16 Reacties

3 maanden geleden

WHO curve

3 maanden geleden

CB curve

3 maanden geleden

Tot 2 jaar de who curve aanhouden, ongeacht of je kind nog borstvoeding krijgt. De who curve komt veel meer overeen met hoe de groei idealiter is. De cdc curve is veel meer gebaseerd op hoe kinderen x jaar geleden gemiddeld groeiden en zegt dus niks over wat ideaal zou zijn (dus als toen veel ouders kv gaven volgens de nutrilonformule en nog papflessen gaven lag de groei vele malen hoger nu die inname eigenlijk veel te hoog is voor een kind)

3 maanden geleden

De groei buigt minimaal af(als ik de who curve volg), maar een volgende keer kan dit weer helemaal bijgetrokken zijn. Zolang er nog groei is, niet te veel zorgen maken en eten leuk houden. Vlakt hij af, dus is er geen sprake van groei, dan wordt het natuurlijk een ander verhaal.

3 maanden geleden

Mijn ervaring is dat afleiden en forceren alleen maar averechts werkt en zelf laten bepalen en bewust eten zijn vruchten afwerpt. Wat je wel kan doen voor je eigen gemoedsrust is wat vaker dingen klaarmaken waarvan je weet dat hij het lekker vind, bijvoorbeeld wat extra yoghurt. Ook kan je proberen de belangrijkste maaltijd niet s avonds te geven maar overdag. Wij merken dat als onze kleine goed heeft geslapen en dan eten krijgt hij veel beter eet dan als hij moe is s avonds. En misschien wat meer rauwkost en banaan oid tussendoor? Jammer dat het CB je onzeker maakt terwijl je juist het gevoel had dat het goed ging. Probeer weer je gevoel/instinct te volgen. Succes!

3 maanden geleden

3 a 4 weken je eigen manier proberen, dan een extra weeg en meet moment vragen? Het lijkt de vorige keer namelijk ook bijgetrokken of heb je toen iets anders gedaan? (Cb lijn)

3 maanden geleden

Ik zou de curve van het cb aanhouden. Dit is het gemiddelde van de Nederlandse kinderen. Zou je van hindoestaanse afkomst zijn, of je kind is te vroeg geboren, dan geldt er ook een andere curve. Maar dat weet het cb ook. Je kan een consult diëtist vragen en van hieruit tips en adviezen vragen. Ik zou zeker nog niet met supplementen starten zonder een kinderdiëtist te hebben gesproken. Je kan zelf ook veel doen door bijvoorbeeld extra olie of klontje boter door het avondeten te doen. En Griekse yoghurt 10% te geven. Ik zou er wel wat mee doen; ondergewicht is niet wenselijk, met name voor zijn ontwikkeling. Heb zelf een kind met ondergewicht, vandaar.

3 maanden geleden

Hi, ik ben CB arts! Misschien heb je het zelf wel gezien maar goed om te weten is dat de WHO curve andere grootheden op de assen heeft staan dan de CB curve. Bij WHO staat het gewicht afgezet tegen de leeftijd, bij de CB curve staat er gewicht afgezet tegen de lengte Ik gebruik regelmatig in het eerste jaar de WHO curve voor bv-kindjes, maar op deze leeftijd vind ik de CB curve passender. Dat komt omdat met name lange kindjes (en tov de wereldbevolking zijn Nederlanders lang) op de WHO curve voor hun leeftijd vaak nog keurig genoeg wegen, maar hun gewicht voor de lengte dan aan de lage kant is, zoals ook voor jouw zoontje. Kan het zijn dat hij qua lengte nog een groeispurt heeft gehad? Dan zie je zo’n dipje op deze curve ook nog wel eens. Wat ik vaak doe als een kindje herhaald onder deze gewicht-naar-lengte curve zak, is een keer naar de kinderarts verwijzen om onderliggende oorzaken uit te sluiten (denk aan coeliakie) dat komt gelukkig niet zo vaak voor maar is lullig om te missen. Als daar niks bijzonders uitkomt vragen we een kinderdiëtiste om eens goed uit te rekenen wat het kindje nou echt nodig heeft voor stabiele groei, en om de ouders van adviezen te voorzien hoe op een gezonde manier extra calorieën toe te voegen aan de maaltijden (denk aan notenpasta’s en dergelijke). En pas als dat ook niet werkt om de groei op peil te houden dan wordt er nog wel eens ondersteund met van die drankjes, maar dat is eigenlijk altijd een beslissing van de diëtiste, niet van mij. Hoop dat je hier wat aan hebt 😊

3 maanden geleden

Reactie op runbabyrun

Hi, ik ben CB arts! Misschien heb je het zelf wel gezien maar goed om te w ...
Trouwens nog 1 aanvulling, tot 15 mnd kijkt de CB-curve wel naar gewicht voor de leeftijd. Vanaf 15 maanden kijken we naar gewicht-voor-lengte en is deze curve dus niet meer goed vergelijkbaar met de WHO curve.

3 maanden geleden

Bedankt allemaal voor jullie reacties! We liepen idd al langere tijd bij kinderarts en dietiste maar er zijn verder geen oorzaken gevonden. Hij houdt gewoon niet echt van eten😅. Ook niet van “lekkere” dingen trouwens zoals koekjes/frietjes. Omdat de groei weer beter ging hebben we nu 4 maanden geen contact meer gehad met de dietiste, maar ik ga haar nog maar eens mailen en om advies vragen.

3 maanden geleden

Niet druk om maken. Komt vanzelf goed!

3 maanden geleden

Mijn kindje eet alleen goed met een filmpje of boekje. Ik vind dit prima. Vind groei belangrijker. Liever afleiding en bijv een heel vleesje op dan er na 2 stukjes klaar mee zijn.

3 maanden geleden

Mijn kindje eet alleen goed met een filmpje of boekje. Ik vind dit prima. V ...
Maar ben je niet bang dat hij/zij hierdoor geen normale relatie met eten gaat krijgen? Dat is mijn zorgen een beetje🙈. Dat hij niet leert om naar zijn hongergevoel te luisteren en meer te eten terwijl hij verzadigd is, en hierdoor later bijv overgewixht krijgt. Maarja misschien denk ik te veel daarover door. Inderdaad nu juist belangrijk dat hij wel meer gaat aankomen…

3 maanden geleden

Hey, Ik zou me niet te veel druk maken om de curve, wij maken zelf geen gebruik van het cb omdat er meer naar de curve wort gekeken dan naar het kindje zelf. Alle kindjes zijn zo anders, het komt echt wel goed. Filmpjes, boekjes etc tijdens het eten zou ik persoonlijk afraden. Laat je kindje een gezonde relatie met eten opbouwen en dat remt het als je hem gaan afleiden. Zo is hij aleen gefocust op wat er om hem heen gebeurt en kan hij niet goed leren wanneer hij vol zit. Dat geld voor ons als volwassenen ook, bewust eten is het beste. Je zou je kindje op meerdere momenten van de dag wat kleins kunnen aanbieden. Denk aan een dadel, stukje mais wafel, biologische rozijntjes, korst brood, klein stukje fruit. Ik zou niet een calorieën drankje gaan geven, meer focussen op gezond en onbewerkt voedsel, daar heeft zijn lijf veel meer aan dan een bewerkt drankje. Hoop dat je er wat aan hebt 😊

3 maanden geleden

Reactie op Krsj1994x

WHO curve
Ik zou de who curve aanhouden aangezien je dit vanaf het begin al doet.

3 maanden geleden

Reactie op runbabyrun

Trouwens nog 1 aanvulling, tot 15 mnd kijkt de CB-curve wel naar gewicht vo ...
Kijk, dit is fijne en duidelijke uitleg. Helaas krijg ik, en volgens mij met mij, velen het gevoel van falen als iets niet volgens/tussen de lijntjes verloopt. Hier ook een klein lichter kindje en altijd vinden ze iets. Heb altijd bv gegeven en ook altijd het gevoel gehad dat het niet goed was. Er jammer want met jouw uitleg kun je denk ik veel meer positiviteit bereiken