bij oa ecoplaza) of vegan smeerwordt van kipps en appelstroop. Wij hadden weinig variatie met beleg ivm koemelkallergie pinda allergie. Maar dat was dan maar zo.
Inmiddels is ze over haar kma heen maar thuis drinkt ze standaard nog havermelk. Op opvang wel met de redt mee koemelk en verder letten we bij gerechten hier niet meer op.
Maar met goede mix is vegan/vegetarisch prima te doen.