55 Reacties

2 maanden geleden

Je bent toch niet verplicht om te vertellen wie jullie hebben aangewezen als voogd? Wanneer de vraag gesteld wordt, kun je gewoon als antwoord geven dat jullie het allemaal goed geregeld hebben en dat de betreffende personen op de hoogte zijn. Ja dan weten ze meteen dat zij het niet zijn, maar dan houden ze hopelijk wel op met vragen. En blijven ze vragen, gewoon hetzelfde blijven zeggen.

2 maanden geleden

Ja ik zou het delen! Hopelijk gebeurd er natuurlijk nooit iets met jullie, maar duidelijkheid vooraf voorkomt dat er nare situaties kunnen ontstaan achteraf. Denk aan getouwtrek, ruzies etc. Dat je schoonfamilie steeds concreter en directer vragen hierover stelt, laat wat mij betreft zien dat ze een duidelijkheid willen. Bij ons weet iedereen dat mijn tweelingzus de voogdij zou krijgen over onze kindjes. Vindt mijn schoonfamilie iets van.. maar ja, dit is onze keuze! Mijn zus woont op 3 minuten loopafstand, komt wekelijks meerdere keren op bezoek en qua binding voelt ze al als een soort 2e moeder voor mijn dochtertje. Ze gaat echt voor haar door het vuur. Mijn schoonzus is nu in 1,5 jaar 5x een paar uur op bezoek geweest en heeft dus niet echt een band met onze dochter. Daarnaast denkt ze heel anders over de opvoeding van kinderen dan dat wij doen.

2 maanden geleden

Gewoon vertellen. Zij vragen ook om duidelijkheid. Jullie kind, jullie beslissing. Ik zou er niet langer omheen draaien.

2 maanden geleden

Reactie op Mendev

Ja ik zou het delen! Hopelijk gebeurd er natuurlijk nooit iets met jullie, ...
Wij hebben ook een voogd, ook vast laten leggen bij een notaris. Anders als je dat niet hebt gedaan kunnen andere partijen alsnog aanspraak doen. Maar dat weten jullie denk ik ook :-)

2 maanden geleden

Wij hebben dat ook verteld. Maar wij hebben allebij onze broer als voogd dus ze moeten overleggen en ze blijft zo ook bij beide families. Wat wij graag wilde. Mijn kant zou er alles aan doen dat de andere kant haar ook vaak blijft zien. Maar mijn schoonfam houd haar denk ik voor zichzelf.

2 maanden geleden

Wij zijn daar heel eerlijk over geweest, we hadden voor ons gevoel ook goeie argumenten en ik ben nog steeds blij met onze keuze. Mocht er wat met ons beiden gebeuren wordt mijn schoonzus voogd, ik geloof dat zij samen met haar man goeie keuzes kan maken voor onze kinderen en zij zijn net zo oud als ons dus daar zullen onze kinderen het langst wat aan hebben. Heb ook nog een hele leuke zwager die woont alleen in de stad en heeft een baan met onregelmatige tijden hij snapte ons volledig. Schoonouders zijn al wat ouder en we willen hun niet belasten met eventueel opnieuw kinderen moeten opvoeden. Idem voor mijn vader

2 maanden geleden

Reactie op annonniemm

Wij hebben ook een voogd, ook vast laten leggen bij een notaris. Anders als ...
Jazeker, wij hebben alles vastgelegd en zijn daar dus heel open over geweest. Maar ik ken helaas een voorbeeld waar families toch ruzie maken/vechten om de kleine ondanks dat het vastgelegd was. Dus rechtsmatig was alles duidelijk, maar voor de families persoonlijk nog steeds strijd omdat de ene kant het niet eens was (en de voogd keuze als verrassing kwam).

VRIEND

2 maanden geleden

Je hoeft hiervoor niet naar notaris maar kan je gratis laten vastleggen in gezagsregistrer: https://www.rijksoverheid.nl/wetten-en-regelingen/productbeschrijvingen/voogd-aanwijzen-via-gezagsregister Ik zouner open over zijn. Ben je van de vragen af en is eerlijker tegenover degene die wel voogd zijn. Anders krijgen die 'het gezijk' dan. Wij hebben voor mijn nicht gekozen. Terwijl sommigen misschien mijn zus logischer 'dichterbij' zouden vinden. We hebben dit gewoon als mededeling een keer laten weten dat we dit hebben vastgelegd en dit onze wens is (die hopelijk nooit nodig is). Hebben anderen geen snars over te vinden. Maar wel goed dat ze het weten. Natuurlijk wel eerst aan nicht gevraagd :-).

2 maanden geleden

Ja, wij hebben de ouders van mijn man aangewezen (en gevraagd). Mijn schoonmoeder is echt goed met kinderen. Mijn schoonmoeder zei nog: ja of *schoonzus* moet het doen, maar de normen en waarden van mn schoonouders passen ons beter dus we hebben wel echt de uitgesproken wens & redenen daarvoor. Mijn familie is geen optie. Ik herinner me dat er tegen ons gezegd werd dat als er geen keuze wordt gemaakt/vastgelegd dan wordt er automatisch eerst naar de opa's/oma's gekeken.

2 maanden geleden

Wij hebben niks vastgelegd, wellicht dat we daar toch maar eens naar gaan kijken. In jouw (ts) situatie zou ik zeggen dat jullie hebben vastgesteld wie er voor Jip zal zorgen, maar dat het voor de vragenden niet van toepassing is om er meer over te weten.

2 maanden geleden

Ik het liefst eerlijk zijn, maar zou er geen woord over reppen als je weet dat het drama wordt 'goed dat je het zegt daar moeten we nog mee aan de slag" Ik zou voor de zekerheid wel drie brieven met uitleg maken en de vraag of ze wél betrokken willen blijven en hoe je dit voor je ziet, mocht er wat gebeuren

2 maanden geleden

Heb je trouwens ook een backup want misschien is je moeder straks niet in staat om voor je kind te zorgen

2 maanden geleden

Reactie op 2020mama

Je hoeft hiervoor niet naar notaris maar kan je gratis laten vastleggen in ...
Handig, dit wist ik niet.

2 maanden geleden

Lastige situatie. Bij ons weet de voogd dit. Het is verder niet iets wat we actief hebben gedeeld, maar is geen geheim als iemand ernaar vraagt. Onze keuze wat mij betreft, hier heeft niemand anders wat van te vinden. Wat ik wel een makkelijker argument vind is dat wij op termijn ons kind graag bij een gezin willen laten opgroeien met ouders van dezelfde leeftijd als wij. M’n man heeft geen broers/zussen, dus scheelt een discussie aan die kant.

2 maanden geleden

Wij weten zelf eigenlijk nog niet wie de voogd is. Mijn man en ik waren er eerder nog niet over eens. Ik wil graag mijn zusje als voogd, omdat ik weet dat zij net zo in de opvoeding zou staan als dat ik doe. Mijn man zou eerder zijn zusje willen. Zijn zusje heeft al kinderen en is qua die situatie wat stabieler (getrouwd en een koophuis). Mijn zusje heeft nu net iets meer dan een half jaar een nieuwe relatie waarmee ze een appartement huurt. Alleen ik zie dingen die mijn schoonzusje en zwager doen in de opvoeding waar ik gewoon helemaal op tegen ben. En die ik gewoon niet voor mijn kinderen wil (een tik, dreigen met geen toetje als ze hun eten niet opeten ect). Dus dat zijn gewoon dingen waardoor ik haar niet als voogd wil. Mijn zusje en moeder weten al dat ik haar het liefst als voogd wil hebben. We willen na de geboorte van de tweede toch nog naar de notaris om ons testament nog aan te laten passen nu er kinderen zijn. Dus misschien moeten we voor we gaan dit gesprek nog maar een keer voeren en het echt vast gaan laten leggen. Ik hoop natuurlijk dat het nooit nodig zal zijn, maar je wilt inderdaad ook geen getouwtrek als het wel nodig is.

2 maanden geleden

Eerlijk zijn als ze blijven vragen. Andere optie is er niet toch?

2 maanden geleden

Wij hebben nog niks vast gelegd. Omdat ik zeker weet dat onze families er wel uit komen. Maar lees hier allemaal vanwege de thuis situatie van de voogd. Maar de voort hoeft helemaal jou kind niet in huis te nemen he. Die moet alleen zorgen dat het kind een fijn thuis gaat krijgen.. dat kan ook zijn dat het bijvoorbeeld dan toch je zus, schoonzus ofzo wordt.

2 maanden geleden

Ik zou het eerlijk zeggen en als ze om uitleg vragen, zeggen dat jullie je hier beiden het meest comfortabel bij voelt. Je bent niet verantwoordelijk voor hun gevoel! Maar wellicht wordt het nu anders een "ding" en blijft de vraag terugkomen. Als je eerlijk bent is het aan hun wat ze met deze waarheid doen. Ik denk dat het goed is om er een open gesprek over te hebben en als zij dat niet kunnen, helaas.

2 maanden geleden

Ik vind het trouwens zelf heel lastig omdat ik bij niemand het heeeel fijn zou vinden🥲 natuurlijk zou er uiteindelijk met liefde voor m'n kindje gezorgd worden maar ik hoop maar gewoon dat er ons niks overkomt!

2 maanden geleden

Mijn zus is voogd en een hele goede vriendin is tweede voogd - voor het geval mijn zus om wat voor reden dan ook geen voogd kan of wil zijn op het moment dat het wordt verwacht. Iedereen weet dit :) zou hier zelf niet geheimzinnig over doen. Je wil toch dat het voor de kinderen fijn geregeld is? Het laatste wat je wil is dat er een familie ruzie komt na jullie overlijden. Ik zou daar dus nu mee dealen en zorgen dat iedereen op de hoogte is. Dat geeft de meeste rust en jullie familie heeft er maar mee te dealen. Dit was trouwens een van de redenen dat ik niet grootouders als voogd wilde. Je stoot dan altijd de andere grootouders voor het hoofd. En leeftijd was voor ons ook een belangrijke factor.