Taalontwikkelingsachterstand

efe
één maand geleden
Volgen
Hoihoi allemaal, Ik heb een zoon die volgende maand 2 wordt. Hij zegt nog geen enkele word zelfs mama papa niet. Hij wijst ook niet, brabbelt wel veel. Als ik wat vraag om wat te brengen doet hij dit niet. In december hebben wij onderzoek in het ziekenhuis. Ze zeggen ook geen autisme. Reageert wel op naam, maak ook oogcontact verder een vrolijke jongetje. Heeft iemand hier ervaring ermee?
  • Rapporteren
Reageer
Typ hier je reactie
5 reacties
samantha1993.
één maand geleden
Ik heb hier ervaring mee met mijn zoontje. Hij was toen ook ongeveer 2 jaar en zei ook nog niet veel. Het consultatiebureau heeft ons toen doorgestuurd naar NSDSK. Daar zijn er allerlei testen gedaan en dit was allemaal goed. Gehoor was goed en hij begreep de taal alleen het uitspreken vond hij lastig. Toen zijn wij begonnen met logopedie aan huis, zij kwam 1x per week en deed echt goede opdrachten met hem waardoor echt in één keer zijn spreken vooruit ging. Nu word hij bijna 5 en praat hij gewoon.. heeft alleen logopedie nog voor sommige klanken.
  • Rapporteren
Šelina
één maand geleden
Hoi, ik zie dat je je hier al langer zorgen over maakt (je topics) en ook meerdere keren over autisme begint. Mijn dochter begon ook pas later met praten en doet ook niet wat ik wil. Dat is toch een beetje normaal met die leeftijd? Lekker eigenwijs. Maak je geen zorgen, het is niet heel raar ofzo en je krijgt een onderzoek. Ik zou dat afwachten en in de tussentijd veel oefenen! Gaat hij naar de opvang of psz? Dat kan je misschien overwegen als hij daar nog niet heen gaat, hartstikke leuk en leren ze heel veel.
  • Rapporteren
Baby2020T
één maand geleden
Hi! Ik heb denk ik ook eerder gereageerd op je andere topic. Vanuit werk dus deels ervaring mee. Je gaf toen aan dat hij naar een peuterspeelzaal oid zou gaan toch? Ik zou hem echt rustig te tijd geven. Voor nu dus geen autisme (dat wil nog niks zeggen over een paar jaar), maar voor nu kan je dat ook even naast je neerleggen. Je kan hem blijven stimuleren met boekjes en liedjes, maar verder is het vooral belangrijk zijn tempo te volgen. Als hij een tijdje op de peuterspeelzaal zit kan je weer verder kijken hoe het dan gaat. Een beetje hard gezegd; er is niks op korte termijn wat je kan doen oid wat ervoor zorgt dat de problemen ineens helemaal opgelost zijn. Blijf je zoon volgen, stimuleer hem en trek over paar maanden weer aan de bel als er geen veranderingen zijn. Mijn ervaring is dat een peuterspeelzaal al veel kan doen in de taalontwikkeling.
  • Rapporteren
KellyJacobs91
één maand geleden
Sommige kindjes gaan pas praten als zij zelf 100% het gevoel hebben dat zij het kunnen. En dan kan het ineens hard gaan. Veel taal aanbieden.
  • Rapporteren
pioenroos
één maand geleden
Als je twijfelt ga naar een logopedist zij kunnen helpen 😊 ik werk veel met kinderen die nog niet of weinig praten. Wat je zelf kunt doen om de taal te stimuleren js liedjes zingen, dagelijks voorlezen, taal gebruiken bij alles wat je gaat doen en je kind keuzes geven en laten zien: wil je appel of banaan? Als hij aanwijst of een gebaar maakt of een geluidje en jij begrijpt wat hij wil geef m dan wat hij gekozen heeft. Er is ook een boek (gemakkelijk te lezen en zelf toe te passen) ook te leen bij veel bibliotheken: Praten doe je met z’n tweeën.
  • Rapporteren