25 Reacties

6 maanden geleden

Hi! Hier ook een BAM met een schildklier probleem :) Op zich kan je huisarts je ook monitoren. Een doorverwijzing naar een internist is niet perse nodig. Het enige wat belangrijk is, is dat je TSH tussen 1 en 2.5 is als je zwanger wilt worden. Weet je wat je TSH waarde was bij de laatste keer bloedprikken?

6 maanden geleden

Ik loop bij een internist had een snelwerkende en nu een traagwerkende vanwege behandeling. Slik ook levothyroxine en ben nu 31 weken zwanger. Heb je vragen dan beantwoord ik ze graag.

6 maanden geleden

TSH tussen de 1 en 2.5 houden en direct bellen bij een positieve zwangerschapstest > meestal word je dan pas naar een internist verwezen :-)

6 maanden geleden

Oh ja en als je zwanger bent, dan verhoog je direct je levothyroxine inname met 20-30% per dag en ga je iedere 4 wk bloedprikken. Het embryo snoept van jouw schildklierhormoon dus je hebt meer nodig.

6 maanden geleden

Reactie op Madelief_86

Hi! Hier ook een BAM met een schildklier probleem :) Op zich kan je huis ...
Nee ik heb aangegeven dat ik weer wil bloedprikken dat snapte ze wel. En toen had ik vrijdag middag een gemiste oproep dat ze liever had dat ik naar de internist ging. Moet haar daar morgen nog even over terug bellen. Wel ben ik ook bekend met extreem lage vitamine d mijn lichaam neemt vitamine d niet goed op.

6 maanden geleden

Ik ben zwanger geworden in een traject en slik ook levotheroxine. Internist lijkt mij onnodig als je stabiel bent. Ik moest bij een positieve test meteen de huisarts bellen en toen werd mijn dosis medicatie verhoogd. Gedurende de zwangerschap 1x per 4 weken bloed geprikt zodat medicatie steeds weer aangepast kan worden.

6 maanden geleden

Je waarde was goed maar wat waren de waardes dan? Want de referentiewaarden voor TSH zijn 0,4-4 maar 4 is allesbehalve goed als je zwanger wilt worden.

6 maanden geleden

Reactie op Madelief_86

Oh ja en als je zwanger bent, dan verhoog je direct je levothyroxine inname ...
Ligt er helemaal aan hoe hoog je TSH is als je zwanger raakt. Niet iedereen hoeft op te hogen. Vooral niet als je TSH al laag is

6 maanden geleden

Hier een traagwerkende schildklier en nu 25 weken zwanger. Bij ontdekking zwangerschap direct medicatie verhoogd (100 naar 125mcg levothyroxine) en om de vier weken controle voor bloedwaarden. Zit echter ondertussen weer 'gewoon' op 100mcg aangezien mijn waarden anders niet goed waren. Ik sta zelf onder controle bij de huisarts. Maar een internist kan natuurlijk ook, is misschien net wat je zelf prettiger vindt! Veel succes met het zwanger worden en bij vragen mag je altijd privébericht sturen :)

6 maanden geleden

Reactie op Bloempje888

Nee ik heb aangegeven dat ik weer wil bloedprikken dat snapte ze wel. En to ...
Hmm als de huisarts dat zelf voorstelt dan misschien beter om het wel te doen. Lijkt alsof ze er dan toch niet voldoende verstand van heeft. Ik loop ook bij een endocrinoloog maar ik super simpel; telefonisch contact ma bloedprikken en dan medicatie omhoog of gelijk blijven. Het is niet echt rocket science. Vitamine D is wel heel belangrijk voor een goed verloop vd zwangerschap. Misschien daarvoor dan via een orthomoleculaire arts advies over inwinnen?

6 maanden geleden

Ligt er helemaal aan hoe hoog je TSH is als je zwanger raakt. Niet iedereen ...
Volgens mij is dit het standaard advies bij een trage schildklier? Ophogen bij een positieve test, aangezien je kindje zelf nog geen schildklierhormoon aanmaakt. En dan met bloedprikken monitoren hoe het met je TSH gaat.

6 maanden geleden

Reactie op Madelief_86

Volgens mij is dit het standaard advies bij een trage schildklier? Ophogen ...
Dat klopt. Ongeacht hoe hoog je waarde op dat moment is.

6 maanden geleden

Reactie op Madelief_86

Volgens mij is dit het standaard advies bij een trage schildklier? Ophogen ...
Ja een advies ja. Maar ik ga met een TSH van 0,3 echt niet ophogen en hier was mijn arts het volledig mee eens. Uiteindelijk ben ik zelfs gaan verlagen omdat mijn TSH nog verder daalde. Dus ik zou zeggen kijk echt naar je waardes. Ik slikte blijkbaar al iets teveel toen ik zwanger raakte dus had ik genoeg voor de baby. Je wilt echt niet doorschieten naar hyper.

6 maanden geleden

Ik ben zelf onder controle bij de huisarts geweest tijdens de zwangerschap, maar heb hier een wisselende ervaring mee (zelf ook een traagwerkende schildklier, Hashimoto). Mijn praktijk heeft twee huisartsen en de één heeft meer kennis over de schildklier (i.c.m. zwangerschap) dan de ander. Het is regelmatig voorgekomen dat de huisarts bijvoorbeeld niet goed op de hoogte was dat de ideale TSH waarde tussen de 1 en 2 zit tijdens de zwangerschap. Ik moest er zelf dus bovenop zitten en heb ook zelf voorstellen gedaan wat betreft de dosering. Als ik dat niet had gedaan en gewoon het advies van de huisarts had opgevolgd, dan was mijn schildklier waarschijnlijk niet goed geweest tijdens de zwangerschap. Ik zou zelf goed kijken of je huisarts je goed kan begeleiden hierin. Je kan het altijd eens aanzien en mocht je toch graag begeleid worden door iemand met meer kennis, dan kan je altijd nog een verwijzing vragen naar een internist/endocrinoloog

6 maanden geleden

Ja een advies ja. Maar ik ga met een TSH van 0,3 echt niet ophogen en hier ...
Ja tuurlijk kijk je naar je eigen waardes er naar hoe je je voelt. Mijn TSH was 0.3 op de dag van de IUI. Toch heb ik direct opgehoogd met 25 mcg op de dag van de positieve test. En alsnog was mijn TSH aan het stijgen, maar dat voelde ik zelf ook al. Toen ik 8 wk zwanger was wederom opgehoogd met 25 mcg.

6 maanden geleden

Reactie op Sis99

Ik ben zelf onder controle bij de huisarts geweest tijdens de zwangerschap, ...
Ja helemaal hiermee eens! Mijn huisarts wist niet ervan en had een paar vreemde opmerkingen en ik ben toen geswitcht van huisarts + doorverwijzing endocrinoloog. Heb ook Hashimoto en trage schildklier. Als ik een TSH van 2.5 heb kan ik maar halve dagen werken, zo vermoeid ben ik. Ik voel mij het beste bij een TSH onder 1 en gelukkig is de endocrinoloog dat met me eens.

5 maanden geleden

Je waarde was goed maar wat waren de waardes dan? Want de referentiewaarden ...
Dit zijn mijn waarden TSH. 0.72 mIU/L 0.55 4.8 T4vrij 19.4 pmol/L 9.50 21.5 Althans dit is wat er staat bij men bloed uitslag. Men vitamine d is nog aan de lage kant ondanks dagelijkse inname + maandelijks een vitamine D shot. Deze mag ik als ik zwanger mag raken niet meer slikken. Omdat dit een te hoge dosering is. Afspraak met de internist staat ingepland. Krijg een papier mee met de waardes.

5 maanden geleden

Bedankt voor alle reacties ik lees ze allemaal!

5 maanden geleden

Reactie op Bloempje888

Dit zijn mijn waarden TSH. 0.72 mIU/L 0.55 4.8 T4vrij 19.4 pmol/L ...
Dus TSH is 0.72 en je T4 is 19.4 he? Perfecte waardes! Ik heb ook een tr langzaam werkende schildklier en probeer deze ook altijd ongeveer rond deze cijfers te krijgen/houden.

5 maanden geleden

Reactie op Bloempje888

Dit zijn mijn waarden TSH. 0.72 mIU/L 0.55 4.8 T4vrij 19.4 pmol/L ...
Als je TSH 0.72 is en je FT4 19.4 dan zijn dat hele mooie waardes om een zwangerschap mee te starten. Check het nog even want als ik het verkeerd lees kan er ook staan dat je TSH 4.8 is en dat is te hoog.