22 Reacties

2 maanden geleden

Heel begrijpelijk! Kan hij geen deeltijdvariant gaan doen? Dan is een deel toch opgelost :)

2 maanden geleden

Reactie op Ginny165

Heel begrijpelijk! Kan hij geen deeltijdvariant gaan doen? Dan is een deel ...
Daar ga ik even achteraan!! Bedankt

2 maanden geleden

Ik snap je zorgen, maar het diploma zal op de lange termijn misschien voor meer geld in het laatje zorgen. Het worden 4 pittige jaren misschien, maar daarna ga je het wel in 1 keer flink merken. Je schrijft dat jullie ook geen woning hebben, waar wonen jullie nu?

2 maanden geleden

Reactie op 9gag

Ik snap je zorgen, maar het diploma zal op de lange termijn misschien voor ...
Ja dat klopt idd ook wel weer. Wij wonen nu bij zijn moeder in huis het is prima maar natuurlijk niet ideaal !!

2 maanden geleden

Allereerst gefeliciteerd! Niet geheel dezelfde situatie, maar een vriendin van mij heeft ook gehad dat haar vriend zijn HBO-studie begon toen zij zwanger was. Het waren pittige jaren waarbij de zorg van haar kindje voornamelijk bij haar kwam te liggen omdat een HBO studie naast school ook vrij veel thuisstudie vereist (spreek uit ervaring). Aan de ene kant misschien juist fijn dat jullie nog thuis bij zijn moeder wonen want dan kan zij wellicht jou ondersteunen? Wat is de beweegreden dat hij graag nu de opleiding doet en niet eventueel over 2 jaar als je wellicht in wat rustiger vaarwater zit?).

2 maanden geleden

Maar dat is tijdelijk toch? 4 jaar. Grote kans dat hij met zijn hbo op langer termijn meer in het laadje brengt. Misschien is er nog een mogelijkheid de studie in deeltijd te volgen.

2 maanden geleden

Reactie op VdB21

Maar dat is tijdelijk toch? 4 jaar. Grote kans dat hij met zijn hbo op lang ...
Verder... ik ben van mening dat dit Iers is war hij voorzich zelf moet doen ongeacht wat jij er van vind. Opleiding is belangrijk en het is echt niet onmogelijk met een gezin. Het is juist goed dat hij op deze manier investeert inzich zelf. Het is niet eerlijk om daar 'iets' van te vinden

2 maanden geleden

Reactie op Juul12366

Ja dat klopt idd ook wel weer. Wij wonen nu bij zijn moeder in huis het is ...
Maar even keihard en een beetje veoordelend komt het over misschien... hé wist dat hij die studie ging doen rn dat je bij je schoonmoeder inwoont. Wellicht hadden jullie beter je best kunnen doen mbt anticonceptie ?

2 maanden geleden

Mijn man doet al 5 jaar een opleiding en ik ben de kostwinner. We hebben nu een dochter van 3 en willen graag een 2e. Er zijn genoeg momenten dat ik het erg zwaar vind en dat het me zo veel rust zou geven als hij gewoon zou werken. Maar aan de andere kant ben ik van mening dat het erg belangrijk is om werk te doen wat je echt leuk vind. Als dat betekent dat er daarvoor nog een opleiding gevolgd moet worden, dan is dat zo. Wij hebben het financieel de afgelopen jaren erg zwaar gehad en extreem zuinig geleefd, maar het is gelukt en daar ben ik best trots op. Mijn man gelukkig en ik dus ook gelukkig. Onze dochter heeft er niks van meegekregen en wij kunnen straks, wanneer ze het beseft, makkelijker eens iets nieuws of iets luxe kopen. Ik zou zeggen, ga voor die opleiding als hij dat echt graag wil, daar heb je de rest van jullie leven profijt van.

2 maanden geleden

Reactie op VdB21

Maar even keihard en een beetje veoordelend komt het over misschien... hé w ...
Nou inderdaad een beetje veroordelende vraag ja. Dat doet er toch niet toe?

2 maanden geleden

Deeltijd zou inderdaad mooi zijn. En mogelijk kan hij in toekomst deze studie doen?

2 maanden geleden

Reactie op VdB21

Maar even keihard en een beetje veoordelend komt het over misschien... hé w ...
Ja, hier heeft ze wat aan... 🤦

2 maanden geleden

Reactie op Maud93×

Nou inderdaad een beetje veroordelende vraag ja. Dat doet er toch niet toe? ...
Nou daar ben ik niet mee eens. Het doet er zeker wel toe aangezien ze eigenlijk leuker heeft dat hij dan nu maar gaat werken ipv een opleiding.. ze waren ern dus schijnbaar niet klaar voor, en dat heeft nu effect op bepaalde keuzes. Uiteraard kun je niet alles voorspellen, maar ik haal uit het bericht dat ze hem toch een bepaalde kant op wil sturen

2 maanden geleden

Reactie op Maud93×

Deeltijd zou inderdaad mooi zijn. En mogelijk kan hij in toekomst deze stud ...
Ik doe nu deeltijd. Ik vind het een zware combi werken en leren. Niet te onderschatten. Vond alleen voltijd minder zwaar.

2 maanden geleden

Gefeliciteerd! Mijn man studeert ook op het HBO. Wellicht ietwat andere situatie, omdat hij klaar zal zijn als onze dochter 1.5 is. Over fulltime studie kan ik niet spreken, omdat mijn man een deeltijd studie volgt waarbij hij 1 dag pw fysiek onderwijs heeft (niet verplicht om aanwezig te zijn). Het pittige is dat hij elke avond op zijn werk studeert tot middernacht. Hij heeft moeite met concentratie dus op zolder lukt het hem niet om te studeren. Dus het komt er op neer dat de zorg voor 99% bij mij ligt. Het is zeker pittig, maar met een goed vangnet moet het lukken. Ik ben vaak bij mijn ouders te vinden, vandaag logeer ik bijvoorbeeld ook bij mijn ouders om toch die ‘eenzaamheid’ op te vangen. Ik lees dat je bij je schoonmoeder woont, snap dat het niet ideaal is, maar als jullie band goed is zou ik dat wel aanhouden. Ze zeggen in t Engels it takes a village to raise a child en ik kan je beamen dat dat ook echt zo is (als je natuurlijk ook werkt, ik weet niet hoe t is om volledig huismoeder te zijn) Een deeltijd studie wordt ook vaak bekostigd door het werk.

2 maanden geleden

Ik studeer zelf deeltijd aan het HBO. Ben begonnen toen onze dochter een jaar was en nu een tweede op komst. Deeltijd is voor mij echt goed te combineren met daarnaast werk. Alhoewel ik niet zal zeggen dat het niet pittig is naast een gezin. En ik denk dat support van je partner ook cruciaal is om het te laten slagen. Het is een investering voor de toekomst, kom je rond van jouw werk en als hij deeltijd zou studeren met daarnaast een baan?

één maand geleden

Reactie op VdB21

Maar even keihard en een beetje veoordelend komt het over misschien... hé w ...
Ik kan zelf echt heel goed tegen deze onzin reacties. Maar kijk uit met wat je allemaal zegt. Je hebt namelijk geen idee van de situaties van mensen je zou hier andere zwangeren vrouwen overstuur mee kunnen maken.

één maand geleden

Reactie op Juul12366

Ik kan zelf echt heel goed tegen deze onzin reacties. Maar kijk uit met wat ...
Ik bedoel hier bijvoorbeeld mee dat je ten eerste niet weet op welke manier iemand zwanger is geworden en of dit "Vrijwillig" was ook zijn er genoeg verhalen van vrouwen die wel degelijk anticonceptie gebruiken en toch zwanger worden

één maand geleden

Als voltijd studerende ouder kan je ook aanspraak maken op bepaalde regelingen. Zie https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2021/09/16/handreiking-zwangere-studenten-en-studerende-ouders-in-het-hoger-onderwijs. Waarschijnlijk heeft zijn onderwijsinstelling ook speciale regelingen voor studerende ouders. Als ik je man was zou ik dus nu al contact opnemen met de studieadviseur van de opleiding die hij gaat volgen. Misschien is het bijvoorbeeld mogelijk om de studie over 5 jaar uit te smeren, zodat de studiedruk wat lager ligt. Ook zou ik je aanraden heldere afspraken met elkaar te maken en goed zicht te krijgen op wat die studie betekent voor jullie als gezin: *Hoeveel uur studeert hij per dag/week? En wanneer (overdag/avonden/weekenden)? * Hoe hoog legt hij de lat voor zichzelf en hoe ver gaan jullie als gezin om dat te realiseren? In principe is zesjes halen genoeg voor een diploma. :) * Hebben jullie zicht op hoe je er financieel voor staat? De eerste jaren hoeft een kind niet veel te kosten (los van de kinderopvang). Meubels, kleding, (wasbare) luiers, e.d. kun je gratis of goedkoop bij elkaar scharrelen. En wat zouden jullie er van vinden als hij 1-2 avonden moet werken naast zijn studie om het inkomen aan te vullen? * In principe is een opleiding 40u/week. Als het niveau en de opleiding bij hem passen dan zou het dus vergelijkbaar moeten zijn met een fulltime baan qua tijd. Levert alleen (nog) geen geld op. ;) Wat doen jullie als blijkt dat hij veel meer dan die 40 uur per week nodig heeft? Stopt hij dan of ga jij dan alle avonden op je nemen zodat hij dan extra tijd in de studie kan stoppen?

één maand geleden

Als voltijd studerende ouder kan je ook aanspraak maken op bepaalde regelin ...
Geen eigen ervaring trouwens, maar ik werk in het hoger onderwijs en bij ons wordt echt rekening gehouden met dit soort persoonlijke omstandigheden. Hoe eerder de opleiding ervan weet, hoe beter ze kunnen meedenken. :)