17 Reacties

2 jaar geleden

Ik heb hier ervaring mee met mijn zoontje. Hij was toen ook ongeveer 2 jaar en zei ook nog niet veel. Het consultatiebureau heeft ons toen doorgestuurd naar NSDSK. Daar zijn er allerlei testen gedaan en dit was allemaal goed. Gehoor was goed en hij begreep de taal alleen het uitspreken vond hij lastig. Toen zijn wij begonnen met logopedie aan huis, zij kwam 1x per week en deed echt goede opdrachten met hem waardoor echt in één keer zijn spreken vooruit ging. Nu word hij bijna 5 en praat hij gewoon.. heeft alleen logopedie nog voor sommige klanken.

2 jaar geleden

Hoi, ik zie dat je je hier al langer zorgen over maakt (je topics) en ook meerdere keren over autisme begint. Mijn dochter begon ook pas later met praten en doet ook niet wat ik wil. Dat is toch een beetje normaal met die leeftijd? Lekker eigenwijs. Maak je geen zorgen, het is niet heel raar ofzo en je krijgt een onderzoek. Ik zou dat afwachten en in de tussentijd veel oefenen! Gaat hij naar de opvang of psz? Dat kan je misschien overwegen als hij daar nog niet heen gaat, hartstikke leuk en leren ze heel veel.

2 jaar geleden

Hi! Ik heb denk ik ook eerder gereageerd op je andere topic. Vanuit werk dus deels ervaring mee. Je gaf toen aan dat hij naar een peuterspeelzaal oid zou gaan toch? Ik zou hem echt rustig te tijd geven. Voor nu dus geen autisme (dat wil nog niks zeggen over een paar jaar), maar voor nu kan je dat ook even naast je neerleggen. Je kan hem blijven stimuleren met boekjes en liedjes, maar verder is het vooral belangrijk zijn tempo te volgen. Als hij een tijdje op de peuterspeelzaal zit kan je weer verder kijken hoe het dan gaat. Een beetje hard gezegd; er is niks op korte termijn wat je kan doen oid wat ervoor zorgt dat de problemen ineens helemaal opgelost zijn. Blijf je zoon volgen, stimuleer hem en trek over paar maanden weer aan de bel als er geen veranderingen zijn. Mijn ervaring is dat een peuterspeelzaal al veel kan doen in de taalontwikkeling.

2 jaar geleden

Sommige kindjes gaan pas praten als zij zelf 100% het gevoel hebben dat zij het kunnen. En dan kan het ineens hard gaan. Veel taal aanbieden.

2 jaar geleden

Als je twijfelt ga naar een logopedist zij kunnen helpen 😊 ik werk veel met kinderen die nog niet of weinig praten. Wat je zelf kunt doen om de taal te stimuleren js liedjes zingen, dagelijks voorlezen, taal gebruiken bij alles wat je gaat doen en je kind keuzes geven en laten zien: wil je appel of banaan? Als hij aanwijst of een gebaar maakt of een geluidje en jij begrijpt wat hij wil geef m dan wat hij gekozen heeft. Er is ook een boek (gemakkelijk te lezen en zelf toe te passen) ook te leen bij veel bibliotheken: Praten doe je met z’n tweeën.

2 jaar geleden

Hallo Efe, ik vroeg mij af hoe het nu met je zoon gaat? Wat kwam er uit het onderzoek (wat voor soort onderzoek)? Merk je vooruitgang? Onze dochter wordt volgende maand 2 en wij zijn recent gestart met logopedie. Volgens de logopedist zit ze qua taalontwikkeling op 17 maanden, wat op die leeftijd een flinke achterstand is.

2 jaar geleden

Reactie op MoemoeMJ

Hallo Efe, ik vroeg mij af hoe het nu met je zoon gaat? Wat kwam er uit het ...
Hallo, ik zie iets vooruitgang zoals met liedjes zingen zegt hij de woordjes na. Logopedie is afgersden omdat hij geen begrip heeft. Uit onderzoek geen dyagnose gesteld omdat hij heel erg jong is.

2 jaar geleden

Reactie op MoemoeMJ

Hallo Efe, ik vroeg mij af hoe het nu met je zoon gaat? Wat kwam er uit het ...
Onze dochter liep achter tot 3 jaar. Nu een half jaar later heeft ze alles (zelf) ingehaald en loopt ze weer bij met leeftijdsgenootjes. Komt goed!

2 jaar geleden

Is het alleen het praten of is hij op meer vlakken langzaam. Wij gaan via integrale vroeghulp een traject in om bij ons zoontje nu 20 maanden te kijken of de eerste signalen van autisme er zijn. Hij kan je wel aankijken maar kijkt vaak dwars door je heen. Leeft in een eigen wereld en reageert dan niet op zijn omgeving. Hij zegt nu pasr woordjes maar de logopedie maakt nog weinig vooruitgang. Wij hebben geleerd heb je ergens zorgen over trek aan de bel en volg je hart. Zorg dat ze dingen uitzoeken om te kijken of er hulp is die jullie misschien verder kan helpen. En vergeet niet een kind kan je aankijken en toch autisme hebben. Ze zijn nu te jong voor een diagnose, maar ze kunnen al wel de eerste signalen oppikken en jullie helpen hier iets mee te doen

2 jaar geleden

Bedankt voor de reacties. De logopedist had gezegd dat bij 50% van de kinderen de achterstand wordt ingehaald, maar dat 50% een blijvende taalachterstand de rest van hun leven behouden. Hier zijn wij behoorlijk van geschrokken. Onze dochter begrijpt wel veel, al is het volgens de logopedist ook minder dan leeftijdsgenoten. Ze loopt daarnaast achter met haar grove motoriek waarvoor we ook naar de fysio gaan.

één jaar geleden

Hi EFe. Ik maak hetzelfde mee mijn zoon. Hij staat nu op de wachtlijst van Auris. Is er al wat vooruitgang.

één jaar geleden

Ik weet niet of ze bij jouw in de buurt ook behandelingen hebben voor TOS. Taalontwikkelingstoornis. Is een speciale peuterspeelzaal gebaazeerd op taalontwikkeling en achterstand. Dit heeft mijn zoon enorm geholpen. Geen grote groep kinderen. 6 kindjes en 4 medewerkers. 2 pedagogen, 1 logopedie die dan af en toe je kind apart neemt om wat spelletjes te doen om taal uit te lokken. En 1 gedragstherapeuten. Dit kan je vragen bij de logopedist. Ik ben toen via mijn logopedist door gestuurd of anders via het consultatiebureau? Je kan ieder geval niet zomaar aanmelden dat gaat altijd via een behandelaar.

één jaar geleden

Reactie op Miertje

Ik weet niet of ze bij jouw in de buurt ook behandelingen hebben voor TOS. ...
Wat goed. Hoe is het me je zoon nu.

één jaar geleden

Mijn kleine is bijna 18 maanden en zegt nog steeds niets. Ik heb er wat over gepost. Ik kreeg gerust stellende reacties, maar toch geraak ik niet gerust. Hij wordt tweetalig opgevoed. Hij begrijpt heel veel, maar praat niet. Zelf ben ik ook bang voor autisme omdat ik het zelf ook heb. Ik was ook aan een logopedist aan het denken, maar hier zeggen ze dat het te vroeg is...

één jaar geleden

Mijn kleine is bijna 18 maanden en zegt nog steeds niets. Ik heb er wat ove ...
Als hij veel begrijpt moet je je helemaaal geen zorgen maken. Mijn zoon is bijna 2,5 zegt een aantal woordjes maar begrijpt geloof ik maar 3 opdrachten.

4 maanden geleden

Hoe is het met jullie kinderen afgelopen? Mijn zoontje is bijna 1.5 maar zegt nog niks, brabbelt wel heel veel. Maak me daar nog niet zo’n zorgen over maar wel over het feit dat hij niks lijkt te begrijpen van wat ik zeg. Hij voert nog geen opdrachtjes uit, dat zou hij qua leeftijd toch wel moeten doen?

4 maanden geleden

Als hij veel begrijpt moet je je helemaaal geen zorgen maken. Mijn zoon is ...
Ben ook benieuwd idd