19 Reacties

9 maanden geleden

Mijn neefje van 3 begint pas net met praten.. ik geloof dat alle kindjes dingen op hun eigen tempo doen/wanneer zij het zelf nodig vinden.. tenzij er natuurlijk andere aanwijzingen zijn

9 maanden geleden

Ze dachten trouwens aan autisme of slechthorend etc. Maar dat bleek allemaal niet het geval

9 maanden geleden

Hier 21 maanden en zegt ook nog niks🙈 ze begrijpt inderdaad ook alles. Maar zeggen doet ze het niet haha

9 maanden geleden

Reactie op Jimmi91

Hier 21 maanden en zegt ook nog niks🙈 ze begrijpt inderdaad ook alles. Maa ...
Ahh! Heeft het cb al iets gezegd?

9 maanden geleden

Onze dochter is nu 3,5 jaar. Praat ook pas sinds ze 3 is. Ieder doet het op zn eigen tempo. Snapte daarvoor ook alles. Vond bv kunnen trappen op de skelter belangrijker. Ze is meer een doener. Wat me tegenwoordig opvalt, als een kind iets al zou moeten kunnen dan is er iets mis, maar doen ze iets wat nog niet zou mogen qua leeftijd dan moeten we ze "tegenhouden" in de ontwikkeling

9 maanden geleden

Onze dochter is nu 3,5 jaar. Praat ook pas sinds ze 3 is. Ieder doet het op ...
Mijn zoon is ook absoluut een doener. Ik snap ook wat je bedoelt. Ik maakte me eigenlijk ook geen zorgen tot dat het cb erachteraan ging. Je wil dat het voor je kind makkelijker is, maar ze zijn tegelijkertijd nog zo jong..

9 maanden geleden

Onze dochter is nu 3,5 jaar. Praat ook pas sinds ze 3 is. Ieder doet het op ...
Ja, mijn zoontje is net 2 jaar(ook een doener) en gisteren bij CB geweest. Dat die al 10 woorden minimaal zou moeten kunnen zeggen en dat ze met 2 woordjes een zinnetje kunnen vormen. Dan denk ik alleen maar laat een kind lekker op hun eigen tempo ontwikkelen.. ik snap heus wel dat sommige kindjes hulp nodig hebben maar om een logopedisten in te schakelen als een kindje amper praat... vind ik een beetje nutteloos sorry. 🙈 uiteindelijk komen we er allemaal wel, de ene wat sneller dan de ander. 🤗

9 maanden geleden

@marjan82 Er is niet meteen iets mis als een kind iets niet kan maar ze houden het dan graag mee in de gaten. Voor het geval er wel een reden is dat de ontwikkeling stagneert of trager gaat met een onderliggende oorzaak. Ik vind het juist fijn dat er meegekeken wordt als iets wat afwijkt van het gemiddelde. Of het nu om gewicht, lengte of ontwikkeling gaat. @TS, Het oefenen met woordjes is super goed! Fijn dat het CB meekijkt toch? Succes en hopelijk komt voor je kindje het praten vanzelf. Is voor hem ook het fijnste.

9 maanden geleden

Reactie op Tutje

Ja, mijn zoontje is net 2 jaar(ook een doener) en gisteren bij CB geweest. ...
Ik zie ook nooit zo goed voor me wat een logo moet met een kind van amper 2 jaar. Maar ik wil het ook niet negeren als zij wel denken dat hij een extra steuntje in rug nodig heeft. Ik vind het een lastige!

9 maanden geleden

Reactie op Tutje

Ja, mijn zoontje is net 2 jaar(ook een doener) en gisteren bij CB geweest. ...
Onze dochter heeft dan wel sinds paar maanden logopedie, dit is omdat zij in april 4 wordt. En ze waren bang vanuit psz dat ze qua praten een achterstand zou hebben. Nu gaat ze als een speer qua praten. Maar met net 2, zou het gewoon zn gang laten, logopedie kan eventueel altijd nog.

9 maanden geleden

Ik weet niet of je zoontje nog een speen gebruikt? Of veel heeft gebruikt? Of toch wel een tongriem aanwezig? Kijkt hij veel naar tv/tablet/youtube? Het gaat namelijk om de tong motoriek waar je eventueel naar kan kijken. De vragen zijn bedoeld om zelf te evalueren je hoeft het hier niet te beantwoorden. Sommige kindjes worden dan namelijk te lui, en daarom kunnen ze het misschien wel maar doen het niet. Later zullen ze dat (groep3) zeker inhalen…

9 maanden geleden

Reactie op Oznr

Ik weet niet of je zoontje nog een speen gebruikt? Of veel heeft gebruikt? ...
Hij gebruikt zijn speen alleen in bed, dat is altijd al zo geweest. We willen wel dat dit stopt over twee maandjes. Verder kijkt hij wel eens tv op een dag, maar niet te vaak.

9 maanden geleden

Ik heb een neefje van net 3 dat sinds een aantal maanden pas echt begint te praten. Ineens beginnen de woorden nu allemaal op te 'ploppen', maar hij brabbelt ook nog veel in zijn fantasietaaltje.

9 maanden geleden

Onze zoon deed met die leeftijd ook nog niks. Begreep ontzettend veel, zei niets verstaanbaars (wel gebrabbel), behalve baba (mama en papa). Bij 2 jaar werden we door het CB verwezen naar de logopedist en het audiologisch centrum. De logopedist gaf na de eerste testen aan dat we toch even z’n oren ook moesten laten checken. Tot onze verbazing bleek hij weinig te horen, wss zo’n 30% wat hij nog wel hoorde. Nooit oorontstekingen gehad, of pijn aan z’n oren aangegeven en omdat hij ons zo goed begreep, hadden we er geen twijfels over. Maargoed, simpele oplossing: buisjes er in en een half jaar later praatte hij een hele vocabulaire. Wel nog een poosje logopedie gehad, z’n mondspieren waren slap en zn uitspraak duurde nog even eer die netjes was. Audiologisch centrum niet meer geweest, omdat de oorzaak duidelijk was tegen de tijd dat de wachtlijst daar voorbij was.

9 maanden geleden

Ik heb een neefje van net 3 dat sinds een aantal maanden pas echt begint te ...
Moet er wel bij zeggen dat hij echt vergroeid is met zijn speentje haha. Men denkt wel dat dat de reden is. Maar goed, nu komt het dus toch echt allemaal+

9 maanden geleden

De kleinzoon van mijn overbuurvrouw praatte ook pas heel laat. Ze hadden nooit eerder iets aan hem gemerkt maar hij bleek slechthorend te zijn door vocht achter zijn trommelvliezen ( dacht ik ) Inmiddels heeft hij buisjes en kletst hij de oren van je hoofd.

9 maanden geleden

Geen specifiek ervaringsverhaal, maar wat bij ons zoontje helpt als hij zich niet duidelijk kan maken is vragen om aan te wijzen wat hij bedoelt. Hij loopt dan naar de keuken voor eten of duikt onder de tafel omdat er een bal ligt bijvoorbeeld. Soms wijst hij in zn mond en vraag ik of hij pijn heeft. Wellicht kun je dit proberen en vermindert dit wat frustratie bij hem.

9 maanden geleden

Het kan natuurlijk zo zijn dat je kindje gewoon wat aan de late kant is, ieder kind ontwikkelt zich inderdaad op zijn eigen tempo. Maar als er wel iets onderliggend is, is het toch alleen maar fijn dat het cb meedenkt? Misschien heeft hij wel vocht achter zijn trommelvliezen of een tos, dan lijkt het me toch fijn als daar al naar gekeken wordt (zeg ik uit eigen ervaring met een tos kind). En wat betreft logopedie; taalontwikkeling start al ver voordat er gesproken taal is. Ook als je kindje nog niet spreekt kan logopedie erg helpen. Wat je ook kunt doen is het boek 'praten doe je met zijn tweeën' lezen. Daarin staan veel tips over hoe je kunt communiceren met je kind.

9 maanden geleden

Reactie op MevrJo

Geen specifiek ervaringsverhaal, maar wat bij ons zoontje helpt als hij zic ...
Dit deden wij ook.. dat aanwijzen, werkte heel goed. Soms verstaan we haar nog niet helemaal, vooral als ze moe is.. en dat werkt wel. Soms wijst ze het zelf al bijna direct aan als ze ons moeilijk ziet kijken 🤣