270 Reacties

2 jaar geleden

Wat is de beste leeftijd om te starten met oefen hapjes als je borstvoeding geeft? Ik weet dat het vanaf 4 maanden mag, maar hoor veel om me heen dat vanaf 6 maanden beter zou zijn. Wat is jullie mening?

2 jaar geleden

Volgens mij een luxe dingetje 🙈 Maar kan de motorische ontwikkeling ook te snel gaan met bijvoorbeeld gevolgen voor de heupjes of het rugje? Hier met 9wkn een snelle draak qua rollen (alleen nog niet consequent terug van buik naar rug), trappelt tijdens tummy-time zo hard dat hij zijn billen in een cirkel om zichzelf heen verplaatst, hoofdje goed ophouden etc. Met het oog op de nabije toekomst vraag ik me af wat te doen als de kleine draak hier bijvoorbeeld tzt erg vroeg uit zichzelf wil gaan tijgeren, kruipen of zitten, is dat iets om tot een bepaalde leeftijd wat af te remmen of kan ik hem dan gewoon lekker laten proberen?

2 jaar geleden

Er is mij geadviseerd door consultatiebureau mijn dochter (nu bijna 5 mnd oud) voor de 6mnd ei en pindakaas aan te bieden. Nu heb ik zelf een allergie tegen puur ei (verwerkt is geen probleem) en noten/pinda's. Ik vind het dus doodeng om haar dit aan te gaan bieden. Hebben jullie tips over hoe dit het beste aan te pakken?

2 jaar geleden

Beste jeugdartsen, Ik heb al meerdere topics gelezen hierover, maar ben benieuwd naar jullie mening. Mijn zoontje is nu zes maanden oud. Een maand geleden ben ik over gestapt van borstvoeding naar flesvoeding nummer 1. Is het nu nodig over te stappen naar nummer 2? Wat ik verwarrend vind, is dat ik lees dat borstvoeding het meest op nummer 1 zou lijken. Maar baby's na 6 maanden de extra toevoegingen uit nummer 2 nodig hebben. Maar baby's die borstvoeding krijgen, gaan na 6 maanden ook niet over naar andere melk. Wat is jullie advies? Bij 1 blijven omdat het het meeste op borstvoeding lijkt (en dus het beste, nummer 2 enkel marketing?), of is nummer 2 toch nodig na 6 maanden?

2 jaar geleden

Reactie op Lot2021

Beste jeugdartsen, Ik heb al meerdere topics gelezen hierover, maar ben ben ...

2 jaar geleden

Goedenavond! Ik heb m'n vraagje over kruipen. M'n dochter is 9 maanden en tijgert er op los, ze klimt ook overal op, ze trekt zich op aan meubels en af en ze trekt haar knietjes onder haar als ze ligt of ergens overheen wilt komen, maar ze maakt geen aanstalten om te gaan kruipen. Ik vraag me af of ze dat überhaupt wel gaat doen aangezien ze super snel is met tijgeren. Nu m'n vraag: is het erg als ze het kruipen over slaat? En zo ja, kan ik het kruipen op een bepaalde manier stimuleren? Alvast bedankt!

2 jaar geleden

Ik begin nog met een laatste reactie op gebruiker IdenH, uit het oude topic. Hopelijk kun je je antwoord hier vinden! Het kan inderdaad zijn dat als de flesvoeding iets is veranderd, de darmen daar even aan moeten wennen. Dat zou met een week of 2 wel beter moeten zijn. Ik zou in de tussentijd niet weer van voeding veranderen want ook daar moeten de darmen dan aan wennen. Overigens spreken we niet van obstipatie als een kindje elke dag poept en het ook zacht is. Het komt wel vaker voor dat kindjes heel hard moeten werken voor de ontlasting en het wel zacht is en dagelijks (of 1x per 2-3 dagen) komt. In dat geval doe je er meestal niks mee en groeien de meeste kindjes daar overheen. Hopelijk gaat het snel beter!!

2 jaar geleden

Reactie op babyboy6-6

Wat is de beste leeftijd om te starten met oefen hapjes als je borstvoeding ...
Hoi babyboy6-6, In onze richtlijn wordt voor het starten met oefenhapjes geen onderscheid gemaakt tussen borst- en flesvoeding. Onze richtlijn benoemt dat het beste startmoment wetenschappelijk nog veel discussie oplevert, maar dat de meeste kindjes vanaf 4 maanden al wel duidelijke signalen geven toe te zijn aan vaste voeding. Ook is uit wetenschappelijk onderzoek bewezen dat starten tussen 17 en 26 weken (4 en 6 maanden dus) veilig is. https://www.ncj.nl/richtlijnen/alle-richtlijnen/richtlijn/?richtlijn=4&rlpag=526 Bijkomend voordeel, vooral voor kindjes die een hoger risico op een allergie hebben, is dat je ook dan op tijd kan starten met pinda en ei om de kans op een allergie daarop zo klein mogelijk te maken. Waar iedereen het sowieso over eens is, is dat tussen 4 en 6 maanden het echt om oefenhapjes gaat. Ze vervangen dus helemaal geen enkele fles/borstvoeding en al gaat er maar een theelepeltje in, is dat al mooi. De meeste ouders ervaren het ook als prettig om bij 4 maanden te starten zodat een kindje rustig kan starten en wennen zonder dat er meteen druk op ligt omdat ze het ook echt nodig hebben.

2 jaar geleden

Reactie op runbabyrun

Hoi babyboy6-6, In onze richtlijn wordt voor het starten met oefenhapjes g ...
Helder! Dankjewel🥰

2 jaar geleden

Reactie op BabyYoda86

Volgens mij een luxe dingetje 🙈 Maar kan de motorische ontwikkeling ook te ...
Hoi BabyYoda86, Geen zorgen! Zodra kindjes ergens de kracht voor hebben, dan zijn ze er ook sterk genoeg voor. De enige uitzondering daarop is als heel jonge kindjes regelmatig overstrekken (omdat ze ergens last van hebben) en als gevolg daarvan al omrollen, dan heb ik soms ouders die al heel trots verkondigen dat hun kind al omrolt bij 4 weken, maar dat is dus geen bewuste omrol actie maar komt voort uit het ongemak en overstrekken. Opzich is dat omrollen niet perse gevaarlijk maar als je de oorzaak van het overstrekken kunt wegnemen is dat voor het kindje zelf natuurlijk wel fijn. Voor al het andere geldt: niet afremmen, alles wat hij zelf doet is prima! Bij een maand of 3 gaan veel kindjes trouwens ook echt de benen flink strekken en sommige ouders gaan dan al echt het staan oefenen, dat raad ik wel echt af, want daar zijn ze echt nog niet klaar voor. Maar alles wat een kindje uit zichzelf doet zonder jouw hulp, is prima!

2 jaar geleden

Reactie op LFerr

Er is mij geadviseerd door consultatiebureau mijn dochter (nu bijna 5 mnd o ...
Wat goed dat je dit aankaart! Mijn eerste vraag zou zijn: hoe ernstig is jouw allergie voor ei/pinda? Heb je daar een dusdanig ernstige allergie voor dat je zelf een epipen bij je draagt? In dat geval zou ik namelijk teruggaan naar het CB en dit voorleggen. Op mijn CB hebben wij de afspraak met de kinderartsen in het ziekenhuis dat alle kindjes waarvan de ouders of broers/zussen (eerstegraads familie dus) een ernstige allergie (epipen nodig dus) hebben op voedsel (mag ook iets anders zijn dan pinda of ei) door ons verwezen worden naar de kinderarts. Ook ouders die het om wat voor reden echt niet thuis aan durven te starten met pinda en ei sturen we door. De kinderarts onderzoekt het kind en bepaalt vervolgens samen met ouders of er in het ziekenhuis gestart wordt met pinda en ei of dat ouders dit met een speciaal schema thuis doen. Als jouw allergie niet zo ernstig is, er in de verdere directe familie geen ernstige allergieën voorkomen, en je kindje heeft zelf ook geen koemelkeiwitallergie en geen zeer ernstig eczeem, dan kun je ook zelf thuis met een voorzichtig opbouwschema starten. Hier vind je het schema voor pinda: https://allergiedietist-davo.nl/wp-content/uploads/2021/03/Introductieschema-pindakaas-in-zuigelingenvoeding.pdf En hier voor ei: https://allergiedietist-davo.nl/wp-content/uploads/2021/03/Introductieschema-kippenei-in-zuigelingenvoeding.pdf Hoewel de kans op een allergische reactie heel klein is, adviseer ik wel altijd dit overdag en doordeweeks te gaan doen. Als er dan wat is, kun je direct je eigen huisarts bellen en kom je niet eerst in een lange wachtrij bij de HAP. Hopelijk kun je hier verder mee!

2 jaar geleden

Reactie op runbabyrun

Wat goed dat je dit aankaart! Mijn eerste vraag zou zijn: hoe ernstig is j ...
Even hierop inhakend: mijn oudste dochter heeft een Noten allergie en hier een epi pen voor. Mijn jongste is 6 maanden en reageert goed op pinda en ei. Wel heeft ze erg snel last van haar darmen en spugen en heeft ze eczeem wangen. Is het verstandig om nu ook notenpasta te introduceren (dit was ik wel van plan) of moet ik me hiervoor toch ook laten doorsturen? Ik durf het op zich wel aan. Een ernstige reactie komt in principe direct toch? (Bij uitzondering binnen een paar uur?). En mag de kleine al antiallergie middel als ze toch reageert (desloratadine vloeibaar)? Dat heb ik in huis en de optie zou me wel gerust stellen ..

2 jaar geleden

Hoi hoi Wij hebben een zoontje van 1.5 en hij heeft best vaak blauwe lippen? De jeugdarts op het cb keek ons aan als of we iets geks zeiden.. wat zou dit kunnen zijn?

2 jaar geleden

Heee, onze baby van 2,5 week oud is in de avond en nacht best onrustig en huilerig. Dit maakt dat hij niet in zijn eigen bedje (wiegje) gaat slapen. Ook inbakeren werkt dan niet. Dit maakt dat de avonden erg pittig kunnen zijn en de enige manier om allemaal rustig te slapen in onze armen is. Zelf vind ik dit en niet fijn en geeft het ook een onveilig gevoel. Zijn er dingen die kunnen helpen om hem rustig in zijn eigen wiegje te kunnen laten slapen? Overigens is hij overdag een rustige en tevreden baby.

2 jaar geleden

Hoihoi! Dank voor je vorige antwoord over scheten laten en daarvan huilend wakker worden. Inmiddels is het erger, hij slaapt ineens niet meer s nachts. Zo ineens... wakker om half 1 en niet te kalmeren. Om half 4 besluit ie dan verder te slapen tot half 6. Hij is 14 wkn nu. Is dit de beroemde slaapregressie of de start van sprong 4? Ook overdag gaan de dutjes ineens moeilijker. Inslapen is ineens een drama, terwijl we voorheen wakker wegleggen, ritueel deden en hij sliep. Wat kan dit zijn? En heb je tips? Dit is echt heftig.

2 jaar geleden

Reactie op runbabyrun

Hoi BabyYoda86, Geen zorgen! Zodra kindjes ergens de kracht voor hebben, ...
Dank je voor de reactie, fijn om te weten dat ik hem lekker zijn gang kan laten gaan wat dat betreft 😊 Wbt het overstrekken, dat zien we eigenlijk alleen nog maar als hij pijn heeft en dat is gelukkig zelden.

2 jaar geleden

hallo, onze dochter is 2 weken morgen en ze heeft heel veel moeite met de avond en de nacht. ze wilt dan niet in bedje want dan begint ze te huilen. ze wilt vaak wel bij ons liggen maar ook niet altijd. wat kan ik hier aan doen? ik merk dat de stress bij mij al in de loop van de dag opbouwd voor de avond en de nacht en dat ik mega opgelucht ben als het weer ochtend is. zou dit elkaar ook versterken?

2 jaar geleden

Reactie op runbabyrun

Wat goed dat je dit aankaart! Mijn eerste vraag zou zijn: hoe ernstig is j ...
Heel fijn, hartelijk bedankt! 😊

2 jaar geleden

Hoi, weer een vraagje. Mijn dochter ging over op 1 slaapje 's middags toen ze 6 maanden oud was. Dat slaapje duurde dan 1,5 tot 2 uur. Inmiddels is ze bijna 13 maanden oud en de afgelopen week is dat slaapje gereduceerd tot 30 max 45 min 😅 ' s Avonds gaat ze om 20u op bed, ze slaapt tegen 21u dan in. Dat is hetzelfde gebleven afgelopen week. Is dit "normaal"? Gaan we over op een korter slaapje op deze leeftijd?

2 jaar geleden

Mijn dochterje is pas 1 jaar geworden , en mag nu dus koemelk drinken. In de ochtend krijgt ze een flesje koemelk van 150ml, maar in de avond geef ik voor het slapen gaan toch nog een fles opvolgmelk (nr 2) van 210ml, omdat ik het idee heb dat deze toch wat voedzamer is dan koemelk, omdat ze soms haar avondeten niet goed eet. Is dit goed om te doen, en heeft het überhaupt meerwaarde om toch een fles opvolgmelk te geven , of zitten hier niet meer vitamine in?