39 Reacties

14 dagen geleden

Ik wil alleen kwijt; bedankt dat je jouw principes niet in je kindje duwt. Krijg van zulke ouders soms een beetje de kriebels. Verder is het inderdaad wel lastig voor je 🤣❤️

VRIEND

14 dagen geleden

A for effort! Respect dat je je kindje wel de dingen voorschotelt die je zelf uit principe niet eet! Die van mij wil mijn ook vaak voeren (ook papa) tijdens het eten voordat hij zelf los gaat (die van ons er best slecht, dus idd alles zodat hij maar zelf ook wat eet). Misschien kun je hem aanwijzen dat je iets anders van zijn bord liever wil proeven; vraag of je dát mag hebben ipv dat stukje kip. Wordt papa ook gevoerd door de kleine? Zo niet, dan kan hij misschien gaandeweg deze rol overnemen van je. En anders; je koopt er niet meer vlees of vis door als je je wel of niet laat voeren door je kindje, dus met je principes doet het niet perse veel zodra het product eenmaal in huis is, denk ik. Niet dat ik je precieze redenen ken om vegetariër te worden. Maar misschien idd dat je op die momenten even een micro carnivoor bent. Let er wel op dat je flink last kan krijgen als je vanuit het niets opeens weer vlees gaat eten, zeker varken...

14 dagen geleden

Ik zou hem leren dat mama niet alles moet voorproeven? Of papa een hapje geven in de plaats? Verder moet je het voor jezelf bedenken. Ik ben zelf ook vegetatiër en krijg de kriebels van de gedachte alleen al. Maar als je vegetariër bent om dierenleed te minderen (en niet zozeer gruweld van de gedachte vlees te eten) dan doe je niets verkeerd een hapje te nemen. Het dier is immers al dood en de "schade" bekwam je al door het vlees te kopen. Het wel/ niet eten maakt dan niet zoveel meer uit.

14 dagen geleden

Je hoeft je niet te laten dwingen en dingen in je mond te laten proppen toch? Andersom leer je op die manier je kind ook niet eten. Dit wordt een gewoonte omdat hij het leuk vindt Laat hij het vlees liggen? Dan zorgen dat er andere alternatieven op zijn bord liggen met eiwit etc

14 dagen geleden

Ik eet ook vegetarisch. We hebben nooit vlees in huis, maar buitenshuis laat ik hem er wel mee kennismaken. Ik vind het zelf heel belangrijk dat je een kindje ook mag voorleven dat je grenzen hebt. Dus ik ben er best duidelijk in naar mijn kindje toe dat ik iets niet wil. En eet geen dingen op die hij in mijn mond wil stoppen waarvan ik dat op dat moment niet wil (of dat nou een frikandel is of ons gewone eten wat ik op dat moment niet wil). Ik hoop dat hij zo later leert ook zijn fysieke grenzen te mogen bewaken.

14 dagen geleden

Ik ben zelf wel zo'n vegetariër die haar principes "opdringt" (net als dat vleeseters hun principes ook opdringen, of zie ik dat verkeerd? Is dat niet wat ouderschap is, je eigen normen en waarden aan je kinderen meegeven, en ze zodra dit kan hier eigen keuzes in laten maken). Mijn partner eet weleens vlees, en onze zoon mag dat bij andere mensen ook als hij dat graag wil, maar thuis eten we vegetarisch. Je zou de vleeshapjes aan papa over kunnen laten, of doen alsof je het hapje eet, of met avondeten toch wat vaker vegetarisch eten en het vlees op een ander moment aanbieden (kipfilet op brood oid, mocht hij brood makkelijker eten).

14 dagen geleden

Zoon wil mij ook vanalles voeren. Soms ook zijn boterham die net in zijn mond heeft gezeten 😂. Of zijn melk (houd ik niet van). Ik doe net alsof ik eet of drink of zeg “nee schat mama heeft een volle buik, deze is voor jou”.

14 dagen geleden

Reactie op 7Maart2023

Ik ben zelf wel zo'n vegetariër die haar principes "opdringt" (net als dat ...
Totaaal mee eens! Je mag alles opdringen zoals dode dieren, maar o wee als het met vega te maken heeft.

14 dagen geleden

Reactie op 7Maart2023

Ik ben zelf wel zo'n vegetariër die haar principes "opdringt" (net als dat ...
Dit denk ik ook. Als ouder dring je sowieso altijd je eigen idee op. Ik vind het zelf "beter" vegetarisch te starten en je kindje later op eigen vraag vlees te geven als ze beseffen wat vlees is. Mijn kindje zal vegetariah opgevoed worden, maar ik zal later niet verbieden als hij/ zij zelf wel vlees wil.

14 dagen geleden

Zou het helpen als je een knuffel of pop inschakelt als voorproever? Mijn zoontje gaf vaak eerst een hapje aan zijn knuffel en dan wilde hij zelf ook

14 dagen geleden

Reactie op 7Maart2023

Ik ben zelf wel zo'n vegetariër die haar principes "opdringt" (net als dat ...
Eigenlijk was dit precies mijn reactie! Ik zou het zelf niet eten. Mijn zoontje van 2 deelt tegenwoordig heel graag zijn eten/snacks. Dus heeft hij een doosje rozijntjes, dan wil hij heel graag aan iedereen (papa, mama, opa, oma) een rozijntje geven. Heel lief maar hij mag van mij ook leren dat hij niet álles hoeft te delen. Tegelijk wil ik ook niet altijd weigeren want het is natuurijk wel heel lief en sociaal gedrag. Ik pak het dan aan, doe alsof ik het opeet en later "vind ik toevallig" nog een rozijntje en deze geef ik hem dan terug. Als jij je er niet prettig bij voelt moet je het niet eten. Je hebt niet voor niets principes en ook dat mag je kindje leren. Dus op den duur leren dat mama niet altijd (eerst) en hapje hoeft te proeven. Je kunt ook kiezen voor wat meer vegetarische burgers ipv vlees. Ik ben toevallig vandaag bij een diëtiste geweest om te kijken of het vegetarische dieet van mijn zoontje nog aanvulling kon gebruiken of dat het goed was zoals we het nu doen. Kindjes kunnen namelijk prima zonder vlees opgroeien!

14 dagen geleden

Waarom vind je het zo belangrijk dat je kindje vlees eet? Als het is om er kennis mee te maken, zou ik het laten eerlijk gezegd. Het is in huis, hij kan het van papa lekker krijgen, die interesse komt wel (of niet, en dan eet hij lekker met jou mee).

14 dagen geleden

Onwijs bedankt voor de reacties! Ik lees echt precies wat ook in mijn hoofd omgaat en wat het zo lastig maakt. Gevoel, verstand, en opvoeding. Waarom ik het belangrijk vind dat hij kennis maakt met vlees is omdat het voor mij een wel overwogen en bewuste keuze is geweest om geen dieren te eten/dragen. Ik gun hem zelf ook de keuze. Want manlief is wel een alleseter en dat is prima voor ons. En nee, jullie hebben wel gelijk hij hoeft niet alles te delen en mag best leren dat mama niet zomaar alles wil. Je bent nooit te jong of oud om te leren denk ik. Ik vind de tips in elk geval erg fijn en dit word onwijs gewaardeerd. De kritiek begrijp ik ook maar dat is meer dan welkom. Ik doe tenslotte maar wat en wil erg graag leren. Hoe dan ook die kleine feeder en ik kunnen weer wat nieuwe dingen gaan proberen. 🙏

14 dagen geleden

Reactie op 7Maart2023

Ik ben zelf wel zo'n vegetariër die haar principes "opdringt" (net als dat ...
Ik zie het echt niet als opdringen. Ik vind het mooi om normen en waarden mee te geven. Voor ons is het als "normaal" geworden dat de kleine vlees eet. De eerste proefpotjes bijvoorbeeld. Maar ik vind inderdaad wel dat ik ook een deel van mij mag laten zien in voeding dus hij kan ook zonder vlees gaan eten en dan van papa mee snacken als hij behoefte heeft. Dan doe ik denk ik niemand van ons "tekort ".

14 dagen geleden

Ik eet ook vegetarisch en mijn man en kinderen eten wel vlees. Ik zou het zelf niet eten alleen omdat het een spelletje is. Ik denk dat het goed is als je jouw grens aangeeft. Daar leert hij ook van! Mijn oudste begint nu wel vragen te stellen over vlees en het zal me niet verbazen als hij ook de keus gaat maken, maar dat laat ik aan hem.

14 dagen geleden

Kan je niet gewoon de vleeshapjes niet aan nemen, of met je hand aanpakken en dan op je bord of ergens anders wegleggen. Je hoeft niet alles aan te pakken of op te eten wat je kindje je geeft he. Ik neem soms een hap van mn dochter als ze die aanbied, en soms zeg ik nee hoor mama hoeft niet meer, leg het maar hier op het bord als je het niet meer hoeft. Denk niet dat dat een probleem hoeft te zijn. En als jij geen vlees eet is dat gewoon een grens die je aan mag geven :)

14 dagen geleden

Het is niet erg als jouw kindje jouw grenzen leert. Misschien begrijpt hij nog niet zo goed waarom mama niet wil voorproeven en papa wel, maar hij leert zo wel jouw grens. Je maakt het nu een beetje vaag voor je kind en voor jezelf. Jij eet geen vlees? Dan eet jij geen vlees. Misschien helpt het om het hapje aan papa voor te schotelen of te zeggen dat je wel een hapje aardappel (oid) wil. Hoe dan ook: wat jij niet wil hoef je zeker niet te laten gebeuren. Dat maakt de wereld voor je kindje alleen maar vaag. Succes mama! 🍀

14 dagen geleden

Los van hoe je het oplost, want ik zie prima veel voorbeelden. Vind ik het misschien ook wel goed om te bedenken wat je principes precies zijn. Het niet eten van vlees, of ben je tegen het slachten van dieren voor eten (het grotere beeld). Als het namelijk het laatste is, je accepteert wel dat je man en kleine vlees eten (prima! Heb ik geen mening over of dat goed of slecht is). En het vlees is dus al bereid, voor je kleine. Maakt dat ene hapje dan uit? Als je alleen tegen het eten bent, ja dan maakt het hapje uit (dit kan vooral het geval zijn met geloof denk ik dan. Mensen die geen varken of rund mogen eten bijvoorbeeld). Maar desondanks, het leren van grenzen is ook goed. En uitleggen dat mama geen vlees eet en dus alleen hapjes van de groente wil. Kan denk ik prima?

VRIEND

14 dagen geleden

Reactie op Ukkie21

Eigenlijk was dit precies mijn reactie! Ik zou het zelf niet eten. Mijn zoo ...
Dat kindjes prima zonder vlees kunnen opgroeien ben ik het eigenlijk niet mee eens, omdat veel kindjes toch tekorten krijgen die hun groei en ontwikkeling dwars kan zitten, in de groei of zodra ze ouder zijn. Tenzij je er echt op let dat alles goed wordt aangevuld, want dat is nodig, maar doen echt lang niet alle vegetarische ouders. Dus complimenten dat jullie daar wel op letten!

VRIEND

14 dagen geleden

Hier vind ik niet alles lekker en pappa ook niet. Zij krijgt alles aangeboden. Ik zou je principes niet opzij zetten. Dan eet hij een keer geen vlees, zie dat hij ook nog maar 1 is. Komt wel verder met proeven.